Asclepias curassavica, o planta ornamentala nepretentioasa

Asclepias curassavica este un arbust originar din America Cetrala, care se dezvolta in salbaticie doar in zonele cu climat tropical si subtropical. Planta mai este denumita “floarea sangelui” sau “iarba mexicana a fluturilor”, fiindca din primavara pana toamna, este impodobita cu numeroase flori rosii si portocalii, cu diametrul de 2-4 cm. Un soi cu flori galbene este de asemenea disponibil. In zilele noastre, Asclepias curassavica este cultivata in scop ornamental si este adesea introdusa in gradina ca sursa de hrana pentru fluturi.

Cat priveste cerintele de baza, acestea nu ies din tiparele cunoscute. Floarea sangelui se cultiva de regula in locurile insorite (ori in semiumbra) si, in ciuda afinitatii sale pentru cladura, nu se teme de frig. Desigur, valorile sub zero grade sunt de evitat, chiar daca plantele degerate produc uneori noi vlastare in anul viitor. Daunatorii principali sunt afidele, ridicand mai putine probleme ciupercile sau animalele.

Plantele se adapteaza oricarui tip de teren, daca acesta este bine drenat. Cultivata in ghivece, Asclepias curassavica trebuie transplantata obligatoriu la fiecare 2 sau 3 ani.  Pentru plantele sanatoase, impodobite cu o multitudine de flori, udarea constituie un factor cheie. Nevoia de apa poate fi satisfacuta fie mentinand in permanenta terenul usor umed, fie intervenind de fiecare data cand solul pare deshidratat.

Inmultirea se realizeaza prin seminte sau prin butasi apicali, prelevati spre sfarsitul primaverii. Majoritatea membrilor familiei Asclepiadaceae secreta un suc laptos, au fructe de tip pastaie si seminte cu peri care sunt purtate de vant.

Contraindicatie: Evitati contactul ochilor si a pielii cu sucul toxic al plantei.

Sursa foto: wikipedia.org

I. C.

 

Articole asemănătoare