Stiati ca? Despre crini

1. Florile de crin pot fi albe (cel mai des intalnite), portocalii, rosii, roz, purpurii, galbene, si adesea petalele prezinta mici pete ca niste pistrui. Toti crinii albi sunt parfumati, in vreme ce varietatile colorate, cu exceptia notabila a crinului tigru, nu au miros. Floarea de crin are sase tepale (nu se poate face distinctia dintre sepale si petale, unul dintre rarele cazuri din lumea florilor).   
 
2. Este una dintre cele mai populare flori din lume, crinul putand fi intalnit in gradini din Asia, America si Europa, numarul mare de varietati fascinandu-i pe pasionati, mai ales pentru ca nu este o planta deosebit de pretentioasa, putand fi cultivata si inmultita fara eforturi deosebite. Asa ca va puteti schimba cu totul gradina cu putina munca, iar crinii sunt accesibili ca pret (in buna masura datorita popularitatii). 
 
3. Daca majoritatea crinilor sunt cultivati pentru florile lor superbe, sunt si varietati care sunt apreciate pentru gustul delicios al bulbilor comestibili. Si un bucatar plin de rafinament va reusi sa transforme bulbii de crin intr-o specialitate memorabila. Sunt consumati in principal in bucataria asiatica - China, Japonia, Coreea de Sud. 
 
4. Crinii sunt flori foarte rezistente si ca atare sunt un cadou potrivit, pentru ca vor ramane in vaza multa vreme. Un truc pentru a le prelungi chiar si mai mult viata este sa indepartati cu migala tot polenul din floare. 
 
5. In decursul istoriei si in functie de regiune si cultura crinul a reprezentat mereu altceva. Il intalnim in mitologia si traditia chineza ca un simbol aducator de noroc, ajungand chiar prin simpla sa prezenta sa schimbe in basme destinul nefericit al eroilor. In Grecia a fost dintotdeauna asociat cu maternitatea si fertilitatea, iar in Europa occidentala reprezenta inocenta si castitatea.  

Foto: publicdomainpictures.net 

Articole asemănătoare

  • Ce (poate) nu stiati despre fructe

    Intr-un fruct de kiwi gasiti de pana la doua ori mai multa vitamina C decat intr-o portocala. Dar si in mango sau papaya veti gasi cantitati mari de vitamina C. Daca preferati portocalele trebuie sa stiti ca au si antioxidanti care va protejeaza de radicalii liberi, ajutand pielea sa isi mentina tineretea mai multa vreme.

  • Cand, cum si pentru ce colectam florile de soc?

    Stiati ca socul este cea mai veche planta cultivata de om? De peste 4000 de ani, vindecarea alergiilor sau a unor boli precum astmul, sunt de neconceput in lipsa acestuia.

  • Lucruri de baza pe care nu le cunosti despre banane

    Desi exotice la origine, bananele au devenit printre cele mai consumate fructe, atat la noi in tara cat si peste hotare. V-ati gandit vreodata, insa, ca produsele ce ni se aduc spre consum si imaginea insasi pe care ne-am creat-o despre ele difera substantial de fructele din salbaticie?

  • Fructul pawpaw, desertul favorit al lui George Washington

    Stiati ca fructul pawpaw (Asimina triloba) este nativ in sud-estul Statelor Unite si se aseamana covarsitor cu bananele? Cel ce avea sa devina desertul favorit al lui George Washington a fost intaia data mentionat in raportul unei expeditii din secolul XVI.

  • Pentru o piele sanatoasa folositi sucul de morcovi

    Stiati ca la inceput morcovii erau crescuti pentru frunzele lor aromatice si nu pentru radacinile lor? Totusi, cel mai frecvent sunt apreciati astazi pentru gustul si valoarea nutritiva a componentelor din urma.


Warning: fopen(cache/8b1d7174929cb6cac08a0525e6d182d7) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139