Cum se face polenizarea?

 Polenizarea este procesul prin care graunciorul de polen ajunge din antera pe stigmat unde germineaza, formand tubul polinic, fenomen premergator fecundarii.

Daca polenul este transferat de la o planta, procesul poarta denumirea de trans-polenizare, eco-polenizare sau polenizare incrucisata.

Desi multe plante sunt in masura sa se auto-polenizeze, trans-polenizarea s-a dovedit insa a fi superioara, pentru ca introduce material genetic nou.

Polenizarea se clasifica in:

- directa sau auto-polenizare;

- indirecta sau polenizare incrucisata;

- artificiala;

Polenizarea poate fi asigurata de diversi factori, in functie de acestia plantele putand fi impartite in mai multe categorii:

- vantul - anemofile;

- pasari - ornitofile;

- insecte - entomofile;

- apa - hidrofile;

La polenizarea prin intermediul vantului, grauncioarele de polen sunt raspandite de miscarile aerului.

Cel mai sigur agent de polenizare il reprezinta insectele si pasarile; acestea realizeaza o polenizare incrucisata, care a sporit atat arealul plantelor cu flori, cat si diversitatea acestora.

Polenizarea prin apa este mai putin raspandita si este caracteristica plantelor acvatice.

Articole asemănătoare

  • Liliacul Madame Lemoine - puritatea albului

    Una dintre cele mai frumoase si rezistente varietati de liliac, se face remarcat imediat datorita albului intens, pur al numeroaselor inflorescente care acopera fiecare tufa, fiind perfect pentru gradini, parcuri, spatii verzi, delimitarea unor alei.

  • Despre iarna, plante de apartament si boli

    In timpul iernii locuinta devine cel mai stabil microclimat artificial pentru noi si plantele noastre. Insa nici aici riscul de imbolnavire nu este cu desavarsire nul. Se spune ca bolile patrund cu dificultate mai mare la plantele de apartament decat la cele din gradina, dar lucrurile pot capata o turnura nefavorabila cand se face

  • Importanta dietei pentru hidratarea pielii

    Dieta noastra de fiecare zi este raspunzatoare de aspectul exterior al pielii. De aceea, hidratarea optima a pielii se face din interior spre exterior.

  • Toamna se ingrasa solul

    Toamna, o data cu sapatul se face fertilizarea de baza, asta inseamna ca utilizand un ingrasamant mineral greu solubil sau un ingrasamant organic semidescompus, vom reda solului substantele minerale pierdute pe timpul verii

  • Cum se face amenajarea gazonului (peluza)

    In afara de gazonul amenajat pe suprafata stadioanelor si aeroporturilor, se poate realiza o suprafata cu iarba si pentru gradini, parcuri, in fata blocurilor, cu scop ornamental. Este necesar ca terenul respectiv sa fie sapat la...


Warning: fopen(cache/719472fdad3929b651e7d021ed4f2bab) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139