Arsura bacteriana

(Pseiiomonas spp.)

Se manifesta la fel pentru toate samburoasele, pe frunze, fructe si pe lastarii nelignitlcati. Atacul de pe frunze poate 11 confundat uneori cu arsurile produse de diferite solutii chimice de stropit: pete circulare punctiforme produse de diferite solutii chimice de stropit: pete circulare punctiforme cu diametrul de 0.5-5 mm, de culoare verde inchis, cu aspect apos. Pe timp umed, in dreptul petelor se observa o pelicula umeda de lichid iesit chiar din frunza insasi.
Pe timp uscat tesuturile atacate mor si cad, iar frunza ia astfel un aspect ciuruit. In cazul unui atac puternic, frunzele cad in numar mare.
Mugurii atacati se umfla si se vestejesc, iar vara se usuca ramurile. Pe lastarii tineri, atacul produce pete alungite cu diametrul de 7-8 mm. Scoarta ramurilor este distrusa si devine bruna.
Ranile de pe armuri, ca niste ulceratii, se maresc de la an la an si pot evolua la cancerele deschise. Pe fructe apar pete circulare cu aspect umed. Lama de lichid ce npiuc In supialntji petelor (si care provine din frunza insflsi), arc o c uimire usoi galbuie. Atacul timpuriu pe fructele tinere, produce exuivatii pline cu bacterii. Pulpa fructelor atacate prezintA in dipetul pclelor numeioiisc crapaturi mici. Fructele se strica sau piitiv/.esc. Aceasta boala a sam-buroaselor este favorizata de precipitatiile abundente din timpul perioadei de vegetatie. O mare parte din infectii se produc in timpul altoitului.

Articole asemănătoare

  • Clatite din cartofi

    Clatite in stil american facute din cartofi, faina, ou si lapte, prajite in unt si servite cu smantana acra si verdeata, un mic dejun consistent sau o gustare delicioasa.

  • Terapii naturiste cu ceai de merisor

    Cu gust placut, fructat, usor acrisor, ceaiul de merisor se pregateste imediat, dintr-o lingurita cu varf la o cana cu apa clocotita, lasata 10-15 minute la infuzat.

  • Cinci motive pentru care sa mananci migdale crude

    Delicioase si satioase, o gustare potrivita pentru orice moment al zilei, migdalele crude sunt si o bogata sursa de vitamine si sanatate

  • Despre fragi – gustosi si sanatosi

    Fragul, cu un gust mai bun parca decat oricare altul, este o comoara pentru sanatate. Tufele de fragi pot ajunge la maturitate la o inaltime de 20 de centimetri, incep sa infloreasca din luna aprilie, iar fructele se coc din luna mai pana spre sfarsitul lui iulie. Fragii sunt bogati in vitamine si minerale, contin vitaminele A, B1, E, C, B2, dar si potasiu, sodiu, calciu, magneziu, fier si fosfor

  • Despre iarna, plante de apartament si boli

    In timpul iernii locuinta devine cel mai stabil microclimat artificial pentru noi si plantele noastre. Insa nici aici riscul de imbolnavire nu este cu desavarsire nul. Se spune ca bolile patrund cu dificultate mai mare la plantele de apartament decat la cele din gradina, dar lucrurile pot capata o turnura nefavorabila cand se face