Luna februarie si activitatile de intretinere a gradinii


Cu o vreme calda si putin noroc, in luna februarie natura ne va rasplati cu primele flori pe anul acesta. Acum debuteaza primele activitati in gradina care vor asigura conditiile necesare unei dezvoltari armonioase a plantelor. Indata ce temperaturile devin pozitive si au tendinta de a se mentine, puteti incepe treaba. 

Primele plante ale anului care apar in februarie, pe pamantul inzapezit partial, sunt ghiocelul, irisul albastru si  sofraneii galbeni timpurii de primavara, cunoscuti si sub numele de “manunchiul galben”. Aceste plante sunt foarte usor de intretinut, foarte rezistente si apar in buchete mari.

Acum este momentul potrivit pentru a planta butasii de arbusti fructiferi in gradina sau in ghiveci. Daca inca nu stiti ce tip de sol aveti, achizitionati un kit pentru testarea solului care va v-a ajuta sa alegeti plantele potrivite pentru gradina. Teoretic, in aceasta luna se trece la plantarea crinilor hemerocallis, cerceilor-doamnei si crinilor de toamna (Hosta).

Scoateti si replantati ghioceii cat acestia sunt inca verzi, daca vreti sa ii mutati si replantati. Indepartati frunzele ofilite ale panselutelor de iarna pentru a incuraja aparitia unor noi frunze odata cu incalzirea vremii. In zonele care beneficiaza de multa lumina, plantati butasi de trandafiri pentru a obtine flori spectaculoase vara.

Daca doriti fructe in pomii din livada, atunci trebuie sa aplicati tunderi in februarie. Tunderea pomilor fructiferi se realizeaza in functie de rezultatul asteptat: aspect sau productia de fructe. Daca scopul este sa obtineti crengi viguroase, atunci ati realizat deja tunderi toamna trecuta. Tunderile aplicate in aceasta perioada incetinesc cresterea, astfel ca toata energia se directioneaza spre productia de fructe.

Incepe intotdeauna tunderea prin taierea ramurilor degradate sau rupte. Uita-te bine in jurul coroanei si taie ramurile afectate de iarna.

Arbustii cu inflorire primavara nu trebuie deranjati peste iarna, pentru ca unii sunt foarte vulnerabili. Daca ii tundeti cand afara este foarte frig exista riscul sa inghete. Daca doriti sa mutati arborii si arbustii de foioase, tot acumeste cel mai potrivit moment, cu conditia ca solul sa nu fie inghetat sau inundat.

De la jumatatea si pana la finalul lunii februarie, este perioada de fertilizare a arbustilor si a plantelor vesnic verzi. Un strat de gunoi de grajd constituie un tratament excelent pentru plantele dumneavoastra.

Sursa foto: quickcrop.ie

I. C.


Articole asemănătoare

 • Ce trebuie sa stiti inainte de a va cumpara o locuinta? Aflati ce trebuie sa aveti in vedere!

  Intentionati sa achizitionati o proprietate? Atentie la un detaliu pe care multi nu il iau in considerare la cumpararea unei locuinte. Nu doar pretul actual al imobilului este relevant, ci si costurile de intretinere ale acestuia estimate pe termen lung.

 • Toamna. Cateva lucrari de sezon in gradina

  Cand toti se pregatesc sa adune recoltele - daca nu au facut-o deja-, cand natura isi face socotelile pentru a intra in hibernare, mai sunt si unele exceptii de la regula. Lucrarile care incep in acest sezon au legatura in special cu activitatea de intretinere a gradinii si nu sunt mai putin importante daca dorim sa atingem cele mai bune rezultate.

 • Ne poate dauna excesul de ceai verde?

  Indiferent ca este savurat mai des sau mai rar, din placere sau pentru anumite beneficii cunoscute, ceaiul verde are multe de oferit. Intre puterile sale multiple, functia de stimulare a metabolismului si capacitatea de prevenire a racelii ocupa un loc central.

 • GradinaMea in luna ianuarie – sfaturi generale

  Perioada minunata si plina de farmec a Craciunului a luat sfarsit, iar daca am imbodobit un brad natural plantat in ghiveci

 • Masca cu banane si ulei de masline pentru un ten hidratat

  Utilizarea produselor cosmetice preparate la domiciliu din fructe proaspete ori legume si alte substante nutritive reprezita o modalitate simpla de curatire a pielii si totodata de hranire a acesteia. Va propunem o masca cu banane si ulei de masline pentru un ten hidratat.