Darlingtonia californica

Darlingtonia californica 1

Denumire sinonima: Chrysamphora californica
Denumire populara: planta cobra
Familie: Sarraceniaceae
Origine: California si Oregon, SUA

Darlingtonia californica 2

Darlingtonia californica 3

Descriere
Darlingtonia californica (planta cobra) este unica printre cele trei genuri de plante carnivore de acest tip din America de nord, din doua motive:
- in primul rand, in palnia sa nu se aduna apa; in schimb, planta isi regularizeaza nivelul de lichid din interior eliberand sau absorbind apa in capcana care s-a ridicat dinspre radacini;
- in al doilea rand, Darlingtonia californica (planta cobra) nu produce enzime digestive, ca celelalte plante carnivore. Celulele care absorb substantele nutritive din prada cazuta in capcana sunt la fel ca cele pe care le au plantele obisnuite in radacini. In schimb, planta cobra se bazeaza pe o anumita bacterie care ajuta la descompunerea si absorbirea nutrientilor din insectele prinse.

In afara de folosirea secretiilor lipicioase si a perilor indreptati in jos pentru a prinde si mentine insectele in capcana, Darlingtonia californica (planta cobra) are inca un truc: isi ascunde singura, cu grija, toata gaurile de iesire din palnie si creaza iesiri false, menite sa atraga si mai mult "hrana"; astfel, in cautarea unei iesiri, insecta va obosi si va cadea in cele dir urma in capcana. Peretii alunecosi si perii indreptati in jos nu permit acesteia sa mai iasa. Singura specie de planta carnivora in afara de Darlingtonia californica (planta cobra) care foloseste aceasta tehnica este Sarracenia psittacina (planta papagal).

Misterul care inconjoara Darlingtonia californica (planta cobra) este legat de modul in care se realizeaza polenizarea. Floarea este galben-purpurie, cu forma complexa si apare pe o ramura la fel de lunga cat tulpina. Are 5 sepale de culoare verde, care sunt mai lungi decat petalele cu vinisoare rosii. Procesul de polenizare nu a fost surprins niciodata pana acum, dar se banuieste ca ar fi realizat de o insecta nocturna sau musca atrasa de mirosul neplacut al plantei; nu s-a realizat pana acum nici un studiu in acest sens.

Darlingtonia californica (floare)

Darlingtonia californica (fruct)

Ingrijire si cultivare
Darlingtonia californica (planta cobra) este o planta carnivora foarte greu de mentinut in captivitate, daca putem spune asa, acest lucru depinzand de zona in care este cultivata.

Planta prefera temperaturi potrivite pe timpul zilei si mai reci pe timpul noptii.

Problema cu Darlingtonia californica (planta cobra) este ca in mediul sau natural ea creste in balti sau mlastini care primesc apa proaspata si rece din munte, si se dezvolta mai bine daca radacinile sunt tinute intr-un mediu mai rece decat cel in care sta restul plantei (temperatura pamantului sa fie mai mica decat cea din aer). Cel mai bine este sa copiati aceste conditii si in cultivarea darlingtoniei - udati planta cu apa rece, purificata. In zilele foarte calde ajuta daca asezati pe pamantul din ghiveci cuburi de gheata (facute numai din apa purificata).

Darlingtonia prefera sa stea intr-un loc insorit, cu umezeala atmosferica; este potrivit si un loc aflat in umbra partiala, daca umiditatea este scazuta sau fluctueaza des. Planta se poate adapta la conditiile de umiditate scazuta, dar acest lucru este daunator pentru dezvoltarea ei optima.

Asemenea multor plante carnivore, Darlingtonia californica (planta cobra) are nevoie de o
perioada de repaus pe timpul iernii pentru a trai mai mult timp. Planta se ofileste pana la tuberi in iernile foarte grele si isi mentin frunzele in perioada de latenta, cand iernile sunt mai blande. 
Perioada aceasta dureaza intre 3-5 luni, in fiecare an, timp in care dezvoltarea plantei se  opreste. Pe masura ce se apropie primavara, la plantele mature de Darlingtonia californica creste o singura floare, iar cateva saptamani mai tarziu planta va da tuburi (capcane) noi, mai mari decat de obicei. Planta va continua sa produca aceste tuburi pe toata perioada verii, desi acestea vor avea dimensiuni mai mici decat cele de la inceputul sezonului.

Darlingtonia californica 4

Darlingtonia californica 5

Inmultire
Darlingtonia californica (planta cobra) se cultiva mai greu din seminte din doua motive: semintele se gasesc foarte greu si, odata gasite si puse la incoltit, rasadurile cresc foarte greu.

In aceste conditii, cel mai bun mod este sa inmultiti darlingtonia prin stolonii lungi care cresc iarna tarziu si primavara. Cand un pui de planta cobra este deja vizibil la capatul unui stolon (de obicei de la mijlocul spre sfarsitul primaverii), intreg stolonul poate fi taiat in sectiuni lungi de 5-10 cm, cu conditia ca fiecare sectiune sa aiba radacini. Sectiunile de stoloni trebuie asezate pe turba cu muschi, un amestec rece si umed, si plasate intr-o camera cu un grad ridicat de umezeala, bine luminata. Dupa mai multe saptamani, micutele plante vor iesi la iveala din fiecare sectiune de stolon.

Varietati
Entuziastii acestor plante carnivore care au si reusit sa le cultive au obtinut trei forme noi, fiecare de alta culoare: verde, rosie si una bicolora (verde su rosu).

In mediul sau natural, Darlingtonia californica este numai verde in lumia moderata si bicolora in lumina puternica a soarelui.

Info
- Darlingtonia californica (planta cobra) este trecuta inca din 1975 pe lista plantelor amenintate cu disparitia din cadrul Institutului Smithsonian (Family Lists of Candidate Endangered and Threatened Plant Species in the Continental United States);
- Darlingtonia californica (planta cobra) a fost descoperita in 1841 de botanistul William D. Brackenridge, la Muntele Shasta. In 1853, planta a fost descrisa de John Torrey, care a si dat denumirea genului Darlingtonia dupa numele unei prieten.

Lavinia Rorich
copyright @ Gradinamea.ro

Articole asemănătoare

  • Aesculus carnea sau castanul rosu

    Pe buna dreptate, este considerat unul dintre cei mai ornamentali arbori din toata lumea, datorita frunzisului, dar mai ales florilor de culoare rosie, ce apar in numar foarte mare in ciorchini verticali asemeni unor candelabre si care persista din mai pana in iunie.

  • Scutellaria costaricana. Mirajul florilor exotice.

    In America Centrala in gradina, la noi planta de interior. Rezista la temperaturile ridicate din vara cu conditia sa se afle intr-un spatiu usor umbrit si sa dispuna de umiditate atmosferica suficienta.

  • Flori care tolereaza caldura (1)

    Daca plantele perene din gradina incep sa se ofileasca imediat ce incepe vara, atunci aveti nevoie de un plan pentru a face straturile sa fie mereu in floare. Incercati sa plantati intre plantele perene si plante anuale care iubesc caldura...


Warning: fopen(cache/9341315464e10e0605c0b9e52da179f6) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139