Activitatile gradinarului in luna ianuarie

Daca pana acum vremea rece ne-a dat tarcoale, este putin probabil ca in miezul iernii sa scapam de temperaturile sub zero grade. In luna ianuarie, gradinarii fac ordine in magazia cu unelte, le curata si le pregatesc pentru noul sezon daca acest lucru n-a fost facut mai din vreme, si efectueaza masurile uzuale de ingrijire si protectie a plantelor.

Privit de departe, inghetul este cea mai mare primejdie care se poate abate peste o gradina compusa din plante sensibile, precum bougainvillea, fuchsia, plante suculente si altele. Indata ce luati seama din buletinul meteorologic de problema care se va abate, ori cand depistati chiar dumneavoastra semnele unui posibil inghet (noptile reci cu cer senin), este timpul sa luati atitudine.

Atata vreme cat pamantul se mai poate lucra ar fi bine sa fie intors - acest lucru expune frigului si pasarilor ouale insectelor cuibarite in sol - ba chiar sa se adauge si ceva compost. Si fiindca tot adus-am vorba de daunatori, in ianuarie trebuie stropiti pomii fructiferi. 

Acoperiti plantele in functie de nevoi cu folii protectoare din material plastic, panza de sac ori chiar cutii de carton. Nu le lasati acoperite mai mult decat este nevoie, amintiti-va sa le eliminati a doua zi cand temperatura a crescut.  Mai multe masuri de evitare a daunelor produse de ger gasiti aici.

Ninsoarea care se asterne pe ramurile copacilor creeaza intr-adevar o atmosfera feerica, dar ramurile sunt mai fragile atunci cand plantele sunt inactive, iar greutatea zapezii le poate rupe oricand. Scuturati daca se poate surplusul de nea din copaci.

Nu neglijati nici coltul cu vegetatie din casele dumneavoastra, chiar daca vi se pare ca fiind asezate la caldura plantele nu duc lipsa de nimic. Nu insistam asupra lucrurilor stiute, precum acela de a uda plantele dupa orarul corespunzator fiecarei varietati in parte. Cand indepartati praful acumulat pe mobilier amintiti-va sa stergeti gentil cu o carpa moale, umeda si curata, frunzele incarcate din ghivece. Aceste particule pot impiedica planta sa respire, diminuand si mai mult procesul de fotosinteza oricum redus in perioada aceasta a anului.

Sursa foto

I. C.

Articole asemănătoare

  • Garoafa, floarea celor nascuti in ianuarie

    Toti cunoastem garoafele pentru ca fiecare am daruit candva un buchet de garoafe, insa putini stim ca ea este prin excelenta floarea persoanelor nascute in luna ianuarie.

  • Ingrijirea gradinii in luna decembrie

    In luna decembrie, probabil ca ultimul lucru la care s-ar putea gandi cineva este munca in gradina. Din fericire, lista pentru gradina in aceasta luna este, mai degraba, o insiruire de lucruri pe care sa nu le faci.

  • Gradina mea in luna octombrie

    In gradina se gaseste mereu cate ceva de facut si cu atat mai mult in luna octombrie cand, incet dar sigur, ne apropiem cu pregatirile de iarna.

  • Gradina mea in luna Februarie

    Intotdeauna se gaseste ceva util de realizat pentru gradina, chiar si in luna care pune capat sezonului rece. Faurar sau “luna lupilor” este socotita o luna nemiloasa, aducatoare de geruri si viscole mari.

  • Activitatile din sera in luna Ianuarie

    Una dintre cele mai mari satisfactii oferite de orice sera este ca pana si iarna, plantele sunt colorate si pline de viata, in timp ce afara majoritatea speciilor dorm adanc sub stratul de zapada.


Warning: fopen(cache/a87d13d964e2ab1122d2c343feca45fa) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139