Pregatiti-va plantele de iarna

 Toamna, cand temperatura scade tot mai mult indreptandu-se spre zero grade cu pasi repezi inseamna ca a sosit timpul sa pregatiti plantele pentru iarna.

De regula toate plantele au nevoie de odihna dupa ce pe intreaga perioada a verii au muncit din greu pentru ca dumneavoastra sa aveti o gradina de invidiat. Astfel in urmatorul sezon vor fi din nou pregatite sa va invioreze zilnic prin culoare si miros.

Iernatul aduce multe beneficii gradinarilor. In primul rand acestia pot economisi bani. Intr-un spatiu nu foarte mare, unde sunt depozitate plantele, se pot obtine specii neobisnuite care ar fi costisitoare in cazul achizitionarii din magazinele de specialitate.

De asemenea, avand in casa plante, pe intreaga perioada a iernii aerul din fiecare incapere va fi oxigenat si curat. Totodata prin aspectul lor placut plantele va vor mentine ridicat nivelul bunei dispozitii.

Pentru majoritatea plantelor, in special cele tropicale si perene, cel mai bine ar fi sa gasiti locul potrivit. Unele au nevoie de soare si lumina, altele rezista si la umbra.

Plantele perene

Gingasele plante perene precum impatiens, coelus sau geraniums pot fi amplasate langa o fereastra, intr-un loc ceva mai racoros. Daca acestea sunt plantate in gradina le puteti muta intr-un ghiveci pentru a le adaposti in casa. Multi gradinari apeleaza la aceasta metoda, mutand inapoi in gradina plantele dupa ce inghetul a trecut. Desigur, exista si o varianta ceva mai costisitoare. Cumpararea unor noi plante de la magazinele specializate, la venirea primaverii.

Plantele cu bulb

Inainte de venirea primului inghet, dezgropati plantele cu radacina bulb, cele cu tuberculi si rizomi. Curatati-le de pamant si asezati-le pentru doua saptamani intr-un loc uscat, aerisit si cald. Dupa ce radacinile s-au uscat le puteti depozita in recipiente care sa permita circularea aerului. Nu le udati insa verificati-le o data pe luna si indepartati toate semnele de mucegai.

Plantele acvatice

Si aceste plante trebuiesc protejate de inghet. Lotusul si liliacul de apa pot fi mutate ceva mai adanc, la aproximativ doi metri, insa exemplarele mai mici, care nu ar rezista la adancime, trebuiesc scoase din apa. Indepartati toate frunzele care s-au ingalbenit, iar apoi depozitati-le intr-un recipient cu nisip umed, intr-un loc intunecat si racoros. Pentru a fi aerisite, deasupra recipientelor puteti aseza o bucata de plastic perforata.

Plantele medicinale

Plantele medicinale pot fi mutate in ghivece pentru a continua sa se dezvolte si pe perioada iernii. Solul in care le plantati trebuie sa fie umed, iar cel mai bun loc pentru depozitarea ghivecelor ar trebui sa beneficieze de o temperatura constanta si lumina.

Sursa foto: 1

Articole asemănătoare


Warning: fopen(cache/3fdaf86e8da1a4e131a77554c38b1ac4) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139