Adaposturi tip tunel pentru culturile de toamna

Tunelurile sunt adaposturi cu o larga raspandire, mai simple decat rasadnitele si solariile, care asigura toamna protectie culturilor impotriva frigului si mai ales a brumei. Cu ajutorul lor, in acest sezon se pot cultiva cu rezultate favorabile varza timpurie, salata, guliile, conopida si altele. 

Pe terenul desfundat din toamna si nivelat, se traseaza randuri luand in considerare directia vantului dominant. Este bine sa se traseze acestea pe directia est-vest. Pe locul de plantare, pe strat sau pe bilon (ridicatura de pamant de-a lungul unui rand de plante cultivate), se trage un santulet in care se pun ingrasaminte si insecticide, in functie de cerinte.

Dupa ce se uda pana la saturare si se lasa sa se zvante, locul este pregatit pentru plantare. In cazul tomatelor, vinetelor si ardeilor, daca nu se planteaza pe biloane, ci pe straturi, plantele de pe laturile opuse se leaga intre ele pentru a nu se atinge, in crestere, de polietilena care le protejeaza.

Dupa plantare se infig arcuri de nuiele  din circa 50 in 50 cm, cu care se cuprinde 1-2 randuri de plante, si se acopera cu folie de polietilena. Ca masura de siguranta contra vanturilor, folia se fixeaza din loc in loc de-a lungul tunelului cu brazde de pamant.

In tunele  trebuie acordata o atentie deosebita umiditatii, aerisirii, si mai ales temperaturii. Persoanelor cu mai putina experienta li se recomanda sa controleze periodic nivelul de caldura cu ajutorul unui termometru.

Legumele plantate la locul definitiv pot fi aparate temporar de inghet si prin alte mijloace. Daca prognoza de pe o zi pe alta ofera indicii in acest sens, pana la trecerea pericolului plantele trebuie apleacate usor si invelite cu pamant in grosime de 2-3 cm, lasand afara numai cateva frunzulite.

Sursa foto

I. C.

Articole asemănătoare

 • Cum asociem culturile de legume?

  Legumele au devenit o cerinta de baza pentru alimentatia zilnica, atat vara cat si iarna, iar consumul lor este in continua crestere.

 • Sfaturi pentru lunile de toamna

  In timpul lunilor de toamna trebuie sa aveti grija sa respectati cativa pasi simpli pentru a avea o gradina sanatoasa si curata la primavara. Florile va vor multumi pentru grija pe care le-o purtati inflorind placut.

 • Legume de toamna la cuptor

  Pentru ca suntem inca intr-un anotimp minunat, numit toamna, va propun o reteta simpla de legume de toamna la cuptor.

 • Aranjamente florale de toamna

  Aranjamentele florale de toamna constau in alaturarea florilor de sezon cu alte elemente din natura, cum sunt legumele, frunzele, ghindele, nucile, ierburile uscate si chiar crengutele, in scopul de a obtine nuante calde si cuceritoare.

 • Porumbul ornamental, cultivat pentru decoruri de toamna

  Desi mai avem de asteptat pana la sosirea primaverii, anotimp prielnic pentru a planta porumbul de orice fel, nu strica sa planificati din timp decorurile de toamna pentru anul viitor.