Biblioteca Gradinarului

Grdinritul modern ntr-un climat n schimbare

Matthew Wilson

Pret: 79,9 lei

Nr. Pag. 224

 

Carti gradinarit

 

   

     Cartea a aprut la Editura ALLFA (2009) i face parte din colecia Biblioteca Grdinarului, alturi de 1001 de idei pentru grdina ta. Premiat ca "Cel mai bun ghid de grdinrit al anului 2007", lucrarea Grdinritul modern ntr-un climat n schimbare este scris de unul dintre cei mai renumii grdinari din lume, Matthew Wilson, care public, cu regularitate, n The Daily Telegraph, BBC's Gardeners'World, BBC Wildlife Magazine, The Garden, Gardens Illustrated i The English Garden. Este cunoscut i pentru emisiunile TV de la BBC, Gardeners'World, BBC Gardener of the Year, i pentru minunatele reportaje despre Expoziia de Flori a Societii Regale de Horticultur din Marea Britanie.

     De peste 200 de ani, Societatea Regal de Horticultur (RHS), din Marea Britanie, a promovat excelena n horticultur, oferind, prin expoziiile i grdinile sale, inspiraie i expertiz. Grdinritul modern ntr-un climat n schimbare propune o nou imagine a lumii grdinritului, implicit a lumii plantelor, menit s nsoeasc i s completeze multe dintre ghidurile de grdinrit aprute. i nu numai. Este o carte complet, menit s dea mai mult culoare, mai mult cldur, s trezeasc un interes mai viu i o dragoste mai adnc pentru uimitorul univers al grdinritului.

Matthew Wilson ne arat, prin aceast carte, faptul c, n cunoaterea grdinritului modern, exist goluri eseniale. Autorul este preocupat s asigure sfaturi potrivite cititorilor si, astfel nct acetia s se poat bucura de grdinile lor, cultivndu-le ntr-un mod ct mai corespunztor mediului. De aceea, este uor acum pentru grdinari s tie cum s abordeze mai bine problemele importante i unde s gseasc ndrumri clare, practice i bine documentate.

Cariera autorului este extrem de bine specializat: membru al Societii Regale de Horticultur, Matthew Wilson a fost curator la grdini din Anglia (printre care Hyde Hall din Essex, Harlow Carr din North Yorkshire), care aveau condiii de cultivare foarte diferite, stabilind, cu toate acestea, o cultur modern a grdinritului n acord cu mediul, protejnd i ncurajnd biodiversitatea i reducnd sau eliminnd complet irigaia artificial, ngrmintele i produsele chimice. Cartea nu se limiteaz doar la reflectarea bogatei experiene practice a autorului, ci se ocup i de o palet larg de probleme ce depesc grania publicaiilor de grdinrit: proveniena materialelor i a plantelor procurate, relaia dintre clim - sol, selecia plantelor, folosirea apei - atenie!- n mod responsabil.

Aceast minunat lucrare nu este adresat strict unui public specializat: are ca int publicul larg, dorind s demonstreze faptul c grdinritul este o activitate care asigur viaa i mbogete sufletete. Rsfoind paginile acestei cri, realizat n condiii grafice de excepie, vei putea dobndi o nelegere a mediului i a vieii slbatice, vei descoperi minunile i secretele naturii, vei nva despre tiin, art, design i culoare.

Impactul unui climat n schimbare influeneaz major i principiile grdinritului tradiional. Este nevoie de o gndire revoluionar, oferit acum de Matthew Wilson n Grdinritul modern ntr-un climat n schimbare.    

Grdinritul, precum multe alte domenii ale vieii, este la fel de vulnerabil la capriciile modei. Dac acceptm un grdinrit nou, modern, ecologic, oare nu vom avea stiluri noi de plantare? Ba da, vom avea de ales ntre plantarea naturalist, plantarea n matrice, plantarea prin nsmnare n amestec .a.m.d. Efectele schimbrii climei devin tot mai evidente, iar impactul lor asupra grdinilor ne foreaz s tim cum s pregtim solul i ce tehnici de plantare s adoptm. Aflm, ntr-un alt capitol al crii, cum s folosim nelept apa, ce plante tolereaz seceta.

Articole asemănătoare

 • Activitatile din sera in luna Ianuarie

  Una dintre cele mai mari satisfactii oferite de orice sera este ca pana si iarna, plantele sunt colorate si pline de viata, in timp ce afara majoritatea speciilor dorm adanc sub stratul de zapada.

 • Parcul National Sagarmatha, Nepal

  Parcul National Sagarmatha se gaseste in regiunea Khumbu din Nepal si cuprinde un sector important din “acoperisul lumii”, Muntele Everest. A fost infiintat in 1976 si peste doar 3 ani declarat monument al naturii de organizatia UNESCO

 • Plante toxice putin cunoscute

  Plantele au jucat un rol esential in viata umanitatii, oferind hrana, adapost si energie din cele mai vechi timpuri. Nu intotdeauna insa putem trage foloase de la ele, deoarece ca si in cazul ciupercilor, ne putem alege accidental cu o intoxicatie din cauza neglijentei sau a lipsei de informare.

 • Activitatile gradinarului in luna ianuarie

  Daca pana acum vremea rece ne-a dat tarcoale, este putin probabil ca in miezul iernii sa scapam de temperaturile sub zero grade.

 • 6 unelte indispensabile gradinarului

  Orice activitate devine mai usoara si mai frumoasa cand dispunem de uneltele potrivite. Chiar daca varietatea uneltelor de gradina a luat amploare considerabil datorita aparitiei uneltelor electrice, putine dintre ele sunt necesare gradinarului.