Germinarea semintelor

 Procesul de germinare este un proces complex fiziologic prin care embrionul plantei din samanta isi reia cresterea dupa o perioada de inactivitate si apare rasadul.

Daca unei seminte nu ii este permis sa germineze pe parcursul unei perioade mai indelungate de timp, embrionul interior va muri, de unde rezulta o perioada de valabilitate pentru seminte, caracteristica fiecarei specii.

De exemplu, unele specii de artar au seminte care trebuie sa rasada in termen de 2 saptamani dupa ce au fost dispersate, altfel vor muri.

Presupunand ca semintele sunt inca viabile, embrionul din interiorul invelisului de seminte are nevoie de conditii prielnice pentru a-si activa metabolismul si pentru ca embrionul sa inceapa sa se dezvolte. Intre elementele obligatorii germinarii se gasesc aproape intotdeauna soarele si apa.

Este nevoie de suficienta umiditate pentru ca samanta sa isi mentina biochimia activata, iar temperatura suficient de ridicata astfel incat sa le permita sa isi continue dezvoltarea.

Multe tipuri de seminte au un invelis foarte gros. Acesta protejeaza embrionul, astfel incat acesta sa primeasca o cantitate optima de umezeala si caldura si sa fie ferit pana in momentul in care va putea face fata conditiilor externe.

Invelisul semintelor le ofera si protectie impotriva patrunderii parazitilor, fiind o bariera inaintea stratului carnos, bogat in substante nutritive si cautat de multe pasari si insecte.

In conditii de depozitare corespunzatoare, durata necesara medie de viata a unor seminte comune de legume este urmatoarea:

- 1-2 ani: porumb, ceapa si praz, patrunjel, pastarnac, ardei;

- 3-4 ani: sparanghel, fasole si mazare, sfecla, familia verzelor, morcovi, vinete, dovleci, rosii;

- 5-6 ani: castraveti, salata verde, pepene galben, spanac;

Daca pastrati semintele intr-un loc uscat si racoros, durata de viata a acestora se va mari considerabil. Insa este indicat sa faceti si un test de germinare pe orice lot de seminte mai vechi de un an, inainte de a incepe semanatul.

Articole asemănătoare

  • Craitele, plante multicolore de toamna

    In sezonul rece, craitele constituie cea mai populara sursa de culoare din gradinile noastre. Intalnite in nuante de galben, rosu si portocaliu, acestea se intalnesc mai ales in gradinile din zonele rurale, unde formeaza borduri atractive.

  • Simptomele deficientelor de nutritie in cazul plantelor

    Deficienta si surplusul de substante nutritive pot da nastere, in cazul plantelor, unor probleme de gravitate comparabila. In ciuda asteptarilor, nu toate neregulile pe care le sesizam au legatura cu bolile si daunatorii.

  • Seminte recomandate pentru plantare primavara

    Plantarea cu ajutorul semintelor este o maniera mult mai usoara in comparatie cu sadirea propriu-zisa a plantelor.

  • Plante de apartament - Lisianthus

    Flori delicate in buchete sau ghiveci. Lisianthus se cultiva atat pentru obtinerera de flori taiate, folosite in alcatuirea buchetelor, cat si in ghiveci ca planta de interior. Un lucru important ce trebuie mentionat inca de la inceput este acela ca planta ridica pretentii mari, cultivarea ei nefiind deloc facila.

  • Carnegiea gigantea

    Denumiri populare: saguaro, cactus gigant. Sinonime: Cerceus giganteus. Familie: Cactaceae. Carnegiea gigantea (Saguaro) este un cactus monotipic. Apare peste tot in desertul Sonoran din Arizona...


Warning: fopen(cache/a483f3d35ff6ba497c8f77f351b23e14) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139