Menta

MentaIzma - Mentha piperita
Fam. Lamiaceae
Ecologie si raspindire: Spontan creste pe soluri usoare, afinate, bogate in materii nutritive, in locuri aluvionare, turboase si desecate.Este intilnita in intreaga tara.
Perioada de vegetatie: Planta erbacee, perena.Infloreste din iunie pina in septembrie.
Perioada de recoltare: In perioada de inflorire se recolteaza frunzele (iulie-august), care se usuca in strat subtire, in incaperi bine aerisite sau la soare.
Boli in care se utilizeaza:
Uz intern: infectii gastrointestinale, balonari abdominale, diaree, voma, nervozitate, dischinezie biliara, calculoza (litiaza) renala, calculoza biliara, diuretic, depurativ.
Uz extern: reumatism, dezinfectarea cavitatii bucale, oxiuriaza, inflamatiile urechii, guturai, gripa, dureri de cap.
Retete:
Intern: infuzie: o linguriza frunze la 200 ml apa clocotita din care se beau 3 ceaiuri pe zi, reci.
Extern:
a)
bai: 200 g frunze uscate la 3 l de apa clocotita, se lasa vasul acoperit 15-20 de minute; se strecoara, iar lichidul rezultat se amesteca cu apa calda; se lasa 15-20 minute; temperatura apei din cada sa fie 37 C.
b) Frictiune preparata din 5 g ulei de menta dizolvat in 95 g alcool concentrat care calmeaza durerile reumatice si mincarimea pielii provocata de urticarie.
c) Apa de gura racoritoare, antiseptica si cu proprietati de a corija gustul si mirosurile neplacute; se obtine din 5 g ulei de menta dizolvat in 95 g alcool concentrat.
d) Inhalatie in stari gripale manifestate prin laringita urmata de raguseala, uleiul sau spirtul de menta se amesteca cu apa fierbinte.

Articole asemănătoare

  • Mojito cu ananas, menta si rom

    O varianta a unei retete clasice, cu gustul dulce si savuros al sucului de ananas, notele proaspete de menta si aroma inconfundabila a unui rom de calitate. Poate fi pregatit foarte usor si acasa, pentru o seara placuta sau pentru a insoti o gustare.

  • Cafea cu menta si ciocolata

    Ciocolata cu menta este un desert in acelasi timp racoritor si dulce, iar o ceasca de cafea bine pregatita, fierbinte, cu sau fara zahar, ne ajuta sa incepem dimineata in forta. Dar daca am incerca o cafea in care menta si ciocolata intalnesc aromele boabelor bine prajite si fin macinate?

  • Cocktail cu gin, ceai de menta si ceai verde

    Ceaiul de menta rece este racoritor, sanatos, bun pentru cei mari si cei mici, in timp ce o cana de ceai verde ofera corpului vitamine, antioxidanti si previne un numar impresionant de afectiuni. Insa impreuna, cu un gin aromat, stau la baza unui cocktail surprinzator, cu aroma complexa.

  • Sos de menta pentru friptura de miel

    Un sos racoritor, proaspat, cu aroma intensa de menta, recomandat pentru o friptura de miel pe care o transforma intr-un deliciu culinar. Folositi frunze de menta cat mai proaspete, savuroase, abia culese.

  • Limonada cu menta

    Bautura ideala pentru zilele calduroase de vara, cu multe vitamine, gust intens de citrice si note racoritoare de menta. Toate sucurile de fructe trebuie sa fie proaspat stoarse si trecute prin sita pentru a indeparta resturile de pulpa.


Warning: fopen(cache/6cb13e9ce6ddd226cae61acb359ed164) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139