Canelazo sau lichiorul fierbinte al Muntilor Anzi

Are gust puternic, dulce, dominat de mirodenii exotice si in fundal se face simtit alcoolul tare, adesea produs in gospodarie, rareori cumparat. Si asa cum se intampla cu majoritatea bauturilor traditionale si acest amestec din Anzi (il veti intalni in Ecuador, in Peru, in Columbia si in partea de nord a Argentinei) are multe variante si variatiuni de care se pot bucura cei care ajung aici. Intr-un pahar de canelazo (se bea cald sau chiar fierbinte) veti gasi de regula apa in care a fiert scortisoara, alcool extras din trestia de zahar (foarte tare si cu gust puternic, mai ales daca este un distilat traditional), zahar (cel mai adesea tot din trestie de zahar), iar unii mai adauga suc proaspat de fructe si chiar cuisoare sau anason. Dupa gust si dupa traditia orasului sau a zonei, pentru ca este o bautura ce poate fi cumparata adesea si de la vanzatorii stradali, unde poate fi mai buna sau mai rea, dupa noroc si priceperea producatorului. Exista si versiuni fara alcool, mai curand un soi de sirop cu aroma de sarbatori de iarna, dar adevaratii cunoscatori nu le-ar incerca vreodata (desi sunt destul de cautate pentru export).

Gustat singur sau (recomandabil) in timpul sau dupa o masa copioasa, canelazo este o specialitate cu gust exotic si numeroase povesti locale legate de originea sa, dar este in acelasi timp si o bautura foarte tare, inselatoare si foarte populara. Iar cei care ar vrea sa incerce si o varianta de punci fierbinte din Anzi ar putea sa ii adauge felii sau suc de lamaie si alte mirodenii, dupa gust. Sau ar putea sa incerce acasa una dintre retetele traditionale, adaptand dupa gust si posibilitati.

Foto: pinterest.com

Articole asemănătoare

  • Ceai cu gheata si rozmarin

    Ceaiul poate fi baut fierbinte, cu miere si, de ce nu, lamaie sau lapte, dar la fel de bine poate fi pus intr-o carafa de sticla, cu multa gheata pentru zilele toride. Iar rozmarin alaturi de lamaie va schimba chiar si un ceai banal intr-un deliciu.

  • Cocktail de toamna cu whiskey si cidru

    Pregatiti repede o bautura pentru serile de toamna, bauta fierbinte, aromata si dulce, cu un whiskey onest si aromat alaturi de cidrul incalzit bine. Si pentru o savoare aparte puteti folosi un cidru de pere.

  • Sapte motive pentru care este bine sa bem ceai verde

    Aromat, plin de savoare, baut simplu, cu zahar, miere sau lapte, fierbinte sau (de ce nu) lasat sa se raceasca, ceaiul verde poate sa inlocuiasca in fiecare dimineata ceasca sau cana de cafea, racoreste si hidrateaza intregul organism atunci cand i se adauga gheata in zilele fierbinti de vara, da energie si un plus de buna dispozitie.

  • Tartine cu castraveti si unt

    O reteta traditionala pentru societatea victoriana si nu numai, insotind un ceai de calitate sau deschizand o cina alaturi de prieteni, este o gustare pe cat de simpla pe atat de atragatoare.

  • Parcul Natural Putna Vrancea

    Ocupand sectorul central nord-vestic al Muntilor Vrancei, unde interactiunea activitatilor umane cu natura a creat de-a lungul timpului o zona distincta, Parcul Natural Putna Vrancea constituie una dintre cele mai reprezentative arii protejate din tara noastra.


Warning: fopen(cache/fe27c6634a6354aa58521c9961901905) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139