Santana, liliacul cu parfum greu de uitat

Varietate de liliac ce pare sa aiba toate avantajele pentru un gradinar cu sau fara experienta, Santana este un soi rezistent la seceta si la ger, longeviv, suporta usor poluarea spatiilor citadine, se adapteaza atat la zone cu mult soare cat si la semi-umbra si nu necesita lucrari speciale si costisitoare de intretinere. Inflorescentele de Santana sunt numeroase, grupate in ciorchini conici ce ating 40 de cm lungime, subtiri, cu un parfum dulce, foarte puternic, ce va domina acel spatiu din gradina, fiind aroma clasica de liliac pe care o asociem cu relaxarea, zilele placute de primavara sau vara, bucuria unor ore petrecute alaturi de flori. Coloritul clasic pentru Santana este un violet inchis spre purpuriu, intr-un contrast interesant cu frunzele de forma lanceolata si textura lucioasa, dar in functie de sol si soare puteti avea si flori mai deschise ca nuanta. 
 
Se planteaza primavara sau toamna intr-un sol fertil, cu drenare buna, preferabil intr-un loc unde viitorul arbust va avea mult soare, dar tolereaza si semiumbra. Se uda abundent initial, apoi periodic, adaugand si ingrasamant daca vreti sa aveti mai multe flori. Este longeviv si rezista bine in timp, dar datorita parfumului va atrage multe insecte, inclusiv albine si bondari. La maturitate este un liliac cu o inaltime medie de 200 de cm, si pot fi plantate mai multe exemplare pentru construirea unui gard viu plin de mireasca si culoare, efectul decorativ fiind impresionant. Florile sunt bune si pentru buchete sau decoratiuni florale mai pretentioase, dar nu rezista foarte mult dupa ce au fost taiate. Este o varietate de liliac cu rezistenta buna la boli si daunatori, trebuie doar sa il toaletati si sa indepartati periodic crengile uscate si ciorchinii care s-au scuturat, dar trebuie ales un loc unde sa fie ferit de curentii reci de aer.

Foto: gardenersworld.com

Articole asemănătoare

 • Ceai cu branza si sare: inedit si indraznet

  La prima vedere o combinatie cel putin neobisnuita, amestecul de ceai (preferabil negru, dar orice aroma este acceptabila) concentrat se intalneste in acelasi pahar cu frisca, sare, crema de branza dupa gust, putin lapte, si totul se bea rece.

 • Un plus de mov pentru gradina - lavanda Victory

  Soi hibrid, rezisstent, usor de cultivat, cu parfum dulce si placut.

 • Sensation, liliacul cu aspect exotic pe care il vei adora

  O varietate de liliac pe care o veti intalni din pacate prea rar in gradini, Sensation este un soi suprinzator atat datorita culorii - un mov deschis, cald, placut - cat si datorita inflorescentelor cu petale mici, dispuse in forma de stele cu patru colturi si avand marginile marcate de o dunga alba, completand cromatic neasteptat de bine centrul florilor.

 • Trandafirii Cherry Girl - o explozie de prospetime

  Cautati un soi de trandafiri de un rosu puternic, intens, proaspat, cu un parfum clasic cu note dulci si un efect decorativ greu de egalat? Atunci aceasta varietate ce infloreste din iunie pana in septembrie ar putea fi optiunea cea mai buna, pentru ca este rezistenta la boli si daunatori, longeviva, nu necesita o ingrijire deosebita si are flori de o rara frumusete.

 • Lichiorul de cactus – bautura nationala in Malta

  Bajtra. O bautura de culoare trandafirie – asemanatoare vinurilor roze – putin dulceaga, cu o aroma intensa, destul de greu de descris, insa imposibil de uitat