Canelazo sau lichiorul fierbinte al Muntilor Anzi

Are gust puternic, dulce, dominat de mirodenii exotice si in fundal se face simtit alcoolul tare, adesea produs in gospodarie, rareori cumparat. Si asa cum se intampla cu majoritatea bauturilor traditionale si acest amestec din Anzi (il veti intalni in Ecuador, in Peru, in Columbia si in partea de nord a Argentinei) are multe variante si variatiuni de care se pot bucura cei care ajung aici. Intr-un pahar de canelazo (se bea cald sau chiar fierbinte) veti gasi de regula apa in care a fiert scortisoara, alcool extras din trestia de zahar (foarte tare si cu gust puternic, mai ales daca este un distilat traditional), zahar (cel mai adesea tot din trestie de zahar), iar unii mai adauga suc proaspat de fructe si chiar cuisoare sau anason. Dupa gust si dupa traditia orasului sau a zonei, pentru ca este o bautura ce poate fi cumparata adesea si de la vanzatorii stradali, unde poate fi mai buna sau mai rea, dupa noroc si priceperea producatorului. Exista si versiuni fara alcool, mai curand un soi de sirop cu aroma de sarbatori de iarna, dar adevaratii cunoscatori nu le-ar incerca vreodata (desi sunt destul de cautate pentru export).

Gustat singur sau (recomandabil) in timpul sau dupa o masa copioasa, canelazo este o specialitate cu gust exotic si numeroase povesti locale legate de originea sa, dar este in acelasi timp si o bautura foarte tare, inselatoare si foarte populara. Iar cei care ar vrea sa incerce si o varianta de punci fierbinte din Anzi ar putea sa ii adauge felii sau suc de lamaie si alte mirodenii, dupa gust. Sau ar putea sa incerce acasa una dintre retetele traditionale, adaptand dupa gust si posibilitati.

Foto: pinterest.com

Articole asemănătoare

  • Fructul de guava – cateva motive pentru a-l introduce in alimentatie

    Daca in Europa se spune “un mar pe zi tine doctorul departe”, in Asia si in zonele in care creste guava, proverbul ar trebui sa fie “cateva guava in sezon tin doctorul departe pentru tot restul anului”. Guava are o coaja de culoare verde-galbuie si un miez portocaliu, usor spre roz.

  • Parcul Natural Putna Vrancea

    Ocupand sectorul central nord-vestic al Muntilor Vrancei, unde interactiunea activitatilor umane cu natura a creat de-a lungul timpului o zona distincta, Parcul Natural Putna Vrancea constituie una dintre cele mai reprezentative arii protejate din tara noastra.

  • Rezervatia Naturala Cetatile Ponorului

    Orice prezentare a Cetatilor Ponorului ar trebui sa fie de prisos, daca nu in intreg spatiul balcanic sau vest european, cel putin intre granitele statului care le cuprind.

  • Secrete din bucatarie. Diferite intrebuintari ale sarii

    Sarea este cunoscuta celor mai multi dintre oameni fie ca inamic al sanatatii fie ca prieten. Depinde ce privesti, partea goala sau partea plina a paharului, dupa cum graieste zicala romaneasca.

  • Parcul National Retezat

    Intrucat vremea buna pune stapanire peste tara tot mai mult cu fiecare zi care trece, multi dintre noi ne intrebam deja ce locuri incantatoare vom include in drumetiile noastre.