Tratamente naturiste
GHINTURA GALBENA
Denumire stiintifica: Gentiana lutea
Denumiri populare:
abrameasca, cahincea, duntura, lantura, ochincea, stegera, strigoaie, tintura.,Afectiuni:
ascaridiozaexcitarea sucului gastro-intestinal
gripa
stimularea functiei ficatului
stimularea poftei de mancare
stimularea sistemului nervos
Mod de intrebuintare:
Se consuma sub forma de infuzie, tinctura, decoct, vin, sirop. Atat infuzia cat si decoctul se prepara folosind o lingurita de radacina maruntita la 1l de apa. Tinctura se prepara macerand 20g radacina in 100g alcool de 700 gr timp de 7-8 zile. Din acest preparat se consuma 10-15 picaturi in apa, cu o jumatate de ora inaintea meselor principale. Vinul se prepara din 30g raracina maruntita care se amesteca cu 60g alcool de 70gr pana se umezeste uniform, se lasa intr-un vas inchis timp de 24 h, apoi se adauga 1l de vin si se lasa la macerat timp de 10 zile, agitand din cand in cand amestecul. Se strecoara si se filtreaza printr-o panza groasa. La aceasta cantitate se poate adauga 100-200 g zahar. Se consuma cate o lingura de vin cu o jumatate de ora inaintea fiecarei mese principale. Preparatele din ghintura luate inaintea meselor sporesc pofta de mancare, consumate dupa masa ele au efect diuretic.Alte plante pentru afectiuni similare
NUC
Juglans regia
PATLAGINA ÎNGUSTA
Plantago lanceolata
PEPENE VERDE
Citrullus lanatus
NEGRILICA
Nigella sativa
ROZMARIN
Rosmarinus officinalis
CIMBRISOR
Thymus serpyllum
ANGHINARE
Cynara acolymus
GHINTURA PATATA
Gentiana punctata
TEI ARGINTIU
Tilia tomentosa
FENICUL
Foeniculum vulgare Miller
MUTATOARE
Bryonia alba
MEI PASARESC
Lithospermum officinale
CASTAN COMESTIBIL
Castanea sativa
ALOE
Aloe arborescens
MAC DE CAMP
Papaver rhoeas