Santana, liliacul cu parfum greu de uitat

Varietate de liliac ce pare sa aiba toate avantajele pentru un gradinar cu sau fara experienta, Santana este un soi rezistent la seceta si la ger, longeviv, suporta usor poluarea spatiilor citadine, se adapteaza atat la zone cu mult soare cat si la semi-umbra si nu necesita lucrari speciale si costisitoare de intretinere. Inflorescentele de Santana sunt numeroase, grupate in ciorchini conici ce ating 40 de cm lungime, subtiri, cu un parfum dulce, foarte puternic, ce va domina acel spatiu din gradina, fiind aroma clasica de liliac pe care o asociem cu relaxarea, zilele placute de primavara sau vara, bucuria unor ore petrecute alaturi de flori. Coloritul clasic pentru Santana este un violet inchis spre purpuriu, intr-un contrast interesant cu frunzele de forma lanceolata si textura lucioasa, dar in functie de sol si soare puteti avea si flori mai deschise ca nuanta. 
 
Se planteaza primavara sau toamna intr-un sol fertil, cu drenare buna, preferabil intr-un loc unde viitorul arbust va avea mult soare, dar tolereaza si semiumbra. Se uda abundent initial, apoi periodic, adaugand si ingrasamant daca vreti sa aveti mai multe flori. Este longeviv si rezista bine in timp, dar datorita parfumului va atrage multe insecte, inclusiv albine si bondari. La maturitate este un liliac cu o inaltime medie de 200 de cm, si pot fi plantate mai multe exemplare pentru construirea unui gard viu plin de mireasca si culoare, efectul decorativ fiind impresionant. Florile sunt bune si pentru buchete sau decoratiuni florale mai pretentioase, dar nu rezista foarte mult dupa ce au fost taiate. Este o varietate de liliac cu rezistenta buna la boli si daunatori, trebuie doar sa il toaletati si sa indepartati periodic crengile uscate si ciorchinii care s-au scuturat, dar trebuie ales un loc unde sa fie ferit de curentii reci de aer.

Foto: gardenersworld.com

Articole asemănătoare

 • Trandafirii Mount Shasta, parfum, delicatete si frumusete

  Soi de trandafiri teahibrizi cu boboci mari, de un alb intens, pur, parfum dulce si puternic, Mount Shasta este o alegere excelenta pentru gradini si parcuri, dar si pentru aranjamente florale si buchete destinate ocaziilor speciale.

 • Begoniile Double White, puritate si incantare

  Varietate cu parfum intens de begonie, usor de recunoscut datorita florilor sale duble, mari, de un alb pur, intens, Double White este una dintre cele mai bune optiuni pentru cei care isi doresc sa adauge gradinii eleganta si rafinament.

 • Trandafirii Mandarin, delicati si plin de culoare

  Varietate de trandafir de mici dimensiuni, cu numerosi boboci rotunzi de un portocaliu intens, viu alaturi de pete rosiatice, Mandarin este o optiune foarte buna pentru cei care vor un soi pitic, usor de ingrijit si cu parfum placut, seducator.

 • Trandafirii Cherry Girl - o explozie de prospetime

  Cautati un soi de trandafiri de un rosu puternic, intens, proaspat, cu un parfum clasic cu note dulci si un efect decorativ greu de egalat? Atunci aceasta varietate ce infloreste din iunie pana in septembrie ar putea fi optiunea cea mai buna, pentru ca este rezistenta la boli si daunatori, longeviva, nu necesita o ingrijire deosebita si are flori de o rara frumusete.

 • Lichiorul de cactus – bautura nationala in Malta

  Bajtra. O bautura de culoare trandafirie – asemanatoare vinurilor roze – putin dulceaga, cu o aroma intensa, destul de greu de descris, insa imposibil de uitat