Efectele nocive ale ploii acide

 

 Termenul "ploi acide" se refera in principal la depunerile umede (ploaie, zapada, lapovita, ceata si nori de apa, roua) si la cele uscate (particule de gaze acidifiante, componente acide). Efectele daunatoare se resimt asupra plantelor, animalelor din mediul acvatic,  si in infrastructura.

 

Ploile acide sunt provocate de cele mai multe ori de om. De emisiile de sulf si de compusi ai azotului, care reactioneaza in atmosfera pentru a produce acizi.

 

Aciditatea ploii este masurata cu ajutorul pH-metrului:

 

- Apa pura are pH-ul 7.0;

 

- Ploaia normala contine unele amestecuri de dioxid de carbon si are pH-ul in jurul valorii 5.6;

 

- Ploile acide au pH-ul 4.3;

 

Efectele ploii acide sunt dramatice. Ea poate sa distruga forme de viata, iar depunerile chimice pot afecta vegetatia naturala.

 

In intreaga lume, America de Nord si Europa au cele mai multe ploi acide. Daunele provocate de acestea sunt numeroase, afectand nu numai plantele, ci si fauna, provocand totodata chiar si oamenilor probleme de sanatate.

 

Ploile acide predomina in Statele Unite si Canada, acestea fiind provocate de arderea combustibililor fosili (carbuni, benzina) si a anumitor factori poluanti naturali precum eruptiile vulcanice si descompunerea vegetatiei. Chiar daca ploile acide nu sunt vizibile efectele lor sunt devastatoare.

 

In Europa, 85 % din ploile acide sunt datorate arderii combustibililor. Gazele degajate in urma procesului de ardere sunt dioxidul de sulf si protoxidul de azot. Acestea se combina cu apa din aer si formeaza acidul sulfuric si acidul azotic.

 

In functie de cantitatea acestor gaze in atmosfera este stabilita intensitatea ploii acide. Cercetarile au demonstrat ca urmarile sunt devastatoare. Sunt afectate padurile, lacurile si iazurile, plantele si solul.

 

Padurile din regiunile muntoase sunt expuse cantitatilor mari de acid si astfel exista posibilitatea ca multe specii de plante si copaci sa dispara intr-un timp relativ scurt. De asemenea modificarile pH-ului lacurilor conduc la o scadere a varietatii pestilor, plantelor si animalelor. Ploile acide determina de asemenea si eliberarea substantelor toxice pentru copaci si plante, in sol.

 

Cu toate acestea culturile cu cereale, folosite in industria alimentara, nu sunt grav afectate deoarece fermierii adauga solului frecvent ingrasaminte pentru a inlocui nutrientii care s-au raspandit.

 

De asemenea, acestia mai adauga solului si calcar zdrobit deoarece acesta este un material alcalin care mareste capacitatea solului de a lupta impotriva aciditatii.

Articole asemănătoare

  • Cinci motive pentru care este bine sa mancam ciocolata neagra

    O buna sursa de antioxidanti, ciocolata neagra cu gustul ei intens de cacao, putin amarui, este un aliat esential in lupta impotriva efectelor nocive ale radicalilor liberi in organism.

  • Ce substante nutritive iti ofera strugurii?

    Chiar daca ne vine sau nu a crede, proprietatile benefice ale strugurilor nu sunt o descoperire a zilelor noastre. Grecii, arabii si romanii cunosteau foarte bine efectele curative ale acestor fruncte si practicau cura pe baza doar de struguri timp de cateva zile.

  • Ceaiul verde, element esential in pastrarea sanatatii orale

    Ceaiul verde se obtine spre deosebire de ceaiul negru, din frunze nefermentate de Camelia sinensis. Efectele benefice ale ceaiului verde au fost cunoscute de milenii, in special in culturile tarilor asiatice.

  • Un institut dedicat fructelor de merisor

    Majoritatea medicilor si specialistilor din domeniul sanatatii cred ca exista o clara asociere intre o dieta bogata in fructe, legume si un risc scazut de a amplifica efectele negative ale unei boli cronice.

  • Udarea plantelor in exces

    Multi gradinari si cei care iubesc plantele cunosc efectere udatului in exces. Putini stiu insa efectele nocive ale acestei actiuni, chiar daca este o activitate facuta din dorinta de a avea plante frumoase si bine dezvoltate.


Warning: fopen(cache/8502870177d29a9ebf0af73bda306b67) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139