Ce noutati aduce sfarsitul verii in gradina de legume

Asa cum ne-am obisnuit, la incheierea sezonului estival, reflectam la schimbarile produse in gradina de acest moment. Doar cateva zile ne mai despart oficial de toamna, iar acest lucru reiese cel mai lamurit din gradul de maturare al fructelor si legumelor.

Fructele cazute la pamant constituie un semn evident ca vremea culesului a sosit. Fiind coapte indeajuns, acestea nu mai pot fi pastrate ca atare o perioada lunga de timp, si in consecinta, trebuie consumate sau preparate in cel mai scurt timp.

Specialistii ne recomanda sa culegem recolta de legume de la finele lunii august imediat ce legumele se apropie de coacere. In aceasta categorie intra clasicele mere, pere si prune.  Nu este indicat sa lasam legumele sa se coaca excesiv, deoarece devin foarte vulnerabile si se altereaza.

Printre cele mai populare legume care se coc la sfarsitul verii sunt rosiile (acestea se culeg esalonat inca de la inceputul lui iulie), ceapa, usturoiul, radacinoasele, vinetele si ardeii. Anumite legume vor atinge maturitatea pana la jumatatea lunii septembrie, fapt pentru care acestea se vor culege.

Ultimele recolte de sezon nu sunt un semn ca gradina intra deja in hibernare. Mai este mult pana atunci! Deocamdata, dupa ce ai cules ardeii, vinetele, rosiile si toate legumele mentionate anterior, poti cultiva din nou legumele de primavara: salata verde, spanacul, ridichi, andivele, leguminoase, sfecla, morcovi si mazare.

Varza este una dintre legumele cel mai usor de cultivat. Nu este foarte pretentioasa la conditiile de mediu, insa are nevoie de atentie, mai ales in timpul cresterii capatanilor, cand poate fi atacata de daunatori. Sunt multe soiuri de varza cu crestere rapida, care ajung la maturitate dupa 70-80 de zile de plantare (Clarissa F1, varza create (Savoy acre), Famosa F1).

Avand in vedere ca solul este cald iar precipitatiile sunt mai abundente la sfarsitul verii, semintele vor germina mult mai repede. Un fapt important de mentionat este ca la sfarsitul sezonului estival, plantele nu mai au nevoie de ingrasamant. Asadar, renuntati la a mai folosi fertilizatori, chiar in situatia in care legumele par a continua sa creasca.

Sursa foto: Wikipedia.org

I. C.

Articole asemănătoare

  • Conopida Violetto Di Sicilia

    Ce ar fi sa ii surprindeti pe cei care ajung in gradina de legume cu un sir sau mai multe de conopide... mov?

  • O gradina de legume de invidiat

    Ati plantat in gradina de legume mai multe rasaduri de rosii, dar desi ati ales un soi bun nu sunteti tocmai multumiti de rezultate? In afara ingrasamintelor chimice puteti incerca solutii devenite clasice (sa adaugati coji de ou sau zat de cafea in pamant) sau sa alegeti o varianta ieftina, simpla, care va da tomatelor un gust mai dulce, mai intens.

  • Gradina de legume in luna noiembrie

    Fiind dincolo de toate o sursa primara de alimente, gradina de legume necesita atentie in permanenta. Asa se face ca in calendarul activitatilor lunare, noiembrie ocupa un loc deosebit de important.

  • Gradina mea la inceput de Brumar

    Noiembrie nu presupune activitati diferite in gradina fata de luna precedenta. Exceptie fac poate doar cateva detalii tehnice pe care le vom sublinia la momentul oportun.

  • Construiti-va propria gradina de legume

    Sa creati propria gradina de legume nu este dificil. Trebuie sa va ganditi la spatiu, dimensiunile acestuia, tipul solului si legumele pe care veti vrea sa le aveti in noua gradina.


Warning: fopen(cache/77d0096b16bd58276a02cd208a82e75e) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139