Brandusa de toamna

Printre plantele care infloresc in vreme ce altele sfarsesc din cauza frigului si a zilelor tot mai scurte se numara si brandusa de toamna (Colchicum autumnale). Asemenea rudelor din familia  Colchicaceae, crinul de padure, vioreaua si laleaua, brandusa de toamna inveseleste pasunile din zonele de deal cu frumoasele sale petale liliacee. 

Fructele se formeaza in al doilea an, prin luna mai, si se gasesc sub forma de capsule verzui care spre luna septembrie se brunica.

In calendarul popular planta marcheaza instalarea deplina a toamnei fiind considerata pentru aceasta o planta a mortilor, in opozitie cu brandusa de primavara care participa an de an la renasterea naturii.

Semintele brandusei de toamna se folosesc in industria chimico-farmaceutica pentru extragerea alcaloizilor activi sub raport terapeutic.  

Desi alcaloizii din brandusa de toamna sunt toxici, ei au, in doze terapeutice, actiune antiinflamatoare si analgezica. Brandusa de toamna era folosita si in trecut cu succes de cunoscatori in reumatism si guta.

Intoxicatia se manifesta la inceput printr-o senzatie de arsuri la nivelul gurii, apoi prin stare de voma si diaree cu sange. De aceea, indiferent de scopul si forma in care doriti sa consumati planta este bine sa cereti sfatul medicului.

Uz extern: psoriazis si leziuni precanceroase pediculoza - sub forma de bai locale, compresea, cataplasma

Uz intern: coree, afectiuni oculare inflamatorii, sclerodermie, guta, tumori maligne, boli reumatismale, pneumonii, nevralgii, febra mediteraneana, ascita, ansarca, bronsita - sub forma de infuzie.

Susa foto

I. C.

Articole asemănătoare

  • Salata cu fructe de toamna

    Un desert incarcat de vitamine si gusturile intense ale fructelor de toamna, cu mere coapte, pere dulci, struguri, miez de nuca, alaturi de frisca si putina miere, fara a uita strugurii care au prins in boabele lor soarele si caldura verii.

  • Punci fara alcool pentru zilele de toamna

    O bautura cu gust intens de fructe, dulce si incarcata de vitamine, nutrienti si fibre, excelenta in serile de toamna si care va ajuta sistemul imunitar sa fie mai puternic si mai rezistent. Alegeti nectarul de fructe preferat, iar berea de ghimbir cu gustul acidulat si proaspat va transforma totul intr-un deliciu.

  • Cocktail de toamna cu whiskey si cidru

    Pregatiti repede o bautura pentru serile de toamna, bauta fierbinte, aromata si dulce, cu un whiskey onest si aromat alaturi de cidrul incalzit bine. Si pentru o savoare aparte puteti folosi un cidru de pere.

  • Brandusa de toamna – baza unui nou medicament impotriva cancerului

    In traditia populara, brandusa de primavara si cea de toamna sunt doua surori alungate de mama lor vitrega de acasa, in anotimpul care le-a dat numele. Vazandu-le suparate, se spune ca Dumnezeu le-a prefacut in flori, iar de atunci ele se cauta tot timpul.

  • Crizantema, podoaba teraselor de toamna

    Crizantema este o planta de toamna foarte indragita care impodobeste cu succes o terasa de toamna sau un balcon, fiind decorativa pana la inceputul iernii. Crizantemele,