La ce puteti folosi cojile de citrice

Dupa o gustare plina de arome si vitamine, dupa ce ati terminat reteta preferata de desert sau ati turnat in pahare sucul proaspat de portocale sau mandarine, raman cojile de citrice care cel mai adesea ajung direct in galeata de gunoi. Pot fi confiate, rase pentru a fi folosite in bucatarie, pot fi utilizate in prepararea unor lichioruri de casa, dar banalele coji de citrice (indiferent ca este vorba de lamai, mandarine, portocale sau grepfrut) pot avea numeroase alte utilizari in casa si gradina.

Cojile de citrice pot fi adaugate compostului pregatit pentru gradina, si un prim avantaj este ca mirosul mai puternic, intens, usor de simtit de animale, va tine la distanta rozatoarele. Iar cei care se tem ca astfel compostul va avea un nivel de aciditate prea ridicat trebuie sa adauge pur si simplu mai multa iarba taiata si resturi vegetale. Esential este ca in acest fel compostul va primi mai mult fosfor si potasiu.

Dupa ce ati folosit sucul de lamaie sau pulpa fructului pentru diverse retete puneti cojile la fundul galetii de gunoi pentru a limita mirosul neplacut.

Mirosurile neplacute din frigider pot fi indepartate cu o portocala sau lamaie taiata in sferturi si pusa intr-un bol sau pe o farfurioara. Se lasa in frigider pentru cel putin 24 de ore.

De ce sa nu profitati de proprietatile cojii de portocala sau grepfrut pentru a prepara in casa o masca naturala cu efect exfoliant (si mandarinele sau lamaile sunt bune). Ideal este sa folositi o coaja care a inceput sa se usuce, pe care o macinati in blender sau cu un mixer, amestecand-o cu putin zahar sau, de ce nu, sare. Se foloseste pentru a exfolia tenul.

Partea alba a cojii de lamaie sau portocala poate fi folosita, cat timp este foarte proaspata, pentru a curata rapid gingiile si dintii. Se freaca usor dintii, fara a insista, sau puteti mesteca o bucatica pentru cateva minute. Chiar daca gustul poate fi putin amarui respiratia va fi mai proaspata.

Pentru a curata interiorul cuptorului cu microunde umpleti un bol mic pe jumatate cu apa, adaugati cateva bucati de coji de citrice, si puneti amestecul la incalzit la maxim pentru 5-7 minute. Scoateti bolul, asteptati cateva minute si stergeti bine interiorul cu un servet curat.

Chiuveta poate fi stearsa cu o jumatate de lamaie proaspat taiata pentru a indeparta o buna parte din bacterii si a o curata mai usor.

Puneti cojile de citrice in blender si mixati pana cand aveti o compozitie fina, omogena, care va fi folosita in gradina la fertilizarea solului. Ingropati amestecul in pamant, la adancime mica, si in timp veti vedea rezultatele.

Preferati mirosul lamailor bine coapte? Puteti pregati in casa o solutie naturala de curatare cu suc de lamaie, coji si alcool rafinat. Amestecati intr-o sticla patru parti de alcool, de doua ori mai mult otet de vin si 100-150 ml suc proaspat de lamaie, lasand la macerat cojile fructelor pentru cateva zile. Se filtreaza si se foloseste pentru curatarea suprafetelor din lemn, gresie, faianta.

Coaja uscata de portocala, lamaie sau mandarina, tinuta intr-un saculet din tifon, poate sa inlocuiasca lavanda sau alte plante aromatice daca vreti un plus de mireasma in locuinta sau in rafturile sifonierului.

Sucul sau coaja de lamaie si portocala (sau de grepfrut) pot fi folosite si pentru a indeparta petele mai greu de curatat de pe tacamurile de argint sau paharele si farfurioarele de sticla din bucatarie.

Foto: publicdomainpictures.net

Articole asemănătoare

  • La ce putem folosi sucul de lamaie

    Aromat, acrisor, plin de vitamine, utilizat pentru sosuri sau prajituri, pentru a oferi un plus de gust ceaiului sau intr-un cocktail, banalul suc de lamaie, proaspat stors din fructe bine coapte si parfumate, poate fi folosit in casa si pentru curatenie.

  • Cum puteti folosi resturile din bucatarie in gradina

    Cojile de ou ajung invariabil sa fie aruncate, dar pot fi utilizate in gradina pentru a oferi pamantului un plus atat de necesar de calciu, fie ingropate in sol in apropiere de flori, legume sau arbusti, fie tinand cojile in apa si folosind apoi lichidul pentru a stropi gradina.

  • Sare cu aroma de citrice

    Sarea nu poate lipsi din nicio reteta, dar in aceasta versiune va capata note aromate de citrice, fiind perfecta pentru orice preparate carora vrem sa le conferim un gust ce trimite la dieta mediteraneana.

  • Trucuri si idei pentru gradina

    Puteti folosi resturile de legume si fructe din bucatarie pentru a fertiliza pamantul din gradina. Cojile de banana, de ou, de legume, bucatelele ramase, cotoarele de mar se pun in blender, se mixeaza bine, iar amestecul se toarna in gropite sau santuri mici sapate in gradina. Se acopera si se lasa pentru cel putin o luna inainte de a planta altceva in acel loc.

  • Cum puteti folosi uleiul de masline in afara bucatariei

    Cu gustul intens si usor de recunoscut, uleiul de masline de calitate este plin de vitamine si antioxidanti, ajuta la prevenirea mai multor boli si afectiuni cronice, este bun intr-o gama impresionanta de retete diverse.


Warning: fopen(cache/265d7e98abaecc538f7b0b51e64daafa) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139