Plantarea bulbilor in Luna lui Florar


Nu intamplator luna Mai a fost numita Luna lui Florar, deoarece acum mirosul si vazul incep sa se desfete cu darurile naturii. Pentru gradinile din emisfera nordica a Pamantului luna Mai este fantastica, temperaturile devenind mai blande, soarele tot mai plin de el, iar ploile aducatoare de belsug. Este perioada propice lucrarilor de intretinere a gradinilor de flori si legume. Printre cele mai apreciate plante se numara panselutele, petuniile, violetele, muscatele, primulele, galbenelele dar si zambilele.

Daca pentru majoritatea zambilelor, perioada de plantare a trecut o data cu incheierea lunilor martie-aprilie, pentru alte bulboase ea se prelungeste pana spre sfarsitul lui Florar. Depinde de temperatura solului, daca este sau nu aceea optima de aproximativ 13 grade Celsius. In rest, se poate spune ca orice tip de pamant este indicat pentru florile cu bulbi, cu conditia sa fie bine drenat. Umezeala impiedica dezvoltarea, duce la putrezirea bulbului. Bulbii iubesc soarele la fel de mult ca oamenii in sezonul estival, si nu e de mirare avand in vedere haitatul original al acestora: zonele calde ale globului. 

Bulbii de zambile, lalele, narcise albe, frezii au avantajul ca pot fi plantati deopotriva  in ghivece, jardiniere si gradina.  Un bulb sanatos este tare, nu are rani, gauri si este invelit intr-o tunica, adica  nu este golas si albicios.  Asigurati-va ca locul de plantare nu este mlastinos sau predispus la inundatii,   adica asezat in vale.

Sapa bine si inlatura buruienile. Sapa gropile corespunzatoare, la o adancime suficienta, in functie de marimea bulbului. Adancimea cuiburilor trebuie sa fie de trei ori inaltimea bulbului, deci  este bine sa plantati bulbii la adancimea de 10 cm. Distanta dintre bulbi va fi tot de aproximativ 10 cm. Gladiolele se seaman de asemenea in aprilie-mai, la o adancime de 5-10 cm, in functie de marime.Se toarna putina apa in concavitate, apoi se acopra bulbul cu pamant, tasandu-l usor.

Ca o curiozitate, anemonele au nevoie tratament aparte: radacinile lor cresc mai bine daca sunt cufundate intr-un vas cu apa calduta in noptea de dinaintea plantarii in gradina. Daca aveti mai multe soiuri de lalele si zambile, recomandat ar fi sa le puneti alternativ, pentru a nu le amesteca atunci cand le scoateti din pamant. Adica, de exemplu, faceti un rond de lalele, un singur soi, iar de jur imprejur puneti zambile, sau narcise. Si tot asa.

Sursa foto: Wikipedia.org

I. C.

Articole asemănătoare

  • Ingrijirea gradinii in luna decembrie

    In luna decembrie, probabil ca ultimul lucru la care s-ar putea gandi cineva este munca in gradina. Din fericire, lista pentru gradina in aceasta luna este, mai degraba, o insiruire de lucruri pe care sa nu le faci.

  • Lucrari importante de executat in gradina in luna Mai

    Cunoscuta in popor ca luna lui Florar sau Frunzar, Mai este perioada care marcheaza tranzitia la sezonul estival.

  • Gradina mea in luna octombrie

    In gradina se gaseste mereu cate ceva de facut si cu atat mai mult in luna octombrie cand, incet dar sigur, ne apropiem cu pregatirile de iarna.

  • Gradina mea in iulie, luna lui cuptor

    O data cu inceputul lunii iulie, vara se apropie in regiunile temperate din emisfera nordica, de punctul sau culminant. Trandafirii nu sunt niciodata mai frumosi decat acum, iar gradina de fructe si legume rodeste fara incetare umpland mesele de bucate proaspete.

  • Luna martie in meteorologia populara

    Martie este prima luna importanta din anul agricol. Chiar de vremea se arata sfioasa la inceput, fi sigur ca mult nu mai este pana cand primavara isi va intra deplin in drepturi. Din cele mai vechi timpuri, oamenii au asociat aceasta perioada cu fertilitatea, renasterea materiei, cu puritatea sufleteasca, aspecte reflectate intr-o multime de obiceiuri si traditii agrare.


Warning: fopen(cache/0ecec5f7f466e1502a7e88d1bd7c5d14) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139