Roinita, planta medicinala supranumita elixirul vietii

\"\"

Roinita este una dintre plantele a caror aparitie are loc spontan pe teritoriul tarii noastre, intalnindu-se doar pe arii restranse indeosebi langa paduri si luminisuri in Oltenia si Banat. De asemenea, se mai intalneste in gradini si pe la unele asezaminte monahale care au ca preocupare albinaritul.

Dupa cum indica si numele, planta exercita o putere tainica asupra roiului de albine. Vechii greci ii spuneau, in traducere libera, Desfatarea Albinelor (melissofilo), fiindca se obisnuia sa se puna in stupi pentru a atrage roiurile calatoare. Din acest fapt ne putem da seama de puritatea si calitatea ei ca planta medicinala. Albinele, cele mai sensibile detectoare ale poluarii, nu ar fi ales nicioadata in intelepciunea lor sa colecteze nectar de la o planta impura. 

Roinita scade tensiunea, calmeaza sistemul nervos, stimuleaza capacitatea mentala si concentrarea. Totodata, roinita are si alte beneficii asupra organismului uman, cum ar fi protejarea impotriva stresului, armonizarea starii emotionale, reducerea spasmelor intestinale, cresterea poftei de mancare si reducerea starilor de greata.

Ceaiul preparat din frunze de roinita, dar si cel preparat din flori de roinita ajuta la calmarea durerilor de cap, tratarea ametelilor, pierderea temporara a constiintei. Pentru o eficienta maxima acest ceai trebuie administrat in fiecare zi.

Roinita mai poate fi utilizata si pentru vindecarea ranilor (sub forma de bai) datorita proprietatii acestei plante de cicatrizant, dar si la tratarea diskineziilor biliare.

De asemenea, roinita favorizeaza instalarea somnului, calmeaza durerile de cap si tulburarile digestive. Reprezinta un excelent remediu contra bolii Alzheimer, tulburarilor de memorie post-traumatice si a tulburarilor produse de problemele vasculare cerebrale. Infuzia de roinita combate majoritatea bolilor reumatice, are o actiune antiinflamatoare, incetineste sau chiar stopeaza procesele degenerative.

Cercetari recente au confirmat faptul ca roinita are si un efect antioxidant, ceea ce inseamna ca mentine tineretea celulelor din organism prin anularea proceselor de formare a radicalilor liberi in moleculele din sange, responsabile de imbatranirea tesuturilor.

Ceai (infuzie): 2 lingurite cu varf de frunze de roinita la o cana de apa clocotita. Se beau 2-3 cani, zilnic, iar pentru insomnii, se beau 1-2 cani, seara.

Sursa foto: Wikipedia.org

I. C.

Articole asemănătoare

  • Cretusca in medicina naturista

    Cretusca este o planta medicinala cunoscuta in popor si ca barba popii, barba caprei sau pepenea, de la care se recolteaza partile aeriene pentru tratarea mai multor afectiuni acute si cronice.

  • Tratamente naturiste cu rascoage

    Planta medicinala cunoscuta in popor si ca pufulita, rachitica, sburatoare de padure, biscau sau iarba Sfantului Ioan, este relativ usor recunoscut datorita florilor de culoare mov deschis.

  • Lichenul de piatra si medicina naturista

    Este o planta medicinala cu efecte calmante, antiinflamatorii si antibiotice, dar si detoxifiante.

  • Terapii naturiste cu armurariu

    Planta medicinala cunoscuta si sub numele de ciulinul laptelui, armurariul (Silybum marianum) este des intalnit in zonele cu mult soare, calde, iar in tratamentele alternative se folosesc semintele (fructele) pentru prevenirea si tratarea mai multor afectiuni.

  • Tratamente naturiste cu sapunarita

    Planta medicinala cu flori mari, de un roz palid spre violet sau chiar in nuante de crem si alb, sapunarita (Saponaria officinalis) mai este cunoscuta in popor si ca floarea calugarului, floarea de sapun, odogaciul sau sapunul popii.


Warning: fopen(cache/b7469f000e576d8eebf0cec3af284444) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139