Brandusa de toamna

Printre plantele care infloresc in vreme ce altele sfarsesc din cauza frigului si a zilelor tot mai scurte se numara si brandusa de toamna (Colchicum autumnale). Asemenea rudelor din familia  Colchicaceae, crinul de padure, vioreaua si laleaua, brandusa de toamna inveseleste pasunile din zonele de deal cu frumoasele sale petale liliacee. 

Fructele se formeaza in al doilea an, prin luna mai, si se gasesc sub forma de capsule verzui care spre luna septembrie se brunica.

In calendarul popular planta marcheaza instalarea deplina a toamnei fiind considerata pentru aceasta o planta a mortilor, in opozitie cu brandusa de primavara care participa an de an la renasterea naturii.

Semintele brandusei de toamna se folosesc in industria chimico-farmaceutica pentru extragerea alcaloizilor activi sub raport terapeutic.  

Desi alcaloizii din brandusa de toamna sunt toxici, ei au, in doze terapeutice, actiune antiinflamatoare si analgezica. Brandusa de toamna era folosita si in trecut cu succes de cunoscatori in reumatism si guta.

Intoxicatia se manifesta la inceput printr-o senzatie de arsuri la nivelul gurii, apoi prin stare de voma si diaree cu sange. De aceea, indiferent de scopul si forma in care doriti sa consumati planta este bine sa cereti sfatul medicului.

Uz extern: psoriazis si leziuni precanceroase pediculoza - sub forma de bai locale, compresea, cataplasma

Uz intern: coree, afectiuni oculare inflamatorii, sclerodermie, guta, tumori maligne, boli reumatismale, pneumonii, nevralgii, febra mediteraneana, ascita, ansarca, bronsita - sub forma de infuzie.

Susa foto

I. C.

Articole asemănătoare