Lemn cainesc - un gard viu semi-persistent

Ligustrum ovalifolium

Denumire stiintifica: Ligustrum ovalifolium

Denumiri comune: Lemn cainesc

Familie: Oleaceae

Origine: Japonia, Asia de Est

 Aspect si prezentare: Planta perena, cu crestere arbustiva de pana la 3 m inaltime, are frunzis semi-persistent, crestere compacta, ramuri dese, stufoase imbracate in frunze mici, eliptic-alungite de un verde-lucios ce sunt presarate in perioada verii cu flori albe, grupate in raceme. Toamna acestea lasa loc unor ciorchini de bobite de culoare neagra.

Conditii de ingrijire/cultivare: Se cultiva in toate zonele tarii noastre, fiind foarte rezistent la orice conditii de clima. In zonele fara geruri mari, frunzisul rezista pe ramuri si in lunile de iarna. Cel mai bine se preteaza in cazul barierelor verzi, a gardurilor vii ornamentale, indeplinind cu succes rolul de protector al intimitatii gradinilor fata de ochii curiosi ai trecatorilor.

Nu pretinde o anume expunere la lumina, tolerand la fel de bine razele directe ale soarelui cat si semiumbra. Totusi plantarea in umbra deasa va duce la obtinerea unor exemplare subtiri, fara vigoare si cu frunzis redus.

Rezista la o gama larga de temperaturi, vara suportand usor temperaturi de 30 de grade Celsius, pastrandu-si frunzisul chiar si in lunile de iarna, daca temperatura nu scade sub 5 grade Celsius. Rezista chiar si pana la temperaturi de minus 10 grade, dar isi pierde frunzele, sub aceasta limita aparand pericolul de inghet al radacinilor.

Necesita udare abundenta doar primavara inainte de formarea frunzisului si in perioadele de canicula, in restul anului multumindu-se cu apa rezultata din ploi.

Umiditatea atmosferica il ajuta sa-si pastreze frunzisul verde, sanatos si foarte des si sa formeze multi muguri florali. Totusi un aer foarte uscat nu-l afecteaza foarte mult, lemnul cainesc adaptandu-se rapid la orice conditii de clima.

Cand vine vorba de solul de cultura, Ligustrum este la fel de nepretentios, dezvoltandu-se foarte bine atat in soluri humoase, bogate, cat si in substraturi, nisipoase si sarace in nutrienti. Nu se simte bine in soluri prea compacte, care-i ingreuneaza cresterea si ii pot putrezi radacinile, mai ales in cazul unor ploi abundente sau udari exagerate.

Fertilizarea cu substante din comert este inutila, dar o imbogatire a solului la fiecare 2 ani, cu ingrasaminte naturale, poate oferi rezultate vizibile in aspectul general al plantei.

Inflorirea are loc vara, incepand cu luna iunie, ciorchini mici de flori albe, cu miros specific, aparand in etape, intr-un rastimp indelungat de timp, astfel incat ii putem observa chiar si la sfarsitul lui august.Inmultirea se realizeaza cel mai adesea prin separarea tufelor. Alte metode, relativ usoare, sunt: propagarea prin seminte si butasirea lastarilor terminali verzi sau semi-lemnificati.

Trucuri si sfaturi speciale: Utilizati sub forma de gard viu, cu rol de ecranare fata de poluarea strazii (zgomot si praf), se mentin la inaltimea dorita prin taieri anuale. Cel mai propice moment de tundere a ramurilor este primavara, chiar inainte de infrunzire.

Alte specii si varietati: L.japonicum, L.vulgare, L.lucidum.

GradinaMea.ro/V.S.

Articole asemănătoare

  • Red Baron, alegerea deosebita pentru orice parc sau gradina

    O planta perena rezistenta si cu aspect decorativ deosebit, Red Baron este un soi cu un colorit viu, de un rosu-intens spre carmin in perioada toamnei – cand aceasta planta isi dezvaluie cu adevarat frumusetea – si un amestec de verde, galben si rosu in restul anului.

  • Rododendronul Hania

    Cu numeroase flori mari, in doua culori, cu nuante pastelate, de la alb pur la un roz intens, in contrast interesant cu frunzele de un verde inchis si textura lucioasa, aceasta varietate de rododendron este una dintre cele mai bune alegeri daca vreti un arbust usor de intretinut, nu foarte inalt, rezistent atat la boli si daunatori cat si la vremea rece sau seceta.

  • Crimson and Gold - un gutui japonez plin de culoare

    O varietate de gutui japonez care surprinde placut prin florile sale de culoare rosie, mari, cu textura catifelata, Crimson and Gold poate fi o alegere buna daca vreti un arbust decorativ cu aspect exotic, nu foarte mare si care poate fi ingrijit usor.

  • Amenajarea gradinii intr-un spatiu restrans

    Cand vine vorba de amenajarea unei gradini, multa lume se loveste de problema spatiului prea mic si de calculul lungimii si latimii atunci cand trebuiesc plantate plantele perene care sa dea nastere unui gard viu, frumos colorat. Nici timpul nu ajuta prea mult atunci cand trebuiesc puse la punct detaliile designului gradinii.

  • Cum tundem gardul viu

    Gardul viu necesita ajustari ce se realizeaza prin tundere, ajustari determinate de o serie de motivatii practice si estetice, iar in privinta celor estetice putem urma caile clasice sau putem da frau liber imaginatiei.


Warning: fopen(cache/28c043d29267bbbb57083c5779596702) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139