6 atractii naturale celebre de pe Pamant

Cu toate stricaciunile produse de exploatarea irationala a naturii, lumea ascunde inca numeroase locuri de o frumusete covarsitoare, de la paduri cu arbori gigantici pana la recife sau fenomene geologice unicat. Oriunde traiesc oameni, la o oarecare departare de ei, se intalnesc intotdeauna peisaje demne de admiratie. In cele ce urmeaza, vom prezenta doar 6 din acest sir fara sfarsit:

6. Lantul muntos Sikhote Alin (Federatia Rusa) contine una dintre cele mai bogate si neobisnuite paduri temperate din lume. In esenta, zona ascunde pe langa elemente tipice de taiga, elemente intalnite mult mai in sud, in regiunea subtropicala. Asa se explica convietuirea tigrului, ursului Himalayan cu  linxul si ursul brun.  Situl se intinde din varfurile muntilor Sikhote Alin pana la Marea Japoniei.

5. Complexitatea geologica si topografica au dat nastere unei varietati impresionante de ecosisteme in insulele Caraibe. In acest sens, Parcul National Alejandro de Humboldt (Cuba) este considerat unul dintre cele mai importante din emisfera vestica in privinta conservarii florei endemice. Specii unice de animale vertebrate si nevertebrate se gasesc deopotriva.

4. Cele 19 insule purtatoare ale numelui Galapagos, situate in Oceanul Pacific la aproximativ 1000 km de continental sud American, au fost numite “muzeul viu si expozitia evolutiei”. Aceasta deoarece activitatea vulcanica din prezent reflecta atat modul in care s-a format arhipelagul cat si o indepartata etapa din viata planetei noastre. Se spune ca varietatea speciilor de plante si animale din Galapagos l-ar fi inspirat pe Charles Darwin, in urma vizitei sale din 1835, in emiterea teoriei evolutioniste.

3. Este greu de inchipuit ca raul Colorado, cel care serpuieste astazi prin Marele Canion, este creatorul principal al fascinantei atractii din Arizona. Totusi, adevarul este acesta: in circa 6 milioane de ani, apa si forta eoliana au fost sufficient de puternice incat sa modeleze, dupa cum se vede, roca predispusa la eroziune. 

2. Pentru biolog, recifele de corali sunt adevarate laboratoare, in care se pot realiza cercetari stiintifice de o infinita varietate, iar pentru scufundatorul indragostit de mediul submarine, un univers neexplorat. Marea Bariera de Corali este cel mai mare sistem de recif coraligen din lume cuprinzand aproximativ 3000 de recifuri si 300 de insule ce se intind de-a lungul a 2600 kilometri si acopera o suprafata de 344,400 km patrati. Reciful este situat in Marea Coralilor in apropiere de coasta Queensland-ului din nord-estul Australiei.

1. Parcul National Fiordland este situat pe Insula de Sud a Noii Zeelande, fiind cel mai mare parc din Noua Zeelanda. El cuprinde o mare parte din Fiordland (Tara Fiordurilor) si coltul muntos de sud-vest al Insulei de Sud, spre est are o regiune presarata cu lacuri. Muntii din parc care ating altitudinea de 2746 m deasupra n.m. sunt acoperite pana la înaltimea obisnuita cu paduri tropicale si vegetatie de clima temperata unde predomina fagul (Nothofagus). In Fiordland traiesc pinguini, foci si un numar mare de pasari acvatice, parcul fiind ultimul loc de refugiu al lor.

Sursa foto: Wikipedia

I. C.

Articole asemănătoare

  • Plantele au nevoie de vitamine sa creasca?

    Plantele au nevoie de hrana ca orice forma de viata de pe Pamant. Fotosinteza reprezinta procesul prin care ele sintetizeaza substantele organice din bioxid de carbon si apa cu ajutorul luminii solare absorbite.

  • Parcul National Chapada dos Veadeiros, Brazilia

    Chapada dos Veadeiros este o regiune naturala din Brazilia, si un parc national intrat in patrimoniul UNESCO pentru vegetatia Cerrado, unul dintre cele mai vechi si variate ecosisteme de pe glob.

  • Mancarea gatita, mai saraca in nutrienti?

    Viata noastra ar fi practic de neconceput in lipsa alimentelor preparate. Acesta este unul dintre lucrurile de baza care ne deosebeste de oamenii primitivi si de celelalte specii de pe Pamant.

  • Ce plante cresc in Antarctica?

    Regiunea polara Antarctica din emisfera sudica reprezinta un adevarat desert de gheata si unul dintre cele mai neprielnice medii naturale de pe Pamant.

  • Codrul Secular Giumalau

    Rezervatia paduroasa Codrul Secular Giumalau se gaseste in Carpatii Orientali, pe ramura nord-vestica a masivului omonim, si constituie una dintre cele mai apreciate atractii naturale din bazinul superior al raului Putna Mare.


Warning: fopen(cache/7971a766c330809b31d8542cbffd73d4) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139