Calendarul lucrarilor in gradina. Luna septembrie

Primele zile ale lunii septembrie aduc de obicei, pe langa multa nostalgie, o grija deosebita pentru gradina. Scaderea temperaturilor nu mai este un lucru pe cale sa se intample, ci a devenit deja o certitudine reflectata de insasi natura ce ne inconjoara. Pentru gradinari, septembrie este o luna care cere destul de multe sacrificii, o luna de tranzit pe parcursul careia trebuie sa se instaureze ordinea si curatenia.

Desi desprinse ca dintr-un tablou romantic, frunzele ruginii ce formeaza un adevarat covor fosnitor nu pot ramane in acelasi loc pana la iarna. Asadar, va trebui sa treceti la treaba sa-l indepartati. Intrucat florile nu sunt la fel de rezistente la frig ca si copacii puteti incerca sa opriti bulbii in anumite recipiente de pastrare pentru iarna si sa le rasaditi la primavara.

De asemenea, in luna septembrie este timpul pentru culesul roadelor: cartofi, morcovi, patrunjel, dovlecei etc. Se recolteaza, deasemenea: castravetii, fasolea de toamna si ceapa de apa. In gradina de fructe, acesta este timpul merelor si perelor. Cele din urma necesita o grija deosebita, in sensul de a nu rani mugurii ce vor da rod anul viitor. Cand se incepe culesul frunctelor se recomanda sa fie utilizate manusi de protectie. Pe masura ce se elibereaza de culturi, terenul se pregateste prin: curatire, afanare, nivelare, fertilizare si efectuarea araturii adanci.

Mentinerea unui pamant cat mai afanat in gradina reprezinta un adevarat avantaj pentru plante. De aceea, acolo unde locul va permite puteti incerca sa arati anumite portiuni pentru afanare si pentru aerisirea solului din jurul plantelor.

La inceputul lunii septembrie seamana ridichi de luna intr-o zona mai insorita. Poti profita de vremea insorita pentru a mai semana spanac. Pana la venirea iernii, cultura de spanac va fi gata. Insa este bine sa stii ca spanacul este rezistent la temperaturi scazute si poate sa treaca bine peste iarna daca in momentul in care vremea se raceste planta are dezvoltata deja o rozeta de 5-6 frunze.

Indiferent de ce legume vrei sa insamantezi in gradina ta, este bine sa-ti achizitionezi materialul saditor numai de la pepinierele autorizate care ii certifica autenticitatea, calitatea dar si starea de sanatate. De asemenea, poti folosi si semintele pe care le-ai strans personal de la culturile anterioare. Atentie, mazarea, fasolea si varza cultivate in apropierea usturoiului imprumuta mirosul si chiar gustul acestuia.

Sursa foto: mermaidssofthelake.com

I. C.

Articole asemănătoare

  • Cum puteti folosi resturile din bucatarie in gradina

    Cojile de ou ajung invariabil sa fie aruncate, dar pot fi utilizate in gradina pentru a oferi pamantului un plus atat de necesar de calciu, fie ingropate in sol in apropiere de flori, legume sau arbusti, fie tinand cojile in apa si folosind apoi lichidul pentru a stropi gradina.

  • Intretinerea gradinii in prima luna din an

    Ca orice luna din an, chiar de intruchipeaza iarna prin excelenta, Ianuarie vine cu lucruri mai mult sau mai putin importante de realizat in gradina.

  • Ce noutati aduce sfarsitul verii in gradina de legume

    Asa cum ne-am obisnuit, la incheierea sezonului estival, reflectam la schimbarile produse in gradina de acest moment. Doar cateva zile ne mai despart oficial de toamna, iar acest lucru reiese cel mai lamurit din gradul de maturare al fructelor si legumelor.

  • Activitati recomandate si nerecomandate in gradina la inceput de toamna

    Gradinaritul la sfarsit de vara si inceput de septembrie cu greutate poate fi considerat munca. Insasi ideea ca vremea se va racori continuu, pana ce iarna va acoperi intreaga tara cu mantia-i alba, obliga oamenii sa savureze cu o intensitate mai mare clipele petrecute acum in gradina.

  • Gradina cu legume in luna septembrie

    In calendarul popular romanesc luna septembrie este cunoscuta ca “rapciune”, fiindca vesteste stricarea vremii si zile tot mai reci


Warning: fopen(cache/ce1909ca5c96b2027f6b74a98c0e51ec) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139