O gradina de legume de invidiat

1. Furnicile pot fi o adevarata nenorocire pentru o gradina de legume, si se gasesc destule solutii pentru a le starpi sau macar pentru a le tine la distanta. Una dintre cele mai ieftine este sa preparati o solutie de coji de lamaie fierte in apa simpla (ideal ar fi mai multe, pentru un rezultat mai concentrat), si cand este rece sa o turnati in zonele in care vedeti musuroaie sau in preajma plantelor. Inaintea unor insecticide cu destule efecte secundare este o varianta naturala si simpla. 
2. Ati plantat in gradina de legume mai multe rasaduri de rosii, dar desi ati ales un soi bun nu sunteti tocmai multumiti de rezultate? In afara ingrasamintelor chimice puteti incerca solutii devenite clasice (sa adaugati coji de ou sau zat de cafea in pamant) sau sa alegeti o varianta ieftina, simpla, care va da tomatelor un gust mai dulce, mai intens. Si vor fi mult mai sanatoase. Nu aveti nevoie de substante daunatoare, ci de banalul praf de copt. Il amestecati cu putina apa de la robinet si il pulverizati pe plante si pe solul din jur, preferabil dupa ploaie. Praful de copt va reduce aciditatea solului, va pazi tomatele de anumite infectii fungice si le va face mai rezistente si cu un gust sensibil mai dulce. 
 
3. Irigatii fara tevi si sisteme scumpe. Mai ales in perioada verii anumite legume (rosiile si castravetii sunt doua exemple foarte bune) au nevoie de mai multa apa, altfel se pot usca neasteptat de repede. Si cum de la un an la altul temperaturile continua sa creasca puteti instala un sistem de dimensiuni reduse pentru a iriga gradina de legume, va puteti petrece mai mult timp acolo sau puteti apela la un truc. Luati mai multe sticle de plastic de doi litri, taiati-le fundul cu un cutter si insurubati bine capacul, perforandu-l in cateva locuri cu un ac gros sau mai bine cu un cui. Ingropati sticlele in jurul plantelor pe care vreti sa le udati mai des, lasand afara din pamant cativa centrimetri, si periodic umpleti-le cu apa. Vor functiona ca un rezervor, apa se va scurge incet prin gaurile din capac, si plantele vor fi mereu hidratate. La fel poate functiona si o sticla de plastic gaurita pe toata lungimea si ingropata langa plante, in care turnati periodic apa.  

 
4. Coada unei greble sau a unei sapaligi poate deveni un atat de necesar instrument de masura. Daca lemnul nu este prea vechi si patat il puteti curata putin cu smirghel nu foarte aspru, apoi cu un marker permanent si o ruleta sau un metru de croitorie marcat pe lungimea cozii un metru, impartit apoi in zece. Veti avea astfel la indemana oricand un metru pentru distantele dintre straturile de legume fara sa mai cautati prin buzunare sau in casa o rigla sau o ruleta. Si daca in timp markerul incepe sa se stearga pur si simplu trasati din nou liniile, fara sa uitati ca de fiecare data sa scrieti langa si cifrele. 
 
5. Aveti probleme cu insectele care nu inceteaza sa atace legumele? O solutie ce functioneaza in multe cazuri este sa folositi folie de aluminiu, infasurand cate putin pe tulpina plantelor, aproape de radacina. Nu mai mult de cinci-sase centrimetri, dar multe insecte vor evita pe viitor plantele respective, si totul fara prea mult efort sau costisitoare solutii din magazine. Doar daca solutia nu functioneaza puteti apela si la substante chimice.

Foto: pixabay.com, maxpixel.freegreatpicture.com

Articole asemănătoare

 • Pregatirile pentru gradina de legume incep din ianuarie

  Oricine poseda o gradina ori isi doreste sa cultive legume trebuie sa se apuce de treaba chiar din acest moment.

 • Gradina de legume in luna noiembrie

  Fiind dincolo de toate o sursa primara de alimente, gradina de legume necesita atentie in permanenta. Asa se face ca in calendarul activitatilor lunare, noiembrie ocupa un loc deosebit de important.

 • 7 plante medicinale de crescut in interiorul locuintei

  Pentru cresterea plantelor medicinale nu este intotdeauna o conditie obligatorie sa dispui de o gradina spatioasa inundata de lumina. Lipsa de spatiu si de timp liber ar trebui sa va ingrijoreze mai putin dupa ce veti cunoaste urmatoarele 8 plante medicinale uzuale pentru interiorul locuintei.

 • 6 legume de plantat in luna Iunie

  Oricat de mari, frumoase si atractive ar fi gradinile decorative, in cele din urma, tot acelea de legume satisfac necesitatile practice si sunt mai apreciate. Gradina de legume din gospodarie ofera pe langa o indeletnicire constanta

 • Legume de toamna la cuptor

  Pentru ca suntem inca intr-un anotimp minunat, numit toamna, va propun o reteta simpla de legume de toamna la cuptor.