Bilantul proiectului Pamant curat - om bogat!

Mediul si agricultura - brosura realizata de Asociatia ALMA-RO in cadrul proiectului Asociatia ALMA-RO a prezentat bilantul proiectului 'Pamant curat, om bogat!', desfasurat in perioada ianuarie-octombrie 2006. Principala sa tema a fost respectarea codului de bune practici agricole si a politicilor de mediu europene care vizeaza normele de aplicare a fertilizantilor chimici in agricultura.

 

Dupa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, tara noastra va trebui sa adopte normele de mediu in vigoare pentru toate statele membre, inclusiv cele legate de poluarea apelor subterane si de suprafata. Una din principalele surse de poluare este agricultura, unde nitratii proveniti din ingrasaminte sunt reziduuri des intalnite in rauri, balti, sau, si mai grav, in panza freatica.

 

Printre activitatile desfasurate in cadrul proiectului s-au numarat publicarea mai multor materiale informative pe tema poluarii cu nitrati, a fost organizata o 'caravana verde' de informare in 10 localitati din judetul Calarasi si s-a organizat o sesiune de instruire pentru 30 de fermieri si reprezentanti ai administratiilor locale.

 

Proiectul 'Pamant curat - om bogat!' a continuat activitatile de informare si constientizare derulate n judetul Calarasi n ultimii trei ani, referitoare la poluarea generata de practicile n agricultura si la politicile publice agricole si de mediu, beneficiind inclusiv de resursele umane si tehnice deja formate.

Resurse utile: Mediul si agricultura. Principii si practici privind reducerea poluarii apelor cu nitrati proveniti din agricutlura.

 

Dragos Serban

18.10.2006

Articole asemănătoare

 • Cinci trucuri pentru trandafiri mai frumosi

  Primul pas foarte important este sa alegeti de la bun inceput un loc din gradina unde viitoarea tufa de trandafiri sa aiba cat mai mult soare pe toata durata zilei, pentru ca florile sa fie numeroase, in nuante vii si (daca este un soi cu parfum puternic) aroma intensa.

 • Conopida Violetto Di Sicilia

  Ce ar fi sa ii surprindeti pe cei care ajung in gradina de legume cu un sir sau mai multe de conopide... mov?

 • Coacazele din gradina mea

  Coacazele se dezvolta foarte frumos si cresc armonios daca sunt taiate vara, imediat dupa recolta. Acestea cresc de fapt pe ramurile

 • Varza murata - istorie, beneficii si mod de preparare

  In perioada toamnei si mai ales iarna aportul bogat de substante nutritive devine o necesitate nu tocmai usor de satisfacut.

 • Flori in ghiveci - liliacul japonez

  Perioada de inflorire se desfasoara pe parcursul lunilor aprilie si mai, dupa care incep sa se formeze fructele sub forma de bace mici, de culoare rosie. Acestea persista pe ramuri din septembrie pana in primavara, oferind plantei pe toata perioada rece un aspect decorativ deosebit.