Recorduri Guiness din lumea plantelor

Cel mai greu morcov: cu 10,17 kg, o greutate colosala pentru aceasta banala si gustoasa leguma, exemplarul a intrat in Cartea Recordurilor Guiness pe 9 septembrie 2017, fiind “creatia” unui cultivator din Otsego, Minnesota (SUA).

Cea mai lunga pastaie de fasole verde: in 1996 o singura pastaie dintr-o gradina din Carolina de Nord (SUA) a fost masurata cu atentie. Rezultatul? 121,9 cm.

Cea mai grea lamaie: in 2003 Aharon Shemoel din Kefar Zeitim (Israel) avea oficial in gradina sa cea mai grea lamaie din lume, un exemplar de 5,265 kg. In plus fructul crescuse lipit de un altul, putin (dar foarte putin) mai usor.

Cel mai lung castravete: a avut 107 cm si a fost cultivat in Tara Galilor, intrand in Cartea Recordurilor in toamna anului 2011.

Cel mai mare ciorchine de struguri: cu 10,12 kg pentru un singur ciorchine, depasind recordul precedent de 9,4 kg, reusita a fost inregistrata in vara anului 2018. Ciorchinele a fost initial prezentat in cadrul unei competitii din Los Palacios y Villafranca (Spania), inainte de a fi anuntati reprezentantii Cartii Recordurilor Guinness.

Cea mai grea telina: radacinoasa des intalnita in bucatarie, telina a reusit sa intre in selecta lista a legumelor din Cartea Recordurilor cu un exemplar de 42 de kilograme, prezentat in cadrul unui targ de toamna din Worcestershire (Marea Britanie) in septembrie 2018. Alte exemplare au avut dimensiuni impresionante, dar nu au fost la fel de grele.

Cel mai greu mar: a avut 1,849 kg si a fost cultivat in Japonia de Chisato Iwasaki, recordul fiind inregistrat oficial pe 24 octombrie 2005. Pana acum nu putut fi egalat, cu atat mai putin depasit.

Portocala cu cea mai mare circumferinta: un superb exemplar din gradina unui cuplu din Fresno, California (SUA) a stabilit in 2006 recordul cu o circumferinta de 63, 5 cm.

Cea mai grea varza rosie: cu 31,6 kg, exemplarul din Marea Britanie a intrat pe lista celor mai grele legume in 2020.

Foto: publicdomainpictures.net

 

Articole asemănătoare

 • Din lumea plantelor

  Pana in prezent cercetatorii au identificat peste 80 000 de specii de plante comestibile, chiar daca unele dintre ele sunt foarte putin cunoscute sau cresc in zone departe de asezarile omenesti. Chiar si asa undeva exista unele varietati si gusturi pe care prea putini vor avea ocazia sa le incerce prea curand. Totalul este enorm daca tinem cont de faptul ca statistic aproximativ 90 la suta din alimentatia noastra provine din 30 de specii, cel mai des folosite

 • Recorduri Guiness din lumea plantelor

  Cel mai greu pepene: a avut nu mai putin de 159 de kilograme si a fost "opera" lui Chris Kent, din Sevierville, SUA, care si-a inscris recordul pe 4 octombrie 2013.

 • Reteta de post. Chiftelute de falafel

  Pentru crestinii din lumea intreaga Pastele reprezinta cea mai importanta sarbatoare. Aceasta este precedata in fiecare an de cel mai lung si aspru post.

 • Vinul din Lumea Veche VS Vinul din Lumea Noua

  Cele mai nobile vinuri din lume se disting prin stil, culoare si consistenta, iar inainte de toate printr-un gust desavarsit.

 • Curiozitati din lumea plantelor. Arbori atipici

  In ciuda cunostintelor din sfera biologiei si a mijloacelor de informare ale secolului XXI, unele specii de animale sau arbori continua adesea sa produca oamenilor aceeasi mirare ca in secolele trecute.


Warning: fopen(cache/7755e2fc118e49e150c32366ca17984d) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139