Mancarea gatita, mai saraca in nutrienti?

Viata noastra ar fi practic de neconceput in lipsa alimentelor preparate. Acesta este unul dintre lucrurile de baza care ne deosebeste de oamenii primitivi si de celelalte specii de pe Pamant.

Dorinta de a obtine produse care sa se remarce prin gust si savoare a aparut foarte recent.  Astazi nu mai este nicio taina: mancarea gatita ne ajuta sa digeram fara sa risipim o cantitate foarte mare de energie. Gatirea cu ajutorul focului fragezeste fibrele de celuloza si carnea cruda, pe care dintii si sucurile participante la digestie nu le-ar putea "marunti".

Toate bune pana cand nutritionistii aduc vorba despre valoarea nutritiva a alimentelor preparate si nepreparate. Cat de frecvent auziti faptul ca procesul de gatire distruge vitaminele si mineralele? Este o opinie generalizata, care nu se adevereste insa in toate situatiile.

Mancarea gatita ar putea fi uneori mai saraca in nutrienti doar pentru ca nu avem simtul raspunderii fata de noi insine. De exemplu, nu este nevoie sa prajim ceapa in ulei pana sfaraie la propriu si isi schimba culoarea, este suficient daca o calim putin.  

Pe de alta parte, temperatura crescuta nu are un impact pozitiv asupra valorii nutritive a alimentelor in general. Prejelile sunt adevarate rezervoare de radicali liberi, prin prisma uleiului care atinge temperaturi insemnate. 

Un studiu efectuat de University of Arkansas a indicat insa ca in cazul morcovului lucrurile stau pe dos: acesta capata mai multe calitati prin gatire decat in stare proaspata. Si spre bucuria noastra a tuturor, el nu ar fi singurul.

Potrivit unui alt raport din anul 2008, consemnat in Journal of Agriculture and Food Chemistry, prin fierbere, antioxidantii ar putea fi mai bine conservati si mai activi in morcovii, spanacul, varza, conopida si ciupercile gatite. 

Concluzionand, mancarea gatita poate fi la randu-i nutritiva intocmai ca elementele constituente, daca se are in vedere evitarea prajelilor in favoarea unor metode mai ecologice de preparare (aburire, fierbere).  
  
Sursa foto

I. C.  

Articole asemănătoare

  • Sapte ingrediente mai putin folosite pentru un smoothie sanatos

    Uleiul de cocos este plin de grasimi sanatoase, aromat si usor dulceag, face bautura mai cremoasa si are un gust placut, dar are si surprinzatoare efecte antibacteriene, reduce colesterolul rau si poate sa ajute digestia. In plus cei care il consuma des se vor concentra mai usor in perioadele de efort intelectual intens.

  • Legume si fructe pentru un sistem imunitar mai puternic

    In perioada rece organismul are nevoie mai mult decat oricand de un sistem imunitar cat mai rezistent in fata racelilor de sezon, si in loc de medicamente ati putea adauga mai multe fructe si legume in meniul zilnic.

  • Piersici pentru o viata mai sanatoasa

    Ca gustare sau sub forma unei cure ce va revigora si energiza organismul, mai ales in cazul copiilor, piersicile crude, proaspete, sunt fructele ideale in special in perioada verii, cand ajuta si la hidratarea corpului.

  • Mai multa sanatate cu banala salata verde

    Salata verde, indiferent de tipul ei, contine numerosi nutrienti si vitamine, minerale, proteine si putine calorii, si in functie de gust veti gasi cu siguranta soiul preferat. Fie ca este vorba de salata verde clasica, cea mai intalnita la noi in tara, cunoscuta in strainatate sub numele de Butterhead, de varietatea foarte populara in alte tari numita Romaine, de Iceberg (folosita mai ales in mancarea fast-food datorita frunzelor crocante sau de mai putin intalnita Batavia, fiecare sortiment de salata verde ofera consumatorului o adevarata comoara nutritionala.

  • Nicotina in vegetale comune

    Oricat ar parea de ciudat, nicotina (cea care ii face pe fumatori sa renunte atat de greu la viciu) nu se gaseste doar in tutun, ci si in legume sau fructe pe care le consumam des, sub diverse forme si in cele mai variate retete.


Warning: fopen(cache/d4b5496c19b14d2292baf7dd6fcfb1de) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139