Lanternele din hartie

Lanterne din hartieUnul dintre cele mai intrigante aspecte ale unei gradini Zen, ale unei gradini japoneze, in general, sunt lanternele din hartie, pe care le puteti intalni la tot pasul. Unele dintre ele au fost realizate pentru a lumina drumul prin gradina, altele pentru a dezvalui intrarile in templele de dimensiuni mai mici. Astazi, lanternele de hartie sunt simbolul unei mosteniri culturale de exceptie, indelungate, folosite mai ales pentru a aduce un plus de efect gradinilor de tip japonez. Ele creeaza puncte centrale ale gradinilor si ofera efecte vizuale neasteptate, in functie de modul in care sunt concepute si aranjate.
Lanternele de gradina au fost, pentru prima data, introduse de China. Primele exemplare erau realizate din metal, si foloseau, asa cum am mai spus, la luminarea gradinii si a intrarii in temple. Apoi, au fost realizate din granit, dar au patruns in gradinile japonezilor de-abia dupa ce un maestru al ceaiului, Sen-no-Rikkyu, a hotarat sa le impuna, prin propriul exemplu. Ceremonialul ceaiului era, de foarte multe ori, tinut seara, si nevoia de lumina la prepararea acestuia se facea simtita.
Lanternele utilizate intr-o gradina de tip japonez pot fi clasificate in patru categorii. Avem, mai intai, tachi-gata (lanternele pedestre), ikekomi-gata (lanternele ingropate), oki-gata (lanterne mici, stabile) si yukimi-gata (lanterne suspendate sau plutitoare).
Astfel ca, pentru cei care au rabdarea si placerea de a-si realiza acasa o gradina japoneza, lanternele, indiferent de alegerea pe care o faceti dintre cele enumerate mai sus, sunt un accesoriu care nu trebuie sa lipseasca si care va oferi acea originalitate in cautarea caruia este oricare pasionat de natura si frumos.

Articole asemănătoare

 • Cinci trucuri pentru o gradina frumoasa

  In lipsa unui suport special luati o jumatate de lamaie sau portocala din care ati scos pulpa, ramanand doar coaja groasa. Umpleti cu sol fertil, udati putin, plantati rasadul ales si lasati-l pana incepe sa creasca. Atunci cand este gata sa fie plantat il mutati cu tot cu "ghiveciul" organic, iar cand se va descompune coaja de portocala sau lamaie va da un plus nutritiv tinerei plante.

 • Invata cum sa gatesti pentru a fi in siguranta

  Lumea moderna este guvernata de principii care ne calauzec spre o viata implinita spiritual si material. Preocupat mai mult ca niciodata de sine, omul a transformat actul banal al hranirii intr-o adevarata stiinta,

 • Decoratiuni pascale pentru GradinaMea

  Culorile specifice si totodata clasice ale primaverii si implicit si ale sarbatorii pascale sunt binecunoscute de toata lumea

 • Sa ne bucuram in gradinile noastre de ultimele raze ale soarelui

  Desi afara temperaturile sunt peste zi inca ridicate, in zorii zilei sau atunci cand apune soarele suntem invaluiti de un aer racoros

 • Cultivarea dovlecilor

  De mai bine de 5.000 de ani dovlecii sunt cultivati in intreaga lume in diferite marimi si varietati. De la cei mai mici care pot sa se dezvolte si intr-un ghiveci pana la cei gigant.


Warning: fopen(cache/2e3052dab81c6c2025ba4cda0a2e4299) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139