Cactusii - maestrii adaptarii

cactus

Cactusii adusi din desert se pot adapta chiar si in zonele cu clima temperata sau mediteraneana. Caracteristica principala a unui cactus sunt spinii, care sunt denumiti de catre necunoscatori - in mod eronat - tepi. Spinii acestor plante reprezinta de fapt frunzele transformate, care se formeaza din straturile de tesut ale germenilor. Spinii trandafirilor se formeaza la fel, dar din partea exterioara a tesuturilor, de aceea se pot rupe mult mai usor.

 

Cactusii sunt inveliti intr-un strat care seamana intr-o oarecare masura cu ceara, acesta protejandu-I impotriva deshidratarii, cand temperaturile sunt extrem de ridicate sau cand o lunga perioada de timp nu ploua sau nu sunt udati.

Exista bineinteles si cactusi care cresc numai intr-o clima cu umiditate foarte mare in aer. Acestia se gasesc in padurile tropicale din Brazilia si ale Americii Centrale. Plantele cresc si se dezvolta pe coroanele copacilor inalti tocmai pentru a beneficia de mai multa lumina, dar fara a-i afecta in vreun fel. De aceea nu sunt considerati paraziti.

 

Ingrijire

Florile frumoase le dobandesc doar daca sunt corespunzator ingrijiti. Astfel pamantul in care sunt saditi trebuie sa fie format din bulgari care se faramiteaza repede. Este important sa patrunda foarte bine aerul si apa. Se poate achizitiona pamant special pentru cactusi din magazinele de specialitate sau se poate folosi pamant de flori amestecat cu pietris mai mic. 

Pamantul din ghiveci ar trebui schimbat o data la doi pana la cinci ani, iar acest lucru ar trebui sa se intample primavara. Foarte important este ca radacinile sa nu se deterioreze, iar planta sa fie asezata in noul ghiveci la aceeasi adancime ca inainte.

 

Cantitatea corespunzatoare de apa, cat si temperatura si lumina joaca un rol foarte important pentru dezvoltarea cactusului si daca infloreste sau nu. Din luna martie incepe perioada de crestere. In acest timp are nevoie de mai multa apa, suporta temperaturi mai ridicate si are nevoie de lumina.

 

Inainte de a uda trebuie sa ne asiguram ca pamantul este cu adevarat uscat. Este mai bine sa udam un cactus mai rar decat prea des. Apa trebuie sa fie la temperatura camerei, iar cea saraca in calcar sau cea de ploaie este cea mai indicata.

 

Oscilatia de temperatura - noaptea foarte rece, iar ziua foarte cald - nu dauneaza cu nimic acestor plante. 

In luna octombrie incepe perioada racoroasa si uscata, care dureaza pana in luna martie. Cactusii nu necesita multa apa, au nevoie de lumina si rezista foarte bine si la temperaturi de 10 grade. Aceasta perioada pregateste formarea florilor din anul urmator.

 

Imagine : http://www.gradinamea.ro/P-floarea_mea-991-11997.html

 

Articole asemănătoare