Toamna. Cateva lucrari de sezon in gradina

Cand toti se pregatesc sa adune recoltele - daca nu au facut-o deja-, cand natura isi face socotelile pentru a intra in hibernare, mai sunt si unele exceptii de la regula. Lucrarile care incep in acest sezon au legatura in special cu activitatea de intretinere a gradinii si nu sunt mai putin importante daca dorim sa atingem cele mai bune rezultate. 

Cand arbustii se ingalbenesc, cand tulpinile lor se indoiesc catre pamant sau cand incep sa faca seminte, este vremea sa fie taiati. Motivul este acela ca plantele isi trag seva inapoi in radacini. Daca nu sunt taiati, ar putea putrezi.

De-a lungul anului exista mai multe perioade optime de infiintare a plantatiei de capsuni, in functie de tipul stolonilor si de finalitatea productiei. Daca folosim plante proaspete, provenite direct din pepiniera, perioada optima de plantare este toamna, din septembrie si pana la inceputul lunii octombrie, iar primavara, la sfarsitul lunii martie si pe tot parcursul lunii aprilie.

Este bine sa se cunoasca, insa, ca terenul trebuie sa se situeze in apropierea unei surse naturale sau artificiale de apa, deoarece capsunul trebuie irigat, indiferent de zona in care se cultiva.

Toamna este un moment ideal pentru activitatea de transplantare, intrucat solul are umiditate, datorita ploilor frecvente. Pamantul este cald in continuare, astfel incat plantele au suficient timp pentru a se obisnui cu noua lor pozitie si pentru a dezvolta radacini noi.
 
De asemenea, acum puteti planta noi plante fara ezitare. Murul fara ghimpi este o planta perena care in fiecare an va poate darui fructe delicioase, ce se poate planta toamna, in perioada cuprinsa intre sarsitul lunii octombrie si inceputul lui noiembrie, precum si primavara in lunile martie – aprilie.

Aceasta este ultima sansa inainte de venirea iernii pentru a aduce un strop de culoare in gradina. Pentru trandafiri, de pilda, toamna, inainte de primul inghet la nivelul solului, este momentul ideal de plantare.

Sursa foto: destin4me.com

I. C.

 

 

Articole asemănătoare