Gradina mea in luna Februarie

Intotdeauna se gaseste ceva util de realizat pentru gradina, chiar si in luna care pune capat sezonului rece. Faurar sau “luna lupilor” este socotita o luna nemiloasa, aducatoare de geruri si viscole mari. Totusi, in traditia noastra populara, denumirea sugereaza inceputul pregatirilor pentru muncile agricole ce au sa debuteze din Martie cand vremea rea se mai domoleste.

Pregateste-te sa intampini primavara cum se cuvine si ea te va rasplati la randul-i cu ce are mai de pret in vistieriile sale. Planteaza flori de primavara! Stabileste de pe acum florile pe care ti-ai propus sa le admiri in urmatoarea perioada. In acest sens, te poti orienta spre plantele cu bulbi, atat de populare si de indragite in tarile cu climat temperat cum este a noastra: crinul, gladiola, begonia tuberculata, amaryllis, cerceii-doamnei si asa mai departe.

In cazul in care pamantul nu este inghetat sau imbibat de apa, il puteti sapa si ingrasa cu orice compost pe care il aveti la dispozitie. De asemenea, daca vremea de afara te obliga cumva sa-ti desfasori activitatea la adapost, poti sa incepi sadirea semintelor in cutii cu pamant, in interior. In caz de ninsoare, ia-ti inima in dinti si perie sau scutura zapada de pe ramurile arbustilor si plantelor perene. Asigura-te ca in toate celelalte perioade ale anului ca gradina ta este curata, ca plantele nu au in jurul lor straturi de frunze putrezite care sa atraga daunatori. Folosind metodele consecrate, nu uita sa tii la distanta vietuitoarele care adora umezeala: melcii si limacsii. 

Gradina de legume are de asemenea prioritate in perioada care urmeaza, fiindca ne pune pe masa cele mai proaspete si naturale produse. Acum poti plasa semintele pentru soiurile timpurii, precum varza si surata sa, broccoli, si mai poti planta morcovi, salata, ceapa, ridichi si chiar spanac. Ai rabdare ca temperaturile sa mai creasca pentru a semana afara vinetele, rosiile sau fasolea, ori daca nu, “fura startul” profitand de conditiile mai agreabile din sera. Cand se mai indrapta vremea pregateste rasadnitele in mod asemanator ca in luna ianuarie si seamana tomatele pentru cultura timpurie in camp (intre 20-II-a - 1-III-a), folosind 0,25 kg samanta/ha. In gradina de legume ar trebui facuta prima aratura, daca vremea permite, pentru ca vremea sa te ajute in faramitarea bulgarilor de pamant. Buruienile si semintele scoase se vor usca.

Dupa cum am mentionat anterior, in luna februarie trebuie sa abordezi cu cea mai mare seriozitate problema ingrasamantului pentru plante. Acestea au nevoie atat de ingredientele primare, adica azot, fosfor si potasi, cat si de cele secundare (sulf, magneziu, calciu). De la jumatatea lunii si pana la finele acesteia, este perioada de fertilizare a arbustilor si a plantelor vesnic verzi. Foloseste un fertilizant de tip acid pentru a hrani coniferele, azaleele, rododendronii, cameliile si plantele perene. Vita de vie trebuie tunsa pentru a preveni ”sangerarea” (scurgerea sevei).  In cele din urma, nu uita sa hranesti pasarelele care cauta adapost in gradina ta si sa le oferi apa proaspata intr-un mic recipient. Va dorim o zi minunata in gradina!

Sursa foto: wikipedia.org

I. C.

Articole asemănătoare

  • Luna februarie si activitatile de intretinere a gradinii

    Cu o vreme calda si putin noroc, in luna februarie natura ne va rasplati cu primele flori pe anul acesta.

  • Ingrijirea gradinii in luna decembrie

    In luna decembrie, probabil ca ultimul lucru la care s-ar putea gandi cineva este munca in gradina. Din fericire, lista pentru gradina in aceasta luna este, mai degraba, o insiruire de lucruri pe care sa nu le faci.

  • Gradina mea la inceput de Brumar

    Noiembrie nu presupune activitati diferite in gradina fata de luna precedenta. Exceptie fac poate doar cateva detalii tehnice pe care le vom sublinia la momentul oportun.

  • Gradina mea in luna octombrie

    In gradina se gaseste mereu cate ceva de facut si cu atat mai mult in luna octombrie cand, incet dar sigur, ne apropiem cu pregatirile de iarna.

  • Gradina mea in iulie, luna lui cuptor

    O data cu inceputul lunii iulie, vara se apropie in regiunile temperate din emisfera nordica, de punctul sau culminant. Trandafirii nu sunt niciodata mai frumosi decat acum, iar gradina de fructe si legume rodeste fara incetare umpland mesele de bucate proaspete.


Warning: fopen(cache/939158b92b9a467996e3d89108525e31) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139