Trucuri pentru flori presate rezistente

Obisnuim sa le punem intre paginile cartilor sau sa le pastram intr-un album, dar in Japonia arta presarii si aranjarii florilor uscate in adevarate opere de arta are deja o istorie de sute de ani (cele mai veche atestari datand din secolul XVI) si poarta numele de oshibana. Maestrii oshibana reusesc sa faca din petale, flori, frunze, crengute, ace de conifere compozitii delicate, de o rara frumusete, folosind tehnici si reguli predate de la o generatie la alta, si treptat aceasta arta a depasit hotarele nipone, ajungand sa cucereasca pasionati de toate varstele si din toate colturile lumii. Dar primii pasi, pana cand veti decide daca este o pasiune care sa va atraga, nu trebuie sa fie nici foarte complicati, nici costisitori. Puteti avea primele flori presate cu cateva proceduri simple, si nu doar ca vor rezista ani buni, dar s-ar putea ca rezultatul final sa va surprinda placut.  
 

1. Primul pas este sa alegeti florile pe care doriti sa le presati. La inceput ar fi de preferat sa gasiti plante cu corole mari, petale cat mai late si in culori vii, si neaparat cand sunt bine inflorite. Nici bobocii, nici florile deja trecute, care vor incepe sa se usuce, nu sunt optiuni indicate. Puteti sa alegeti doar petalele florii, puteti sa faceti combinatii cromatice si de forma, va puteti juca oricum si oricat cu viitoare compozitie florala, nu exista mai ales la inceput reguli pe care trebuie sa le respectati. Iar bobocii mai voluminosi, cum sunt cei de trandafir, si care ar putea reprezenta o provocare sunt pur si simplu taiati in doua, pe lung, sau pe puteti folosi numai petalele. Pentru un cadru care sa pastreze o floare primita de la cineva drag sau primii pasi ezitanti intr-un hobby ce ar putea deveni o pasiune si o arta este destul sa aveti mult entuziasm si libertate. 
 
2. Cei care sunt deja pasionati de oshibana sau isi doresc rezultate cat mai bune de la inceput nu vor folosi carti sau alte obiecte grele, ci vor cumpara chiar o presa pentru flori uscate. Astazi mult mai usor de gasit (se pare ca arta japoneza a inceput sa atraga tot mai multi adepti) este cea mai buna solutie, dar in lipsa ei si improvizatiile se pot dovedi salvatoare. Aveti nevoie de doua bucati mari de placaj sau carton tare, gaurite in colturi, unde veti pune suruburi pe masura. Puneti pe prima bucata hartie de pergament sau, dupa caz, hartie de ziar (mai ales pentru plantele cu mai multe seva) acoperiti florile alese cu alta hartie si puneti deasupra cea de a doua parte din placaj, strangand treptat suruburile pana cand viitoarea creatie este bine si egal presata. Putin mai mult de munca in prima faza, dar arata mai interesant decat un teanc de carti grele sau un dictionar. Iar rezultatele vor fi mai bune. 
 
3. Ati ales o presa improvizata, una profesionista sau poate ati folosit vechile tehnici (flori puse intre paginile unei carti groase sau in foi de ziar puse in mijlocul unui dictionar), dar la final florile vor fi gata. Este nevoie sa le tineti cel putin 7 - 10 zile intr-un loc uscat, cu un nivel al umiditatii cat mai scazut. Este recomandat sa schimbati hartia de pergamente la fiecare 48 de ore, altfel exista riscul ca apa din floare sa nu se evapore la timp si sa apara mucegaiul, iar orice sansa de a mai salva ceva este compromisa. Puteti sa lasati florile mai multa vreme, daca doriti, si apoi este important cum doriti sa le pastrati si mai ales sa le expuneti. 
 
4. Maestrii oshibana au inventat tot felul de tehnici si metode pentru a transforma flori, petale, frunze si ramurele uscate in opere de arta, insa pentru inceput, daca nu doriti sa le tineti pur si simplu intre paginile cartii favorite, o rama cu geam este suficienta. Gasiti tot felul de modele de rame pentru fotografii in magazine, alegeti una de dimensiunile potrivite si incercati sa asezati florile uscate pentru a construi o compozitie cat mai interesante. Puteti folosi foarte putin lipici pentru a fixa elementele, esential este ca rezultatul final sa fie armonios si echilibrat, formele si culorile sa se potriveasca si mai ales sa se completeze. Expus pentru a fi admirat de vizitatori si pentru a schimba incaperea, un astfel de cadru va rezista surprinzator de mult in timp.

Foto: preservedgardens.com

Articole asemănătoare

 • Cinci trucuri pentru o gradina frumoasa

  In lipsa unui suport special luati o jumatate de lamaie sau portocala din care ati scos pulpa, ramanand doar coaja groasa. Umpleti cu sol fertil, udati putin, plantati rasadul ales si lasati-l pana incepe sa creasca. Atunci cand este gata sa fie plantat il mutati cu tot cu "ghiveciul" organic, iar cand se va descompune coaja de portocala sau lamaie va da un plus nutritiv tinerei plante.

 • Trucuri pentru a va bucura mai mult de flori proaspete

  Cu doar cateva trucuri simple va veti putea bucura de flori mai multa vreme

 • Tu pe ce criterii alegi ghiveciul pentru flori?

  Atat in sens practic cat si decorativ alegerea ghiveciului este o optiune esentiala pentru plantele de apartament. Nu exista reguli pentru proiectarea containerelor de flori, afara de aceea care prevede eficientizarea proceselor biologice.

 • Cameliile - flori de poveste

  Cameliile sunt vestitorii minunati ai primaverii, dar care ne bucura cu splendoarea lor chiar si in timpul iernii. In ciuda aurei lor delicate aceste flori sunt rezistente si devin cele mai bune prietene

 • Ingrijirea corespunzatoare a gradinii

  Varul si dolomita sunt folosite deseori in gradina. Cei din industria producatoare au lucrat foarte mult la campanii de marketing ce promoveaza utilitatea varului si dolomitei in gradina, in asa fel incat cu totii suntem convinsi ca an de an trebuie sa le imprastiem in gradina si in fata casei, pentru flori, respectiv un gazon de invidiat