Pellionia repens sau alt fel de begonia

 pellionia repens

 

Denumire stiintifica:  Pellionia repens

Denumiri comune: Pelionia sau begonia pepene verde

Familie: Urticaceae

Origine: Vietnam, Malaezia

 

 

 

Aspect si prezentare: Planta perena, cu port curgator, decorativa exclusiv prin frunzisul deosebit de atractiv, este din ce in ce mai des intalnita la colectionarii de plante din tara noastra. Frunzele oval-ascutite, carnoase, cu margine usor ondulata de culoare verde si zona centrala a frunzelor contrastanta - verde deschis-argintiu - sunt dispuse altern pe ramuri lungi, pendente. Se cultiva foarte bine in ghivece si cosuri suspendate.

 

 

Conditii de ingrijire/cultivare

 

Este o planta iubitoare de lumina,  dar nu directa. Vara razele soarelui vor fi filtrate printr-o perdea fina. In restul anului, se va asigura o pozitionare intr-un spatiu cu lumina intensa, in apropierea unei ferestre cu orientare sudica.

Ii place caldura, o locatie prea rece, strabatuta de curenti de aer fiindu-i adesea fatala. Se dezvolta bine intre 16 si 28 de grade Celsius. Iarna nu are nevoie de repaus, preferand temperaturile ridicate si locatiile luminoase.

Udarea reprezinta un aspect important in ingrijirea acestei plante, extrem de insetata. Indiferent de anotimp, udarea se va face in mod regulat, avandu-se grija ca pamantul sa nu fie lasat sa se usuce.

Intr-ucat este o planta tropicala, umiditatea atmosferica este absolut necesara in cultivarea ei. Vara, dar si in anotimpul rece, atunci cand temperatura depaseste 20 de grade, este recomandata stropirea frunzelor, cu ajutorul unui pulverizator cu duza fina.

Necesita un substrat de cultura, bogat in nutrienti, usor si bine drenat. Puteti alege intre un amestec de pamant de gradina cu compost de frunze sau unul de mranita cu turba, ambele amestecuri necesitand un mic adaos de nisip, pentru ridicarea gradului de drenaj.

 

 

Fertilizarea necesara poate fi asigurata cu ajutorul unui ingrasamant lichid, pentru plante verzi, aplicat la fiecare 2 saptamani, din aprilie pana in septembrie.

 

 

Cultivata in ghiveci, Pellionia repens nu infloreste, fiind ornamentala exclusiv prin frunzis.

 

Inmultirea se realizeaza prin despartirea tufei sau prin butasirea lastarilor de varf. Perioada propice de propagare este cuprinsa intre aprilie si septembrie. Pentru cea de-a doua metoda, se folosesc varfuri de ramuri de 10-12 cm lungime, ce se inradacineaza pe pat de turba si nisip, in conditii de sera sufocanta (cu caldura si umiditate ridicata).

 

 

Trucuri si sfaturi speciale: Iarna necesita supraveghere atenta, caldura si udare regulata, fara imbibarea excesiva a substratului. Asigurarea unei umiditati atmosferice constante este cheia cultivarii acestei plante in apartament.

 

 

Alte specii si varietati: P.pulchra, P.daveana.

 

 

Iulie 2008

GradinaMea.ro/V.S.

 

Articole asemănătoare

  • Cocktail cu suc de portocale , vodca si limeta

    Amestecati sucul proaspat de portocale cu suc de merisoare sau alt suc de fructe, dupa gust, puneti o vodca de calitate si putin suc de limeta (cei care doresc o aroma de citrice puternica pot alege lamaia).

  • Ciresele Kordia

    Daca va doriti un alt fel de cirese decat cele deja clasice, de culoare rosie, Kordia sunt foarte dulci, cu pulpa fructului carnoasa, suculenta, samburi mari, rotunzi, multa savoare si un colorit intens.

  • Rosiile Red Pear

    O tomata cu gust dulce si pulpa carnoasa, avand o forma ce aminteste de cea a unei pere, Red Pear este un soi timpuriu hibrid poate mai putin cunoscut si consumat, dar poate fi o alternativa interesanta daca vreti un alt fel de rosii.

  • Deserturi de Paste. Pasca traditionala cu smantana

    Traditionala pasca speciala pentru desertul de Paste trebuie sa ii incante pe musafirii care va trec pragul in aceasta zi magica. Va propunem un alt fel de pasca, fara branza de vaci si anume una cremoasa - pasca traditionala cu smantana.

  • Salata cu piept de pui si boabe de porumb

    Binevenita in orice moment al zilei, salata este preferata multora in locul oricarui alt fel de mancare. Va propunem sa incercati reteta de salata cu piept de pui si boabe de porumb.


Warning: fopen(cache/00dc50bf640769955c09164c7516df3e) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139