Doua mari greseli in ingrijirea plantelor pe timpul verii

abutilon

Foto: GradinaMea.ro/V.S

Decorative prin frunzis, prin portul impunator sau pendent elegant, incantatoare prin florile deosebit colorate sau pline de parfumuri suave, plantele ne imbogatesc viata, mediul in care lucram sau locuim. Sunt mereu langa noi, fie ca le observam cu atentie sau doar le remarcam prezenta discreta.

 

Cei ce le iubesc si le apreciaza coloritul, le inconjoara cu atentie si le ingrijesc cu dragoste. Si nu exagerez prea mult daca spun ca e vorba de acea dragoste cu care un parinte isi ingrijeste proprii copii si ii ajuta sa creasca si sa se dezvolte frumos.

 

Totusi, chiar si asa, iubite si apreciate de cei ce le detin, plantele ajung sa sufere in anumite situatii. E vorba de acele situatii cand, din neatentie, necunoastere sau dintr-o cunoastere insuficienta, posesorii lor ajung sa faca anumite greseli de ingrijire, cu urmari vizibile in dezvoltarea acestora.

 

O regula esentiala de cultivare spune ca vara necesarul de apa al plantelor este mult mai ridicat decat in anotimpul rece. Caldura face ca pamantul sa se usuce mai repede, apa din tavite sa se evapore si chiar plantele sa necesite mai multa apa, pentru dezvoltarea frunzisului, si a florilor. O udare corecta pe timp de vara nu inseamna doar udare suficienta. Uneori, printr-un exces de zel sau o incorecta apreciere a necesarului plantelor, acestea primesc apa in exces.

1. Udarile abundente si foarte dese pot produce efecte din cele mai nedorite, in principal putrezirea radacinilor.  Daca s-a intamplat sa puneti prea multa apa la o floare, nu va speriati. Asezati ghiveciul pe o tavita cu pietris, si lasati sa se scurga surplusul. Pentru a accelera procesul de eliminare a excesului de apa, puteti aseza in tavita cateva servetele absorbante, pe care le indepartati, dupa ce se imbiba bine de apa. Asezati apoi ghiveciul intr-un spatiu cu lumina intensa, dar nu in soare direct, si cu o aerisire foarte buna. Aerul cald, ventilat in jurul ghiveciului, va spori evaporarea apei din sol iar lumina va ajuta planta sa extraga si ea cat mai multa apa, stimuland activitatea radacinilor.

2. O alta greseala des este utilizarea necorespunzatoare a ingrasamintelor. Desi multi specialisti recomanda aplicarea fertilizantilor, cu precadere intre lunile aprilie si septembrie, nu toti precizeaza ca aceasta se va stopa, in timpul caldurilor puternice. Va veti intreba probabil de ce? Ei bine, explicatia nu este foarte complicata.

Pe timp de canicula, plantele  intra intr-un usor repaus, cand functiile le sunt partial incetinite. Nu au nevoie de prea multa hrana, caci nu o pot procesa. O doza de fertilizanti, considerata medie in timpul primaverii, constituie pe timpul verii un exces si poate duce la o "intoxicatie". Plantele nu mai pot procesa substantele nutritive, manifestandu-si intoxicatia prin ingalbenirea frunzelor, stoparea cresterii, blocarea infloririi si uneori sufocarea radacinilor si in final pierderea lor.

Drept urmare, atunci cand temperaturile depasesc timp de 10-15 zile la rand temperaturi de 26-28 grade Celsius, plantele stagneaza din crestere si au nevoie de mai putina hrana, dar ceva mai multa apa si umiditate atmosferica. Veti observa ca isi reiau cresterea treptat, pe masura ce temperaturile revin la o limita acceptabila (de cca 18-20 grade). Abia atunci e cazul sa va ganditi din nou la aplicarea fertilizantilor specifici.

 

 

Iunie 2008

GradinaMea.ro/V.S.

 

Articole asemănătoare

  • Consumul de cafea pe timpul verii

    Indiferent in ce perioada a anului ne-am afla, cafeaua se numara printre cele mai consumate bauturi. Acest fapt dovedeste ca putini sunt cei care se gandesc sa tina cont de riscurile, mai mari sau mai mici, pe care le implica in functie de anotimp.

  • Ingrijirea tenului pe parcursul verii

    Pe parcursul verii, vremea frumoasa si soarele zambitor sunt principalii factori care ne conving sa petrecem cat mai mult timp in natura. Totusi, nu trebuie neglijate sfaturile medicilor care aduc in atentie riscurile pe care le implica activitatile

  • Cyclamen - sfaturi elementare pentru ingrijirea plantei

    Genul Cyclamen cuprinde aproximativ 20 de specii de plante. Dintre acestea, in partile noastre intalnim mai cu seama Cyclamen europaeum L., in calitate de planta ornamentala.

  • Simptomele deficientelor de nutritie in cazul plantelor

    Deficienta si surplusul de substante nutritive pot da nastere, in cazul plantelor, unor probleme de gravitate comparabila. In ciuda asteptarilor, nu toate neregulile pe care le sesizam au legatura cu bolile si daunatorii.

  • Controlul umiditatii plantelor din casa

    Lipsa umiditatii este principala cauza care produce decesul multor plante, in special pe timpul iernii. Schimbarea anotimpurilor afecteaza destul de mult plantele, iar daca acestea stau in aer liber pe perioada verii si in casa pe perioada iernii, tranzitia le afecteaza si mai mult.


Warning: fopen(cache/6cb4b405ee019a9d4cfeb5b73d38f4b3) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139