Activitatile din gradina in luna noiembrie

Activitatile din gradina nu se sfarsesc o data cu primele frunze cazute, nici macar cu cele din urma care imbraca pamantul. Desi reduse mult ca amploare, sarcinile lunii noiembrie sunt la fel de necesare ca cele din restul anului, contribuind la spectacolul de culori din primavara.

Iata, asadar, ce ar mai fi de facut in gradina inainte ca anul sa intre pe ultima suta de metri:

1. Curatarea corespunzatoare a gradinii la vremea cuvenita, elimina intotdeauna o multitudine de riscuri. In debutul lunii noimbrie strangeti cu o grebla ultimele frunze cazute pe sol si realizati compostul. Dupa aceea, acoperiti-l pentru a-l feri de ploi, in caz contrar toti nutrientii vor fi nutralizati.

2. Ascutiti intrumentele de gradina, ungeti-le cu ulei, dar nu inainte de a le fi curatat bine in prealabil. Pastrati-le in magazie sau intr-un adapost si nu le uitati afara peste iarna, acolo unde cel mai probabil vor fi afectate de firg si umezeala.

3.  Curatati patul de petale al trandafirilor. Inlaturati fructele uscate din pomii fructiferi si pe cele scuturate.

4. In lipsa ploilor, continuati sa udati la radacina arborii si arbustii pana la primul inghet.

5. Daca planificati sa aveti de Craciun un pom viu in intentia de a-l planta ulterior in gradina, sapati groapa inainte ca solul sa inghete si acoperiti-o. 

6. Ca masura impotriva rozatoarelor, trunchiul arborilor tineri trebuie infasurat cu un ambalaj din sarma. Este drept, la o prima vedere nu daunatorii par sa constituie principala problema toamna, insa fructele si frunzele plantelor fructifere sunt inca atractive pentru insecte si alte categorii de daunatori.

7.  Ghivecele care nu rezista la temperaturi scazute protejati-le cu ajutorul unor folii de plastic cu bule de aer. Aruncati recipientele deteriorate pentru a le oferi plantelor un suport corespunzator. 

8. La sfarsit de toamna se planteaza plantele perene si legumele pentru sezonul rece: usturoiul, trandafirii, freziile, crinii, calele, anemonele etc.

Sursa foto

I. C.

Articole asemănătoare

  • Ingrijirea gradinii in luna decembrie

    In luna decembrie, probabil ca ultimul lucru la care s-ar putea gandi cineva este munca in gradina. Din fericire, lista pentru gradina in aceasta luna este, mai degraba, o insiruire de lucruri pe care sa nu le faci.

  • Gradina de legume in luna noiembrie

    Fiind dincolo de toate o sursa primara de alimente, gradina de legume necesita atentie in permanenta. Asa se face ca in calendarul activitatilor lunare, noiembrie ocupa un loc deosebit de important.

  • Intretinerea gradinii in luna noiembrie

    Gradina poate fi frumoasa si in penultima luna a anului calendaristic, noiembre, in culori iernatice. Chiar daca este putin cam devreme sa stim ce ne rezerva anotimpul rece, un lucru este cert: animalele din gradina vor avea nevoie de ajutor, chiar si daca va fi o iarna blanda.

  • GradinaMea in luna noiembrie

    Chiar si atunci cand temperaturile de afara devin din ce in ce mai scazute gradina noastra are nevoie de ingrijire

  • Gradinaritul de toamna

    Activitatile din gradina sunt pe sfarsite toamna. In aceste conditii, pentru a inviora peisajul tomnatic nu va ramane decat sa apelati la un altfel de gradinarit. L-am putea numi gradinarit de toamna, in ghivece, deoarece puteti planta astfel flori care sa va inveseleasca atunci cand vremea devine neprietenoasa.


Warning: fopen(cache/18b7b1b7ad2a1b1112668303e162d0b3) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139