Sulcorebutia rauschii

 

Familie: Cactaceae

Descriere


Aspect: Sulcorebutia rauschii este o specie de cactus foarte mic, rareori solitar in mediul sau natural, unde se intalneste in general in grupuri.

Tulpina: este individuala, inalta de 2-4 cm si 3-5 cm in diametru; este acoperita de protuberante plate, de aproximativ 5 mm diametru, care variaza la culoare intre verde - inchis si violet. La plantele mai batrane, exista pana la 16 protuberante aranjate in spirala pana in varf.


Spinii: exista intre 9 - 11 spini negri, radiali, lungi de 1 - 2 mm, indreptati pe diagonala sau in jos, aproape lipiti de protuberante; spinii seamana cu oasele de peste.


Radacinile: forma conica.


Florile: sunt lungi de 2 - 5 cm si late de 3,5 - 5 cm; tubul este verde - galbui, iar sepalele au culoarea magenta.


Perioada de inflorire: primavara tarziu


Fructul: este de culoare maro - rosiatica, de 4 - 5 mm latime.

Sulcorebutia rauschii 1

Sulcorebutia rauschii 2

Ingrijire si cultivare


Sulcorebutia rauschii iubeste pamantul foarte permeabil, grunjos, mineral, precum si sa fie tinut intr-un mediu foarte uscat pe perioada de iarna, pentru ca este foarte sensibil la excesul de umezeala. Pentru a preveni putrezirea este recomandat sa incercuiti baza tulpinii si inceputul radacinilor cu pietre sau nisip cu bobul foarte mare - asta ajuta la scurgerea mai rapida a apei si la o buna circulatie a aerului.

Pentru ca are radacini foarte sensibile, Sulcorebutia rauschii este un cactus de cele mai multe ori cultivat ca grefa pe alte specii de cactusi. Cei grefati pe Opuntia humifusa (compressa) sunt usor de intretinut si destul de rezistenti la frig (-5...-10 grade Celsius).

Sulcorebutia rauschii var apple green

Sulcorebutia rauschii var yellow spines

Sulcorebutia rauschii
var. apple green (verde mar)

Sulcorebutia rauschii
var. yellow spines (spini galbeni)

Udarea


Cactusul se uda moderat in sezonul de dezvoltare si se mentine uscat in perioada de repaus de peste iarna (o camera cu temperaturi intre 0-10 grade Celsius). Acest repaus este absolut necesar pentru a inflori, dar si pentru a avea un cactus sanatos. Fara acest tratament "rece", cactusul Sulcorebutia rauschii nu face deloc boboci.

Sulcorebutia rauschii trebuie expus la soare; asezati-l intr-o zona cu umbra partiala numai vara, in zilele in care soarele este foarte dogoritor.

Inmultire


Sulcorebutia rauschii se inmulteste prin seminte, butasi sau marcotaj.

Lavinia Rorich
copyright @ Gradinamea.ro

Articole asemănătoare

  • Cactusul

    Contrar ideilor stiute, cactusul are nevoie de apa. Poate trai si fara ea, dar daca vreti sa infloreasca, tebuie udat. Iata cateva indicii: Pamantul trebuie afanat inainte de a uda. Apa trebuie sa se scurga rapid. Puteti pune ingrasamant din cind in cind, de exemplu o data pe luna si udati o data la 3 saptamani. Nu trebuie udat tot anul...


Warning: fopen(cache/c642555be7749d6e6e710426f15d6bdb) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139