Gradina cu legume in luna septembrie

In calendarul popular romanesc luna septembrie este cunoscuta ca “rapciune”, fiindca vesteste stricarea vremii si zile tot mai reci, dar si ca “viniceriu”, intrucat acum incepe culesul si stoarcerea strugurilor pentru vin. Septembrie poate fi o luna minunata cand soarele, cu cele din urma puteri, savarseste maturarea deplina a roadelor din pomi sau de pe ogoare.

In ciuda opiniei generale ca incepand de acum gradinarilor nu le mai ramane mare lucru de facut, exista destule actiuni ce trebuie indeplinite in continuare cu sarguinta.

Pentru a avea o gradina de legume nu doar frumoasa ci mai ales rodnica si sanatoasa, va trebui sa eliminam buruienile (incurajate de precipitatiile mai abundente ca pana acum), sa irigam plantele la asfintitul soarelui daca zona in care ne aflam se confrunta cu penuria de apa, sa “ajutam” solul sapandu-l si oferindu-i ingrasamantul necesar.

Odata cu incheierea diferitelor culturi de plante suntem obligati sa eliberam terenul ramas liber de resturi vegetale si sa-l sapam cu cazmaua. In gospodarie compostul se obtine cel mai usor din reziduurile vegetale, animale, si din ramasitele alimentelor consumate la masa.

Prognozele meteorologice destul de precise din zilele noastre ar trebui sa ne ajute sa evitam daunele cauzate de inghet. Acoperiti cu folie plantele in noptile in care temperatura poate scadea la doar cateva grade peste valoarea zero.

Vremea buna de la inceputul lunii este un mediu propice pentru semanarea spanacului. Pana ca iarna sa isi intre deplin in drepturi, cultura de spanac va fi gata. Este bine de stiut, totusi, ca aceasta planta este si toleranta fata de temperaturile scazute, putand trece cu bine peste anotimpul rece cu o rozeta de circa 6-8 frunze.

Tot la inceputul lui Rapciune se seamana ridichile. Recomandarea specialistilor este sa optam pentru plicuri cu seminte de diferite soiuri si sa le semanam intr-o zona care beneficiaza de razele soarelui. Recoltarea va fi posibila dupa 30-35 de zile, dar nu mai tarziu, din cauza ca isi vor pierde fragezimea si calitatile organoleptice.

Rosiile, ardeii, vinetele si castravetii vor avea in continuare nevoie de nutrienti, regula fiind a nu le culege inainte de coacere. Rosiile si castravetii in aer liber vor beneficia de adapost cu exceptia cazului in care vremea este deosebit de frumoasa. Tot acum se recomanda inceperea lucrarilor de construire a noilor solarii, tunele si rasadnite.

Sursa foto: wikipedia.org

I. C.

Articole asemănătoare

  • Ingrijirea gradinii in luna decembrie

    In luna decembrie, probabil ca ultimul lucru la care s-ar putea gandi cineva este munca in gradina. Din fericire, lista pentru gradina in aceasta luna este, mai degraba, o insiruire de lucruri pe care sa nu le faci.

  • Gradina de legume in luna noiembrie

    Fiind dincolo de toate o sursa primara de alimente, gradina de legume necesita atentie in permanenta. Asa se face ca in calendarul activitatilor lunare, noiembrie ocupa un loc deosebit de important.

  • Calendarul lucrarilor in gradina. Luna septembrie

    Primele zile ale lunii septembrie aduc de obicei, pe langa multa nostalgie, o grija deosebita pentru gradina. Scaderea temperaturilor nu mai este un lucru pe cale sa se intample, ci a devenit deja o certitudine reflectata de insasi natura ce ne inconjoara.

  • Gradina mea in luna octombrie

    In gradina se gaseste mereu cate ceva de facut si cu atat mai mult in luna octombrie cand, incet dar sigur, ne apropiem cu pregatirile de iarna.

  • Gradina mea in luna Februarie

    Intotdeauna se gaseste ceva util de realizat pentru gradina, chiar si in luna care pune capat sezonului rece. Faurar sau “luna lupilor” este socotita o luna nemiloasa, aducatoare de geruri si viscole mari.


Warning: fopen(cache/7f13c5dbd4e97b8b2b59cd7f7b66f87f) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139