Plante medicinale, musetelul

Musetelul, Matricaria chamomilla, face parte din familia Compositae. Planta s ecultiva pentru inflorescentele sale, cunoscute in frmacie sub denumire Flores chmomille.

MusetelulEste o planta ierboasa, anuala, cu radacina pivotanta, subtire, cu numeroase ramificatii dezvoltate superficial. Frunzele sunt dispuse altern de la subsoara lor dezvoltandu-se ramuri terminate printr-un capitul. Florile sunt grupate in capitule cu diametrul de 1,5 - 2 cm. Florile marginale sunt de culoare alba, iar cele interne sunt galbene aurii. Planta infloreste din iulie pana in august. Fructul este o achena putin arcuita, lunga de 1-2 mm. O planta poate sa produca aproximativ 45.000 fructe.

Intreaga planta de musetel emana o aroma placuta, caracteristica, datorita uleiului volatil pe care il contine. Originea musetelului este in sudul si sud-estul Europei, inclusiv in Romania, unde poate fi intalnit in flora spontana. Musetelul este putin pretentios fata de temperatura. Semintele lui germineaza la 6 grade celsius, in timpul iernii plantele putand suporta geruri de pana la - 30 grade celsius. Este pretentioas ins afata de umiditate, primavara secetoasa fiind daunatoare plantei. Fata de soluri, nu are cerinte, el putand fi intalnit chiar si pe saraturi. Recoltatul florilor se face in mai mlte etape, deoarece durata de inflorire este lunga. Momentul cel mai potrivit este atunci cand majoritatea inflorescentelor au au petalele florilor dispuse orizontal. Inbflorescentele abia deschise nu se recolteaza deoarece au un continut redus de ulei esential si nu se usuca bine.

Recoltarea se face numai pe timp frumos, uscat. Inflorescentele se rup de pe plante cu o codita de cel mult 2 cm, fie manual fie cu ajutorul unor piepteni. Acestea se pun imediat la uscat, operatiune ce dureaza o spatamana, intr-un spatiu bine aerisit si uscat.

Articole asemănătoare

  • Sapte ceaiuri medicinale si beneficiile oferite de acestea

    Ceaiul de musetel: una dintre cele mai cunoscute si des folosite plante medicinale este folosita de multa vreme in medicina naturista, iar ceaiul fierbinte, cu sau fara indulcitor, aromat si cu gust placut, este recomandat pentru calmarea durerilor de gingii si dinti, ameliorarea durerilor digestive sau a crampelor musculare, dar si pentru tratarea reumatismului sau a indigestiei.

  • Cardamonul pentru sanatate

    Are efect detoxifiant, antiinflamator, antibacterian, si poate fi consumat simplu, sub forma de infuzie sau ulei esential, in diverse combinatii cu alte plante medicinale.

  • Ceaiul de coada-calului in medicina naturista

    Una dintre cele mai populare plante medicinale, cunoscuta si sub numele de barba ursului, sirulita sau iarba de cositor, coada-calului are surprinzatoare efecte antiseptice, detoxifiante, regleaza tensiunea arteriala, este recomandata in afectiunile renale si digestive, dar poate fi folosita sub forma de infuzie si extern pentru vindecarea mai rapida a ranilor superficiale.

  • Plante medicinale care se recolteaza in august

    Avand o traditie de aceeasi varsta cu omenirea, fitoterapia este considerata printre cele mai vechi ramuri ale stiintei medicale. Prin prisma climatului temperat si a diversitatii formelor de relief, tara noastra a beneficiat de o paleta variata de plante de leac, care din pacate nu este apreciata la justa valoare.

  • 7 plante medicinale de crescut in interiorul locuintei

    Pentru cresterea plantelor medicinale nu este intotdeauna o conditie obligatorie sa dispui de o gradina spatioasa inundata de lumina. Lipsa de spatiu si de timp liber ar trebui sa va ingrijoreze mai putin dupa ce veti cunoaste urmatoarele 8 plante medicinale uzuale pentru interiorul locuintei.


Warning: fopen(cache/9fb746bf2b6bfd19164aa35202dbb504) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139