Toamna in livezi

Toamna, lucrarile de ingrijire a pomilor fructiferi tin in primul rand de protejarea tulpinilor acestora, impotriva atacului rozatoarelor. Iarna iepurii si soarecii de camp rod coaja pomilor, in special a celor tineri. Pomii se vor usca in cele din urma, deoarece vasele prin care circula seva sunt sectionate.

 

Pentru a preveni acest lucru, tulpinile pot fi invelite cu trestie, carton bituminos, etc., pana la o inaltime de 1m de la sol. O alta metoda este vopsirea tulpinii cu un amestec de balegar de porc si lapte de var, mirosul va indeparta daunatorii.

Stiati ca? Daca in cazul pasarilor sunt folosite binecunoscutele sperietori de ciori, si in cazul iepurilor putem confectiona...sperietori de iepuri! Pentru aceasta lipim pe margine doua CD-uri vechi astfel incat sa obtinem doua cercuri tangente. Acestea sunt prinse apoi pe un bat, la o inaltime de 30-40 cm, intre pomi, sau legata in coroana pomilor intr-un loc vizibil. Sperietoarea imita ochii bufnitelor, pradatori naturali ai rozatoarelor.


Foto: Down Garden Services

Sperietoare de iepuri


 

Pomii tineri din specii sensibile la geruri se pot proteja de frig invelindu-le coroana cu o folie de plastic sub care vom adauga un strat protector din paie si frunze uscate.

 

Pentru livezile tinere, acolo unde o parte din pomi s-au uscat in primul an, se face completarea golurilor, asta insemnand ca acei pomi uscati sunt indepartati si in locul lor sunt plantati altii noi.

 

Toamna se poate face si fertilizarea solului, cu ingrasamant chimic greu solubil sau organic semidescompus. El se inglobeaza in sol prin aratura, intre randurile de pomi, sau prin sapat direct in jurul fiecarei tulpini, acolo unde numarul de pomi este mic.

 

Este bine de retinut ca sunt mai multe metode de intretinere a solului in cazul unei livezi, si anume:

 •  teren complet inierbat, ceea ce inseamna ca tot solul este acoperit de un covor de ierburi
 • ogor negru, pe terenul dintre pomi nu creste nimic, si periodic sunt efectuate lucrari de discuire. Este o metoda folosita in cazul livezilor tinere, unde solul trebuie sa fie bine afanat.
 • teren inierbat in benzi, o solutie de compromis intre cele doua anterioare. Terenul intre randuri este inierbat iar cel dintre pomii de pe rand este mentinut afanat.
 • culturi mixte, sunt folosite in primii ani de la infiintarea livezii, cand pomii inca nu au dezvoltat o coroana bogata. Pentru a profita din plin de terenul ramas, intre randuri se pot cultiva legume precum ceapa, usturoiul, mazarea, fasolea.

Dragos Serban

18.09.2006

 

Livada toamna

Foto: Gradinamea.ro
Livada toamna

Pomi fructiferi toamna
Foto: Gradinamea.ro

Pomi fructiferi toamna

Articole asemănătoare

 • Black Velvet, caisa si pruna intr-un singur fruct

  Inca o raritate in livezi si gradini, aceasta varietate de origine americana este practic o incrucisare intre cais si prun, si daca la prima vedere forma este cea clasica de caisa (la fel si gustul miezului zemos, deschis la culoare) coloritul la fructele bine coapte este cel de pruna, pastrand insa textura fructului de cais.

 • Toamna. Cateva lucrari de sezon in gradina

  Cand toti se pregatesc sa adune recoltele - daca nu au facut-o deja-, cand natura isi face socotelile pentru a intra in hibernare, mai sunt si unele exceptii de la regula. Lucrarile care incep in acest sezon au legatura in special cu activitatea de intretinere a gradinii si nu sunt mai putin importante daca dorim sa atingem cele mai bune rezultate.

 • Ingrijirea solului - prima cerinta in cazul culturilor de toamna

  De calitatea solului depinde in mare masura orice plantatie, de aceea trebuie sa retinem ca acesta este primul care necesita o atentie deosebita.

 • In cautarea culorilor de toamna

  Privind in miez de toamna in jurul nostru peisajul este tot mai atragator. Frunzele devin ruginii, vestind trecerea la ora de iarna. Ziua mai scurta, razele soarelui tot mai sarace, pregatesc plantele pentru un somn binemeritat, pictand in acelasi timp peisaje mirifice in parcuri, pe alei si in gradini.

 • Gradina poate avea si toamna o imagine pozitiva

  Cand vine vorba sa alegem plantele care sa prelungeasca viata gradinii in anotimpul ploios si monoton de toamna, prima data ne gandim la crizanteme, flori foarte frumoase, viu colorate, capabile sa aduca o raza de soare in sufletul fiecaruia dintre noi.


Warning: fopen(cache/c0adc63de69606d34f4a597b26dc0102) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139