A sosit timpul sa plantam gladiole in gradina!

Denumirea generica de gladioala este departe de a cuprinde sub umbrela sa, asa cum s-ar crede, un singur tip de flori. Clasa gladiolelor se compune din nici mai mult nici mai putin de 260 de specii native in zona Africii sahariene si de sud. Acestea variaza foarte mult, unele prezentand flori micute, altele flori uriase “decorate” in chipuri diferite de catre natura.  Cert este, insa, ca nu toate s-au adaptat ori sunt la fel de populare pe teritoriul tarii noastre. Speciile folosite in prezent sunt de fapt rezultatul unei imperecheri de cinci specii cu alte trei soiuri, Grandiflorus, Primulines si Nanus.

In functie de perioada de inflorire, soiurile de gladiole se impart in: timpurii (infloresc la 70-80 zile din momentul plantarii), semitimpurii (infloresc la 79-85 zile de la plantare), tarzii (infloresc la 86-90 zile de la plantare) si foarte tarzii (infloresc dupa 90 de zile de la plantare). Bulbii de gladiole se planteaza in gradina primavara, incepand de la sfarsitul lunii martie, pana la sfarsitul lui mai, intr-un loc din gradina unde pamantul este usor drenabil, afanat si unde beneficiaza de semi-umbra ori soare direct dimineata.

Se sapa gropi mici de 10 cm sau un sant lung si se amplaseaza cate un bulb in fiecare groapa sau la distanta de 20-30 cm, in sant. Inainte de plantare, asigura-te ca bulbii sunt sanatosi si nu prezinta pete negre, ca nu sunt putreziti sau moi. Daca totul este in ordine, acopera-i cu pamant si uda-i la cateva zile, in functie de nivelul de umiditate al pamantului. Fiind sensibile la seceta, gladiolele trebuie udate constant pe parcursul sezonului estival.

Temperaturile excesive (din sol, aer) impiedica la randul lor dezvoltarea normala a plantei si polenului, florile ramanand de cele mai multe ori mici, iar ultimii 3-4 boboci se ofilesc inainte de deschidere. Cea mai importanta lucrare, in primele stadii ale gladiolelor, este distrugerea buruienilor si a crustei ce se formeaza la suprafata solului. Facilitarea unui drenaj bun al apei si aerisirea solului in profunzime reduc substantial riscul aparitiei bolilor la gladiole. Cand cresc, e posibil ca gladiolele sa necesite araci pentru sustinere, mai ales daca sunt plantate intr-o zona expusa curentilor de aer.

Gladiolele sunt plante foarte bune pentru a fi taiate si asezate in diferite ornamente. In gradina, acestea trebuie totusi protejate pentru ca se pot rupe usor din cauza vantului si inaltimii lor. Gladiolele mai sunt o sursa de hrana pentru diferite larve de fluturi printre care si cel denumit Large Yellow Underwing. Multe dintre varietatile si hibrizii de gladiole se folosesc ca plante ornamentale datorita culorilor florilor.  Acestea vin intr-o paleta larga de culori, de la roz la rosiatic, violet deschis, pana la flori albe, crem sau portocalii.

Sursa foto: Wikipedia.org

I. C.

Articole asemănătoare

 • Ingrijirea corespunzatoare a gradinii

  Varul si dolomita sunt folosite deseori in gradina. Cei din industria producatoare au lucrat foarte mult la campanii de marketing ce promoveaza utilitatea varului si dolomitei in gradina, in asa fel incat cu totii suntem convinsi ca an de an trebuie sa le imprastiem in gradina si in fata casei, pentru flori, respectiv un gazon de invidiat

 • Pregatiti-va plantele de iarna

  Toamna, cand temperatura scade tot mai mult indreptandu-se spre zero grade cu pasi repezi inseamna ca a sosit timpul sa pregatiti plantele pentru iarna.

 • Activitati de toamna in gradina

  Anotimpul tomnatic este ideal pentru a da startul pregatirii gradinii pentru iarna. Lunile septembrie si octombrie nu sunt foarte friguroase si aveti oportunitatea sa iesiti in gradina cat inca vremea este relativ prietenoasa, pentru a aranja straturile inainte de venirea inghetului.

 • Arbusti de decor primavara

  In anotimpul primavaratic, este momentul sa ne bucuram de gradinile noastre si sa le acordam o atentie deosebita. Daca nu aveti in gradina arbusti decorativi, acum a sosit timpul sa incercati obtinerea unor puieti.

 • Luna aprilie in gradina noastra de apartament

  Daca nu ati inceput deja sa va reamenajati balcoanele si terasele, trebuie sa stiti ca e timpul sa o faceti. Florariile de pretutindeni si raioanele cu specific de gradina din marile marketuri ofera acum o gama variata de plante cu flori.