Crizantema, podoaba teraselor de toamna


Crizantema este o planta de toamna foarte indragita care impodobeste cu succes o terasa de toamna sau un balcon, fiind decorativa pana la inceputul iernii. Crizantemele, numite si  dumitrite sau margarete de toamna, sunt de fapt un gen de flori (Chrysanthemum), format din aproximativ 30 de specii de plante perene, native Asiei si Europei de nord-est.

Diferenta dintre tufanele si crizanteme este ca primele au flori mai mici si sub forma de buchetele, pe cand crizantemele au, in general o singura floare pe tija, iar florile sunt mai mari.

La noi, crizantemele sunt foarte apreciate pentru frumusetea florilor de diferite marimi, cu felurite forme de petale, colorate in alb, roz, multe nuante de galben, maroniu si mov, cat si pentru parfumul lor. In mod neasteptat, inflorirea crizantemelor, in timpul toamnei, este favorizata tocmai de perioada scurta de lumina de pe parcursul zilei.

Este recomandat un substrat bine drenat, nisipos, dar cu un continut bogat de substante organice, care sa retina suficienta umiditate. Crizantema se uda des, se mentine pamantul permanent umed, dar nu ud.

Crizantemele sunt printre cele mai rezistente plante si se cultiva atat toamna, cat si primavara. Atunci cand le plantati, este recomandabil sa alegeti un spatiu cat mai insorit. In general, acestea nu sunt pretentioase in ceea ce priveste solul, insa acest lucru nu inseamna ca trebuie sa il neglijati.

La inceputul toamnei, crizantemele se ciupesc pentru a se favoriza ramificarea. Umiditatea atmosferica medie sau ridicata este propice dezvoltarii bune a crizantemei. Este necesar sa fie amplasata intr-un spatiu bine aerisit, dar ferita de curenti puternici.

Pentru a avea plante sanatoase specialistii recomanda fertilizarea lor o data pe luna, pana in luna iulie. In tarile de origine, crizantemele sunt curent folosite in industria alimentara, pentru arome, precum si in industria farmaceutica.

Sursa foto: Wikipedia.org  

I. C.

Articole asemănătoare

  • Salata cu fructe de toamna

    Un desert incarcat de vitamine si gusturile intense ale fructelor de toamna, cu mere coapte, pere dulci, struguri, miez de nuca, alaturi de frisca si putina miere, fara a uita strugurii care au prins in boabele lor soarele si caldura verii.

  • Punci fara alcool pentru zilele de toamna

    O bautura cu gust intens de fructe, dulce si incarcata de vitamine, nutrienti si fibre, excelenta in serile de toamna si care va ajuta sistemul imunitar sa fie mai puternic si mai rezistent. Alegeti nectarul de fructe preferat, iar berea de ghimbir cu gustul acidulat si proaspat va transforma totul intr-un deliciu.

  • Cocktail de toamna cu whiskey si cidru

    Pregatiti repede o bautura pentru serile de toamna, bauta fierbinte, aromata si dulce, cu un whiskey onest si aromat alaturi de cidrul incalzit bine. Si pentru o savoare aparte puteti folosi un cidru de pere.

  • Brandusa de toamna – baza unui nou medicament impotriva cancerului

    In traditia populara, brandusa de primavara si cea de toamna sunt doua surori alungate de mama lor vitrega de acasa, in anotimpul care le-a dat numele. Vazandu-le suparate, se spune ca Dumnezeu le-a prefacut in flori, iar de atunci ele se cauta tot timpul.

  • Retete de toamna. Salata de spanac si branza cu mucegai albastru

    Daca doriti sa incercati o salata de toamna cu gust special, potrivita in orice moment si la orice aperitiv, va propunem urmatoarea reteta cu spanac si branza cu mucegai albastru.


Warning: fopen(cache/c5f2cd083b89907d78ecd5ebaf26bd47) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139