Mecanisme de aparare specifice plantelor

 

 Plantele au dezvoltat mecanisme naturale de aparare ca sa isi asigure protectie impotriva invaziei patogenilor. Mecanismele naturale de baza impotriva fungilor, deseori nu exista sau sunt insuficiente, iar introducerea genelor straine provenite de la alte plante, animale sau din surse microbiene, pot creste apararea lor.

Mecanismele naturale de aparare includ bariere fizice precum si raspunsuri induse la atacul patogenilor si implica molecule de semnalizare sistemice, acestea mobilizand mecanismele endogene de aparare ale plantelor.

La speciile de plante oxigen active (AOS), semnalele in forma de explozie oxidativa au capacitatea sa actioneze ca evenimente de semnalizare, rezultand raspunsuri specifice, cum ar fi: pierderile de oxigen, inducerea inchiderii celulelor de protectie ABA si cresterea perilor radiculari.

Una dintre genele ce induc semnalul oxidativ si care actioneaza la plantele AOS, in sensul intermedierii acestor raspunsuri este serin/treonin kinaza, numita OXI pentru kinaza. Semnalizarea in plante AOS poate avea loc printre altele si ca raspuns la atacul patogenilor.

Articole asemănătoare

 • Ingrijirea plantelor in timpul iernii

  Frigul, vanturile uscate care bat in timpul iernii, pot indeparta rapid umezeala de pe suprafata plantelor si de la radacini. Cele mai susceptibile sa se usuce si sa piara inainte de vreme din gradina sunt exemplarele plantate toamna tarziu,

 • Decoratiuni din flori pentru Craciun

  Perioada dinaintea Craciunului si atmosfera creata de decoratiunile specifice acestui sezon ne introduc intr-o lume feerica

 • Mancare indiana. Peste cu orez

  Distinsa prin diversitatea preparatelor, bucataria indiana aduce in prim plan o combinatie de arome specifice, acestea datorandu-se multitudinii de condimente utilizate.

 • Rasol milanez din carne de vitel

  Rasolul milanez din carne de vitel reprezinta unul dintre felurile de mancare specifice orasului Milano, capitala a provinciei italiene Lombardia.

 • Deficientele de nutrienti ale plantelor

  Problemele aparute la plante nu sunt intotdeauna provocate de insecte sau de boli. Uneori, o planta care nu este sanatoasa sufera de o deficienta de nutrienti sau, dimpotriva, poate avea prea mult dintr-o substanta nutritiva.


Warning: fopen(cache/e96fd216528e7602c814195787b478f0) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139