Pentru un apartament exotic: arborele de avocado

AvocadoAvocado, numit si Persea americana, este un arbore originar din America de Sud. Cultivat atat ca arbore ornamental dar si pentru fructele sale binecunoscute, avocado poate fi transformat si in planta de apartament. Desi in conditii artificiale el nu va atinge inaltimea unui arbore crescut in mediul natural si nici durata sa de viata nu va fi atat de mare (in apartament rezista aproximativ 10 ani), el poate deveni un element exotic pentru o camera luminoasa.

 

Fructul de avocado este oval, mare cat o para. Are coaja mata, de culoare verde inchis. Pulpa fructului este galben-verzuie, are o consistenta cremoasa si un gust pregnant de alune. In mijloc se gaseste un sambure mare, bogat in ulei.

Stiati ca:

Uleiul extras din samburele de avocado este folosit in cosmetica?

Avocado mai este denumit si "untul vegetal"?


Avocado din samantaInmultirea plantei: se face cel mai adesea din sambure. Acesta este supsendat cu ajutorul unor betisoare, scobitori mai lungi sau paste de pix deasupra unui pahar cu apa, in care este lasat scufundat cam o treime. Paharul este lasat apoi intr-un loc cald, luminos dar ferit de actiunea directa a razelor. Pe masura ca nivelul apei scade, se completeaza cu apa de la robinet. Intr-o perioada de 2 pana la 6 saptamani, radacinile si plantula vor incepe sa se dezvolte. Cand tulpinita a crescut suficient si ii apar primele doua frunze, aceasta se taie de la jumatate si se lasa sa creasca din nou (in acest fel, coroana plantei obtinute va fi mai bogata). Se transplanteaza intr-un ghiveci cu pamant bine ingrasat si drenat. Ghiveciul se poate muta chiar si in razele directe ale soarelui. Se va uda moderat. 

  • Daca frunzele se ingalbenesc, este semn ca planta primeste prea multa apa. Este bine sa solul din ghiveci sa fie lasat sa se usuce intre doua udari.
  • Daca frunzele devin maronii si petiolul lor se usuca, pHul solului din ghiveci este prea ridicat (alcalin); in acest caz, se uda din abundenta (se poate chiar scufunda intr-o galeata cu apa) dupa care se lasa se scurga. Se repeta tratamentul de cateva ori. Este bine de retinut ca avocadoului ii place un sol usor acid, cu valori de pH cuprinse intre 6 si 6.5
  • 1 data pe an, de preferinta primavara, plantei I se administreaza un ingrasamant recomandat NPK 7:4:2

Sfat:      

pentru a mentine un pH usor acid al solului, in ghiveci se adauga un strat de mulci. La  suprafata solului se presara un strat de aproximativ 1 cm grosime din scoarta de copac maruntita sau chiar amestec de talas.


Un avocado obtinut direct din samanta cel mai probabil nu va fructifica. Pentru a ajunge la maturitate, planta are nevoie de cel putin 10 ani. De aceea, pentru a va bucura de un avocado care infloreste si fructifica puteti sa il altoiti atunci cand tulpina lui se lignifica si devine groasa cat un creion.

 

Reteta cu avocado: Guacamole

 

Cantitati: 4 rosii potrivite, 4 avocado, 1 ceapa mica, 2 catei de usturoi, o legatura cilantro sau coriandru, zeama de la o lamaie, 2 ardei iuti, chips tortilla pentru servire


Rosiile se cresteaza in forma de cruce, se aseaza intr-un vas de sticla, se toarna peste ele apa fierbinte si se lasa pentru 3 minute. Se scot si se pun in apa rece ca gheata iar cand coaja incepe sa se desprinda se scurge apa. Se indeparteaza coaja rosiilor dupa care cu o lingurita se scot samburii. Se taie in cubulete mici. Avocado se taie in 2 si cu o lingurita, se scot samburii, se scobesc si coaja se arunca. Se freaca pana devine ca o pasta sau se poate introduce intr-un blender pana devine totul ca o simpla pasta. Se adauga zeama de lamaie si se amesteca bine. Dupa aceea adaugam ceapa taiata foarte marunt si fin, usturoiul zdrobit si coriandru. Se amesteca totul foarte bine, adaugam ardeiul iute taiat foarte marunt si fin continuam amestecarea dupa care adaugam rosiile. Se amesteca si se da la frigider 1 ora.

Delicios si hranitor: Guacamole, reteta cu avocado si rosii
Guacamole

Articole asemănătoare

  • Smoothie cu nucsoara si lapte de migdale pentru un somn linistit

    Parfumata, nelipsita in multe retete de desert, nucsoara nu ofera doar un gust special, intens, dar are si surprinzatoare efecte relaxante, odihnitoare. Incarcata de antioxidanti, cu minerale si vitamine, nucsoara poate fi folosita intr-o reteta pentru un somn mai bun si mai linistit.

  • Salata de fructe pentru un sistem imunitar rezistent

    Plina de vitamine si gusturi dulci-acrisoare, aromata si incarcata de aromele toamnei tarzii, este o reteta pentru un desert sanatos sau o gustare ce ne va umple de energie. In plus ajuta sistemul imunitar sa fie mai puternic.

  • Smoothie cu struguri si spanac pentru un sistem imunitar puternic

    Cu struguri bine copti (albi sau rosii) si spanac congelat, este o bautura plina de vitamine si antioxidanti, buna nu doar pentru a potoli setea si a da un plus de energie, dar si pentru un sistem imunitar mai puternic. Iar ceaiul verde ofera corpului o lista impresionanta de beneficii. Esential in orice parte a anului si cu atat mai mult in lunile cand gripele si racelile sunt tot mai prezente.

  • Cinci fructe pentru o digestie mai buna

    Bananele sunt o alegere foarte buna pentru a preveni sau trata mai usor problemele digestive: au putine calorii, dau repede senzatia de satietate si potolesc pofta de dulce, ofera corpului potasiu (mai greu de gasit in alte alimente) si pot fi folosite ca gustare, ca ingredient pentru un smoothie, in salate de fructe sau in diverse retete.

  • Paste cu sos de avocado

    Paste cu gust exotic de avocado si multa verdeata, un fel relativ usor de pregatit si plin de arome proaspete, vegetale.


Warning: fopen(cache/5170f5d8896857eaa73ac9d33cfb9fc5) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139