Cum sa pastrezi mai mult florile taiate

Un buchet de flori proaspete constituie indiferent de ocazie un dar excelent insa de multe ori se intampla ca acestea sa reziste in vaza mai putin decat ne-am astepta.  Durata de viata a florilor taiate este influentata de un cumul de factori, pe care din fericire ii putem controla in favoarea noastra.

Odata despartite de sistemul de radacini, plantele trebuie asezate cat mai curand cu putinta intr-un vas cu apa, altfel se ofilesc inainte de vreme iar “trucurile” urmatoare nu vor mai avea niciun efect asupra lor. Plecand de la premiza ca indepliniti considerentul anterior, va propunem cateva modalitati simple de care sa profitati pentru a prelungi viata florilor dumneavoastra.

Imediat dupa ce ati taiat/primit florile, lasati-le in frigider 6 ore si deja durata lor de viata s-a triplat!  Frigul conserva pe cand caldura conduce la deshidratare si moarte rapida. Maturitatea florilor influenteaza de asemenea longevitatea lor in vaza. Taie trandafirii, stanjeneii, narcisele si gladiolele in stadiul de inmugurire. Galbenelele si garofitele trebuie sa aiba floarea deschisa.

Asezati-le in apa, iar o data la 2 zile nu uitati sa mai taiati jumatate de centimetru din coada pentru a facilita circulatia apei. Inca un lucru important, indeparteaza toate frunzele care ar urma sa stea sub apa fiindca, fireste, se vor deteriora. Sa mergem mai departe si sa vedem cat de importanta este calitatea si compozitia apei. 

Vinovate pentru ofilirea prematura a plantelor sunt de cele mai multe ori bacteriile si ciupercile microscopice, care se dezvolta in apa veche sau statuta din vas. De aceea, inlocuirea ei la cateva zile este atat esentiala.

S-a dovedit stiintific, o aspirina pisata pusa in apa din glastra mentine mai multa vreme prospetimea trandafirilor si celorlalte flori taiate.  Alti inlocuitori eficienti pentru conservantii chimici clasici sunt: zaharul, sarea, bicarbonatul de sodiu si chiar o moneda din cupru. O modalitate recomandata este sa puneti 2 linguri de otet de mere si 2 linguri de zahar in apa din vas.  Un sfert de cana de suc carbogazos adaugat in apa va pastra bobocii mai mult timp.

La fel cum pastreaza forma coafurii, un “puf” de spray pentru par ajuta plantele sa-si mentina aspectul si candoarea.  Dandu-va un pas in spate dinaintea buchetului, pulverizati putin spray pe partea inferioara a frunzelor si petalelor.

Sursa foto

I. C.

Articole asemănătoare

  • Cum sa scapi mai usor de febra musculara cu ajutorul medicinii naturiste?

    Vitamina C este un aliat esential pentru ca durerea sa dispara mai repede, pentru ca ajuta la refacerea mai rapida a celulelor si tesuturilor, si este esentiala pentru buna functionare a organismului. Mancati citrice, beti suc de portocale sau adaugati suc de lamaie in ceai sau intr-un smoothie, alegeti portocale, mandarine sau un grepfrut pentru gustare, si la fel de bine folositi-va de avantajele oferite de mere sau de fructele de padure.

  • Cum se bucuram de menta proaspata

    Ne-am obisnuit sa cumparam plantele aromatice pentru diverse retete direct din magazin, uscate si puse in pungi, cutiute sau borcanase, cu etichete viu colorate, lipsite insa de o buna parte din gustul care scoate in evidenta orice reteta. Mai indraznete sau clasice, combinatiile pot sa schimbe o masa cu totul, si prietenii s-ar putea sa fie mai mult decat incantati.

  • Fructe si legume pentru o dieta bogata in fibre

    Esentiale pentru o alimentatie echilibrata si un stil de viata sanatos, fibrele dietetice ajuta la buna functionare a sistemului digestiv, fac sa apara mai repede senzatia de satietate (si ca aceasta sa dureze mai mult) si ajuta intregul organism sa fie mai sanatos si sa se simta mai bine.

  • Sunatoarea, planta care vindeca depresia

    Florile de sunatoare se colecteaza prin taiere cu foarfeca din luna iunie pana in septembrie. Ca lungime, tulpina sunatoarei creste pana la o jumatate de metru, uneori atingand si mai mult, florile au petale galbene si frunzele sunt punctate.

  • Rosiile protejeaza pielea impotriva razelor ultraviolete

    Una dintre legile elementare enunatate de nutritionisti spune ca in timpul sezonului cald alimentatia noastra ar trebui sa contina mai mult decat oricand produse naturale cu efect racoritor si hidratant.


Warning: fopen(cache/52814a0ff3afb6001e7d19110bd48b20) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139