Defecte frecvente ale vinului de casa

Prin defectele vinului se inteleg acele modificari negative in compozitia si calitatea vinului care au ca efect deprecierea si pierderea capacitatii de consum. Spre deosebire de boli ele nu sunt provocate de microorganisme ci de cauze de ordin fizico-chimic.

Defectele vinurilor sunt de doua feluri: de ordin chimic (datorate schimbarilor din compozitia chimica a vinurilor) si de ordin accidental (produse de anumite accidente in timpul prepararii sau ingrijirii vinurilor).

Casarea bruna, este denumita si brunificarea vinurilor, intrucat acestea expuse la aer se brunifica incepand de la suprafata lichidului. Vinurile casate au si un gust specific de vin rasuflat (supraoxidat). Casarea bruna se datoreaza prezentei in vin a unor substante lasate de mucegaiurile de pe struguri, in timpul vinificarii strugurilor mucegaiti. Prevenirea defectului consta in eliminarea strugurilor mucegaiti de la vinificatie sau vinificarea separata a strugurilor sanatosi de cei bolnavi si folosirea obligatorie si corecta a a bioxidului de sulf la vinificarea si pastrarea vinului.  La aceste vinuri pritocul inchis este absolut obligatoriu. Tratarea defectului se face prin sulfitarea corespunzatoare cu bioxid de sulf.

Casarea ferica este denumita si casarea albastra sau neagra de la culoarea vinului albastru-negru cand este afectat de acest defect. Defectul se datoreaza prezentei in vin a fierului, care poate proveni fie din solurile prea bogate in fier, cat mai ales de la utilajele de fier neprotejate cu vopsea, cu care vinul sau mustul a venit in contact in procesul de vinificare.  Prevenirea bolii consta in evitarea folosirii utilajului neprotejat la vinificarea strugurilor, iar tratarea prin adaugarea acidului citric 1g/l sau vitamina C.

Gustul taninos de butoi nou (de lemn) se intalneste de obicei la vinurile depozitate in vase noi, insuficient detanizate. Vinurile cu acest defect au gust ierbos, astringent, respingator, si o culoare mai inchisa decat cea naturala, datorita prezentei taninului in cantitati prea mari. Prevenirea defectului se face prin detanizarea vaselor inainte de folosire, iar inlaturarea defectului se realizeaza prin tratarea cu carbune animal (circa 1 g/l).

Gustul si mirosul de hidrogen sulfurat sau de oua clocite este intalnit frecvent la vinurile tratate cu bioxid de sulf in exces sau la cele provenite din struguri tratati puternic cu sulf, pentru combaterea fainarii. La vinurile netratate la timp se formeaza produsi foarte urat mirositori si foarte greu de inlaturat. Prevenirea defectului consta in evitarea excesului de sulf si bioxid de sulf in vin. Tratarea vinurilor cu acest defect se face prin transvazarea vinului in contact cu aerul in vase foarte curate si afumate bine cu fum de pucioasa. 

Sursa foto

Articole asemănătoare

  • Ceaiul de chimen in medicina traditionala

    Mici, de culoare inchisa, tari, cu miros placut, exotic si aroma usor intepatoarele, semintele de chimen sunt folosite pentru condimentarea unor feluri de carne, branzeturi, pentru delicioase produse de patiserie, diverse deserturi, dar si pentru lichioruri de casa sau aperitive.

  • Sosuri delicioase de casa. Sos de marar

    Pentru a va bucura de un gust bun adaugat mancarurilor preferate, puteti folosi un sos delicios de casa, pregatit chiar de dumneavoastra. Va propunem sa incercati sosul de marar.

  • Ciorba de macrou cu bors de casa si rozmarin

    O ciorba numai buna pentru masa de dupa-amiaza, pe care sa o serviti alaturi de invitatii dumneavoastra, este ciorba de macrou cu bors de casa si rozmarin.

  • Retete simple si gustoase. Lipii de casa cu iaurt

    Pentru a va aminti de perioada copilariei, va propunem sa pregatiti un preparat simplu si gustos totodata: lipii de casa cu iaurt.

  • Paine de casa cu masline verzi si capere

    O paine de casa cu arome mediteraneene puteti obtine daca preparati reteta de paine de casa cu masline verzi si capere.


Warning: fopen(cache/80bb8442e0eaf630badd066bf9634519) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139