Amenajarea gradinii intr-un spatiu restrans

 

 Cand vine vorba de amenajarea unei gradini, multa lume se loveste de problema spatiului prea mic si de calculul lungimii si latimii atunci cand trebuiesc plantate plantele perene care sa dea nastere unui gard viu, frumos colorat. Nici timpul nu ajuta prea mult atunci cand trebuiesc puse la punct detaliile designului gradinii.

 

Unele reviste de specialitate si manuale de design prezinta adesea reguli ilustrate si principii ce sunt menite a fi aplicate la scara mare. Atunci cand ele nu pot fi implementate si in viitoarea dumneavoastra gradina din cauza spatiului restrans va raman doar cateva solutii.

 

Gradinaritul intr-un spatiu mic are limite, insa acestea nu trebuiesc privite drept neajunsuri majore.

 

Intr-o gradina mica gradinarul poate sa acorde o atentie sporita detaliilor. Acesta poate sa ingrijeasca plantele si totodata mereu va avea timp sa se bucure de rezultate.

 

La urma urmei majoritatea gradinilor amenajate in spatii restranse au rolul de a aduce un plus de liniste si a contribui la odihna binemeritata de dupa o zi obositoare la locul de munca.

 

Oricare ar fi motivele pentru care aveti o gradina mica nu exista niciunul din cauza caruia aceasta sa nu fie amenajata frumos.

 

In astfel de gradini, teoretic, poate trai orice planta. In aceste conditii principiile unui design bine gandit pot fi aplicate, insa acestea trebuiesc modificate usor pentru a se potrivi in spatiul detinut.

 

Provocarile reamenajarii in spatii restranse

 

1. Intreaga gradina poate fi privita ca un intreg. In unele cazuri gradinile vor putea fi impartite in mai multe sectoare si vor arata bine cu o carare sau mai multe printre plantele frumos colorate, insa in general o gradina mica poate fi privita asemeni unei compozitii ce va purta privitorii cu gandul la o gradina al carei design este unul cu stil.

 

2. Spatiul limitat inseamna ca va trebui sa luati decizii. Nu veti putea sa plantati toate florile pe care le iubiti si totodata va trebui sa va stapaniti impulsul de a cumpara o planta gandindu-va ca ii veti gasi in cele din urma un loc in mica gradina.

 

3. Culorile ar trebui si ele limitate pentru a oferi micii gradini coeziune. Putin inseamna adeseori mult. Culorile reci vor crea impresia ca gradina este mai spatioasa. Puteti compensa lipsa multor culori cu o varietate de texturi care vor reusi sa scoata in evidenta plantele, prin contrastul cu culoarea acestora.

 

4. Fiecare planta si fiecare obiect va trebui sa aiba un scop. Nu exista destul spatiu pentru a fi irosit pentru plante care nu isi au rostul in noul aspect al gradinii.

 

Avantajele gradinilor amenajate in spatii restranse

 

1. Amenajarea poate fi mult mai usoara daca intreaga gradina este privita ca un intreg.

 

2. Pentru efectul dorit veti avea nevoie de mai putine plante.

 

3. Gradinile mici au tendinta de a parea inchise insa daca in locul unui gard din piatra sau lemn optati pentru unul viu veti avea iluzia unei gradini secrete. Un simplu gard mic din lemn va da impresia unei gradini formale si totodata acesta ar putea fi intrebuintat si pentru a delimita spatiul de joaca al copiilor.

Articole asemănătoare

 • Bujorii Black Beauty

  Cu flori mari si parfumate, de un visiniu inchis, aceasta varietate de bujor se adapteaza usor conditiilor din tara noastra, avand nevoie doar de un sol relativ fertil, cat mai mult soare (dar se dezvolta bine si intr-un spatiu din gradina unde sa fie in penumbra) si sa fie udat in mod regulat, fara a folosi cantitati mari de apa.

 • Red Mikado, incantatorul trandafir pitic

  Soi cu dimensiuni reduse de trandafir, perfect pentru un pervaz, un balcon, un spatiu restrans unde va avea totusi mult soare si va fi ferit de curentii reci de aer, acest Red Mikado surprinde atunci cand incepe sa infloreasca datorita bobocilor sai mari, rotunzi, de un rosu intens, catifelat, cu parfum puternic si dulce.

 • Cele mai bune tehnici pentru gradinaritul indoor

  Daca vreti sa cultivati cateva legume si ierburi aromatice indoor, trebuie sa incepeti sa planificati si amplasarea unei gradini intr-un spatiu conex al casei dumneavoastra. Daca nu aveti idei prea multe si nu stiti ce sa cresteti, puteti incepe cu amenajarea unei gradini cu plante aromatice.

 • Planificarea unei gradini in stil Feng Shui

  Feng Shui, vechea arta chineza, ne invata cum sa plasam anumite elemente intr-un spatiu. Chinezii sunt de parere ca prin amenajarea unor locuri precum gradina, respectand principiile Feng Shui se poate ajunge la un flux benefic al Chi-ului (forta de energie), ce are capacitatea de a influenta starile sufletesti si chiar starea materiala.

 • Smochin - dulceata fructelor exotice in gradinile noastre

  Cultivati-l intr-un spatiu insorit si ferit de vant. Smochinul fructifica destul de repede, fiindu-i necesari doar 3 ani pana la maturizare.