Apa de la robinet si plantele de interior

Plantele de interior au nevoie pentru a se dezvolta armonios de patru lucruri de baza: apa, lumina, temperatura optima si pamant fertil. Exista totusi situatii in care desi toate dezideratele sunt indeplinite plantele dau semne ca nu le merge bine. Desigur, pot fi o multime de cauze, insa una dintre cele mai frecvent intalnite este calitatea apei folosite.

Apa de la robinet sau apa imbuteliata?

In acest context se pune intrebarea: De ce sursa de apa se cuvine sa facem uz? Apa de la robinet este mai buna sau apa imbuteliata? Nu exista un raspuns standard, depinde de specificul fiecarei plante. Unele exemplare fragile prefera apa imbuteliata, altele accepta si apa de uz casnic. Cert este ca daca traiti intr-un oras in care calitatea apei este indoielnica, cel putin din punct de vedere al gustului (se distinge clorul), ar fi recomandat sa evitati folosirea acesteia la udarea plantelor.  

Clorul este intrebuintat in statiile de epurare a apei pentru eliminarea microorganismelor care ne-ar putea afecta noua sanatatea. Acest gaz insa, in cantitati mai mari decat cele obisnuite, face rau florilor. Daca aveti multe plante si apa imbuteliata reprezinta o alternativa costisitoare, lasati apa de la robinet cu miros de clor sa se "aeriseasca" cel putin 24 ore inainte de folosire.

Duritatea apei si plantele

Daca traiti in mediul urban aveti destule motive sa va intereseze duritatea apei de la robinet, pe care o veti afla efectuand un mic test. Unele regiuni sau orase primesc apa cu duritate mare, caracterizata printr-un continut sporit de minerale, indeosebi magneziu si calciu. Apa dura este inadecvata pentru plante, chiar si aceea procesata printr-un dedurizator casnic.

Apa de ploaie

Pentru cine locuieste la casa, procurarea apei de calitate este o chestiune mult mai lesnicioasa. Ce rost ar avea sa riscati folosind apa de la robinet, sa cheltuiti bani in plus pentru udarea florilor, cand puteti colecta cu usurinta apa proaspata din precipitatii?

Recomandare: Indiferent de ce apa ati folosi, nu udati niciodata plantele inainte de a verifica cu degetele umiditatea de la suprafata solului. Daca le udati excesiv ori le "insetati", tot ce ati cladit pana atunci va fi intr-un final de prisos.

Sursa foto

I. C.

Articole asemănătoare