Plantarea capsunilor

Sisteme de plantare

Capsunii pot fi crescuti in mod curent prin metoda randurilor incalcite ce necesita cea mai putina grija si intretinere.

Plantele crescute intr-o dispunere ornamentala pot fi incorporate intr-un peisaj. Plantele care produc cativa stoloni se potrivesc foarte bine in randul din fata al bordurii, al trotuarului sau pentru drumurile de acces.

Capsunii alpini produc capsuni micute, foarte parfumate si realizeaza decoruri excelente. Pentru a folosi capsunii in acoperirea solului faceti spatiu plantei mama, in mod regulat, la o distanta de 30 la 60cm. Pliviti bine in primul an, apoi intretinerea trebuie redusa la minimum.

Capsunii crescuti ca acoperitori ai solului nu vor produce multe fructe. In toate cazurile, solul va trebui bine lucrat si fertilizat cu o saptamna inaintea plantarii.

Metoda randurilor incalcite
Se foloseste cel mai bine la soiurile ce fructifica in iunie. Aveti nevoie de o suprafata larga de aproape 2,4 metri si lunga de 9 metri pentru a gazdui 30 de plante. In primavara, plantati plantele (mame) separat pe randuri, la 90-120 cm distanta intre ele si lasati-le sa produca si sa si dezvolte (plante fiice) stoloni in mod liber. Toata energia plantei este implicata in producerea si dezvoltarea de plante puternice in primul an, deci toate florile trebuie inlaturate. Nu se recolteaza fructe pana in al doilea an.

Mentineti randurile cu largime de 45-60 cm. Daca plantele sunt viguroase va trebui sa taiati stolonii care cresc pe potecile dintre randuri.

Amplasarea plantelor
Capsunii sunt plantati in primavara cat de curand se poate lucra solul. Daca plantele trebuie sa fie depozitate inainte sa fie plantate, alegeti o locatie racoroasa, nu in bataia direct a razelor soarelui si mentineti radacinile umede, dar nu baltite. Daca este posibil, plantati-i intr-o zi racorasa, innorata pentru a reduce stresul materialului saditor.

Urmariti aceste linii directive pentru a va pregati plantele:

- retezati radacinile vatamate;
- scurtati radacinile excesiv de lungi la o lungima de 10-12,5 lungime;
- indepartati toate florile, stolonii si frunzele batrane;
- amplasati transplanturile intr-un container cu putina apa pe fund si tineti-le departe de razele direct ale soarelui.

Plantele vor trebui plasate cu radacinile indreptate in jos formand un mic evantai. Daca sunt plantate prea putin adanc, coletul frunzelor se poate usca, iar daca este prea adanc acesta poate putrezi. Asezati plantele suficient de adanc astfel ca mijlocul coletului de frunze sa fie la acelasi nivel cu suprafata solului. Dupa 

Articole asemănătoare


Warning: fopen(cache/2d62c5bac63f5b4b2afa3a8f237e284c) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139