Abraham Darby, trandafirul englezesc perfect pentru orice gradina

Soi lansat pe piata in 1985 si purtand "semnatura" lui David Austin, unul dintre numele de referinta in lumea trandafirilor, acest Abraham Darby este o varietate perfecta pentru amatori si gradinari profesionisti, purtand numele unui renumit industrias, primul care a construit un pod de fier. Este perfect datorita inflorescentelor sale, numeroase, mari, cu zeci de petale, intr-o nuanta mai putin obisnuita, un roz cu tonuri de piersica (dar veti intalni si exemplare a caror culoare bate in portocaliu), cu un parfum dulce, intens, puternic. Este o tufa viguroasa, rezistenta, longeviva, ce depaseste usor la maturitate 150 de cm inaltime si poate atinge doi metri, mai ales daca este sustinuta de un suport, si infloreste in mai multe etape pe toata perioada verii. 
 
Plantati tufa de Abraham Darby intr-o parte a gradinii unde sa aiba mult soare, un sol cu drenare buna, ideal si putin nisipos, cu PH relativ acid, fara sa uitati ca la fel ca alte varietati de trandafiri sa o udati frecvent, dar moderat. Rezista foarte bine la ger sau perioade secetoase (cand trebuie supravegheat si udat dimineata devreme sau seara), dar amplasamentul trebuie sa fie ferit de bataia curentilor reci de aer. Este din pacate putin rezistent la boli, asa ca supravegheati cu atentie tufa si indepartati ramurile cu aspect bolnav sau cele uscate. Va avea nevoie de un spatiu circular de cel putin un metru, preferabil mai mult daca il plantati alaturi de alti trandafir sau grupati mai multe tufe de Abraham Darby. Nu are nevoie de ingrijire deosebita, iar florile cu zeci de petale si parfum puternic sunt perfecte atat pentru parcuri si gradini, cat si pentru buchete sau decoratiuni florale. Plantate primavara sau toamna, tufele vor inflori repetat de la jumatatea verii pana la mijlocul toamnei.  

Foto: davidaustinroses.com
 

Articole asemănătoare

 • Hibiscus syriacus Ardens

  Arbust foarte decorativ si destul de usor de ingrijit, aceasta varietate de hibiscus are flori mari, duble, de un mov deschis spre lavanda (veti gasi si inflorescente care bat spre roz) si poate sa devina centrul de atractie pentru orice gradina.

 • Rhododendron Red Jack - arbustul decorativ elegant si rezistent

  Arbust decorativ de o frumusete eleganta, rezistent si longeviv, perfect pentru o gradina sau un spatiu verde suficient de mare pentru ca acest rhododendron sa se poata dezvolta in voie.

 • Trandafirii cataratori Lawinia

  Varietate de trandafir rezistent la frig si daunatori, dar si la boli, relativ usor de ingrijit si longeviv, Lawinia este o planta decorativa perfecta pentru orice gradina datorita florilor mari, numeroase, de culoare roz deschis, intr-un reusit contrast cu frunzisul de un verde intens.

 • Trandafirul Red Berlin

  Un soi teahibrid cu flori mari de un rosu intens, Red Berlin este o varietate de trandafir perfecta pentru orice gradina datorita culorii puternice si a frumusetii clasice a inflorescentelor, si cum infloreste din luna iunie pana la jumatatea toamnei va veti putea bucura multa vreme de schimbarea pe care o aduce in gradina.

 • Laleaua Purple Lady

  Un plus de culoare si eleganta pentru orice gradina, lalele din soiul Purple Lady sunt delicate, cu un colorit violet deschis, intens, sunt spre deosebire de alte lalele rezistente la frig si la perioadele geroase, perfecte atat pentru ghivece, jardiniere sau gradini cat si pentru buchete sau aranjamente florale de mari dimensiuni.